O mnie
- AlicjaGorska
Życie pozakuchenne
Tutaj też działam
Blog Archive
- 2017 (3)
- 2016 (11)
- 2015 (87)
- 2014 (169)
-
2013
(104)
- grudnia(11)
- listopada(13)
-
października(20)
- Konfitura z cytryńca
- Dynia w occie
- Pumpkin pie/Tarta dyniowa na spodzie z orzechowej ...
- Ciasteczka dyniowe z mąki ryżowej z orzechami i cz...
- Frytki z dyni
- Dyniowe pancakes - lepsze od klasycznych ;)
- Pasztet z dyni
- Zupa dyniowa z krewetkami, pędami bambusa i mlekie...
- Gruszki w occie z migdałową nutą Amaretto i kardam...
- Musztarda z gruszek
- Dynia w lukrze zamknięta w słoiku
- Śladami Mistrzów Edycja I Gordon Ramsay
- Tarta z leśnymi grzybami z ciasta z orzechami włos...
- Sajgonki
- Mleczny ryż zapiekany z jabłkami, cynamonem i brąz...
- Różowe pierogi z serem
- Zupa buraczkowa
- Indycze podudzia na parze, marynowane w masie jogu...
- Najlepsze na świecie ogórki korniszone
- Tarta Bakewell Gordona Ramsaya
- września(12)
- sierpnia(31)
- lipca(17)
środa, 23 października 2013
Ciastka piekę rzadko. Właściwie sama nie wiem, dlaczego. Może, dlatego że zawsze poszukuję czegoś nadzwyczaj ekstrawaganckiego i efektownego, a ciastka wydają mi się po prostu... urocze, a nie niezwykłe. Te jednak mają w sobie coś niezwykłego. Po pierwsze są bezglutenowe, bo do ich wypieku użyłam mąki ryżowej zamiast pszennej. Dzięki temu są również nieco mniej kaloryczne. Po drugie są z dyni, a więc wpisują się w niekończącą historię składnika ostatnich dni. Po trzecie mają w sobie wszystko to, co najcudowniejsze - czekoladę i orzechy. Nic tylko szamać, popijając szklanką mleka tudzież herbaty - przynajmniej ja tak lubię ;)
- 250 g mąki ryżowej
- 80 g masła
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 100 gram mieszanki orzechów (u mnie nerkowce, włoskie i laskowe)
- 50 gram pokruszonej czekolady
- szczypta soli
Przygotowanie:
Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy puree z dyni, sól, cukry, proszek do pieczenia, aromat waniliowy. Mieszamy. Dorzucamy orzechy, czekoladę i mąkę - zagniatamy. Ciasto powinno być miękkie, ale nie kleić się do rąk - w razie potrzeby dosypujemy więcej mąki. W pierwszej kolejności formujemy kulki, które potem spłaszczamy. Wykładamy ciastka na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Zachowujemy między nimi spory odstęp, bo jeszcze urosną, a nie chcemy, żeby się skleiły. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut, do zarumienienia. Voila! ;)
CIASTKA DYNIOWE Z MĄKI RYŻOWEJ Z ORZECHAMI I CZEKOLADĄ
Składniki:
- 250 gram puree z dyni- 250 g mąki ryżowej
- 80 g masła
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 100 gram mieszanki orzechów (u mnie nerkowce, włoskie i laskowe)
- 50 gram pokruszonej czekolady
- szczypta soli
Przygotowanie:
Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy puree z dyni, sól, cukry, proszek do pieczenia, aromat waniliowy. Mieszamy. Dorzucamy orzechy, czekoladę i mąkę - zagniatamy. Ciasto powinno być miękkie, ale nie kleić się do rąk - w razie potrzeby dosypujemy więcej mąki. W pierwszej kolejności formujemy kulki, które potem spłaszczamy. Wykładamy ciastka na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Zachowujemy między nimi spory odstęp, bo jeszcze urosną, a nie chcemy, żeby się skleiły. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut, do zarumienienia. Voila! ;)
Smacznego i do napisania wkrótce! ;)
Etykiety:ciasteczka,czekolada,desery,dynia,orzechy,sezonowe,wegetariańskie
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(Atom)
Posmakowało już:
Akcja!
Lookam
-
Recenzja filmu „Superposition” (reżyserka: Karoline Lyngbye) - OSTRE CIĘCIA Uciekając od zgiełku Kopenhagi, małżeństwo artystów postanawia spędzić trochę czasu na odludziu. Wyruszają więc z synkiem i psem do ukrytego...
-
Spaghetti carbonara - *Niedawno miałam przyjemność spędzić trochę czasu w Mediolanie i na Sycylii. Bardzo odpowiadają mi włoskie smaki. Jedzenie jest tu przepyszne (może dzięki...
-
Ciasto z kremem oreo. - Uwielbiany ostatnio przez moich bliskich lekki biszkopt czekoladowy z kremem oreo .Bardzo smaczny ,rozpływa się w ustach ,Polecam i życzę smacznego. Składn...
-
Tort bezowy Pavlova z daktylami, figami i gruszką - Na święta miałam ochotę zaszaleć z kaloriami ;) Bezę robię bardzo rzadko i juz od jakiegoś czasu miałam na nią chrapkę. Początkowo wydawało mi się, że...
-
Soczyste rolady ze szpinakiem i serem! - Cześć moi mili! Mamy kolejny weekend, tym razem już jesienny.. Mam nadzieję, że miło go spędzacie z dużą dawką słońca, ruchu i świeżego powietrza. Ja jeste...
-
"Plum pie" jakiej nie znacie - Dzisiaj kilka słów na temat jesiennych ciast, a dokładnie mówiąc - *szarlotki.* Skąd się ona wzięła, czym jest i jakie są odmiany? Każdy Wam powie, ze ile g...
-
Pożegnanie - Nadszedł ten czas... Mój blog został stworzony na potrzeby napisania pracy licencjackiej i magisterskiej. Studia całe szczęście już za mną, obie prace obro...
-
Naleśniki + szparagi i kukurydza... - Szparagi są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Zapobiegają powstawaniu nowotworów, odpowiadają za prawidłowy rozwój płodu, wspomagają kobiety karm...
-
VEGE kotlet ! - Dzisiaj przepis dla wegetarian... pyszne kotleciki z soczewicy i białego twarogu, doskonałe z sosem czosnkowym . Kotlety te możemy smażyć, ale także grill...
-
same zdrowe pyszności!
OdpowiedzUsuńJa się zakochałam w pieczeniu ciasteczek rok temu :) Twoje wyglądają cudnie, napakowane pysznościami :)
OdpowiedzUsuńDawno nie piekłam ciastek.. Twoje prezentują się bardzo apetycznie, z chęcią kiedyś wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńOj muszą być pyszne! Dynia, orzechy i czekolada mmm... Dodaję do akcji i pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńmam pytanie, ale nie zdążysz zapewne odpowiedzieć, bo właśnie się za nie zabieram - ile ciastek z tego wychodzi?
OdpowiedzUsuńno to już wiem ile :) zależnie od wielkości 40-50 ciastek. Dodatkowo pozwoliłam sobie na modyfikacje przepisu - ze względu na brak dyni dodałam puree z mango, z tym, że jego nei trzeba było tak dużo 200 gramów w zupełności wystarczyło
OdpowiedzUsuńi jak smakują? na pewno są pyszne! :)
Usuńsą rewelacyjne, choć tego mango w ogóle nie czuć, zamierzam też w przyszłości zamienić część a może nawet cały cukier na kardamon
Usuńsą rewelacyjne, choć tego mango w ogóle nie czuć, zamierzam też w przyszłości zamienić część a może nawet cały cukier na kardamon
Usuń