O mnie
- AlicjaGorska
Życie pozakuchenne
Tutaj też działam
Blog Archive
- 2017 (3)
- 2016 (11)
- 2015 (87)
- 2014 (169)
-
2013
(104)
- grudnia(11)
- listopada(13)
-
października(20)
- Konfitura z cytryńca
- Dynia w occie
- Pumpkin pie/Tarta dyniowa na spodzie z orzechowej ...
- Ciasteczka dyniowe z mąki ryżowej z orzechami i cz...
- Frytki z dyni
- Dyniowe pancakes - lepsze od klasycznych ;)
- Pasztet z dyni
- Zupa dyniowa z krewetkami, pędami bambusa i mlekie...
- Gruszki w occie z migdałową nutą Amaretto i kardam...
- Musztarda z gruszek
- Dynia w lukrze zamknięta w słoiku
- Śladami Mistrzów Edycja I Gordon Ramsay
- Tarta z leśnymi grzybami z ciasta z orzechami włos...
- Sajgonki
- Mleczny ryż zapiekany z jabłkami, cynamonem i brąz...
- Różowe pierogi z serem
- Zupa buraczkowa
- Indycze podudzia na parze, marynowane w masie jogu...
- Najlepsze na świecie ogórki korniszone
- Tarta Bakewell Gordona Ramsaya
- września(12)
- sierpnia(31)
- lipca(17)
czwartek, 24 października 2013
Ciasto dyniowe w swojej konsystencji jest niezwykle podobne do sernika. Zaskoczyło mnie to niezmiernie. Tak mnie zaskoczyło, że aż więcej napisać nie mogę. Może tyle jeszcze, że jest smaczne. Idealne dla wielbicieli korzennych przypraw.
PUMPKIN PIE
Składniki na ciasto:
- 300 gram zmielonych orzechów włoskich
- 100 gram drobnego cukru
- 100 gram zimnego masła
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
Przygotowanie ciasta:
Miksujemy razem orzechy, cukier i masło - staramy się robić to przy użyciu robota, żeby masło nie rozpuściło się nam w rękach. Dodajemy jajko i mleko - ponownie mieszamy. Masą wykładamy formę do tarty, podpiekamy ją przez 7-10 minut w temperaturze 180 stopni.
Masa dyniowa:
- 500 mililitrów puree z dynii
- 200 mililitrów śmietanki 36%
- 100 gram cukru
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczane
- szczypta soli
- przyprawy utarte w moździerzu: cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, goździki
Przygotowanie masy dyniowej:
Wszystkie składniki mieszamy razem i wylewamy na wcześniej podpieczony spód. Wstawiamy do piekarnika. W pierwszej fazie, przez 10-15 minut, pieczemy tartę w temperaturze 220 stopni. Potem temperaturę obniżamy do 180 i pieczemy jeszcze przez 35-45 minut. Ciasto przed podaniem powinno zostać schłodzone w lodówce.
Składniki na cynamonową śmietanę:
- 200 mililitrów śmietanki 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie cynamonowej śmietany:
Śmietankę ubijamy na sztywno i dodajemy do niej 2 łyżki cukru pudru oraz cynamon. Mieszamy jeszcze dla połączenia składników. Voila!
Smacznego i do napisania wkrótce! ;)
Etykiety:ciasto,desery,dynia,sezonowe,wegetariańskie
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(Atom)
Posmakowało już:
Akcja!
Lookam
-
Recenzja filmu „Superposition” (reżyserka: Karoline Lyngbye) - OSTRE CIĘCIA Uciekając od zgiełku Kopenhagi, małżeństwo artystów postanawia spędzić trochę czasu na odludziu. Wyruszają więc z synkiem i psem do ukrytego...
-
Spaghetti carbonara - *Niedawno miałam przyjemność spędzić trochę czasu w Mediolanie i na Sycylii. Bardzo odpowiadają mi włoskie smaki. Jedzenie jest tu przepyszne (może dzięki...
-
Ciasto z kremem oreo. - Uwielbiany ostatnio przez moich bliskich lekki biszkopt czekoladowy z kremem oreo .Bardzo smaczny ,rozpływa się w ustach ,Polecam i życzę smacznego. Składn...
-
Tort bezowy Pavlova z daktylami, figami i gruszką - Na święta miałam ochotę zaszaleć z kaloriami ;) Bezę robię bardzo rzadko i juz od jakiegoś czasu miałam na nią chrapkę. Początkowo wydawało mi się, że...
-
Soczyste rolady ze szpinakiem i serem! - Cześć moi mili! Mamy kolejny weekend, tym razem już jesienny.. Mam nadzieję, że miło go spędzacie z dużą dawką słońca, ruchu i świeżego powietrza. Ja jeste...
-
"Plum pie" jakiej nie znacie - Dzisiaj kilka słów na temat jesiennych ciast, a dokładnie mówiąc - *szarlotki.* Skąd się ona wzięła, czym jest i jakie są odmiany? Każdy Wam powie, ze ile g...
-
Pożegnanie - Nadszedł ten czas... Mój blog został stworzony na potrzeby napisania pracy licencjackiej i magisterskiej. Studia całe szczęście już za mną, obie prace obro...
-
Naleśniki + szparagi i kukurydza... - Szparagi są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Zapobiegają powstawaniu nowotworów, odpowiadają za prawidłowy rozwój płodu, wspomagają kobiety karm...
-
VEGE kotlet ! - Dzisiaj przepis dla wegetarian... pyszne kotleciki z soczewicy i białego twarogu, doskonałe z sosem czosnkowym . Kotlety te możemy smażyć, ale także grill...
-
Kradnę całą i uciekam!
OdpowiedzUsuńjeja jeja ! suuuuper!
OdpowiedzUsuńto musiało być obłędne!
OdpowiedzUsuń