O mnie
- AlicjaGorska
Blog Archive
- 2017 (3)
- 2016 (11)
- 2015 (87)
- 2014 (169)
-
2013
(104)
- grudnia(11)
- listopada(13)
-
października(20)
- Konfitura z cytryńca
- Dynia w occie
- Pumpkin pie/Tarta dyniowa na spodzie z orzechowej ...
- Ciasteczka dyniowe z mąki ryżowej z orzechami i cz...
- Frytki z dyni
- Dyniowe pancakes - lepsze od klasycznych ;)
- Pasztet z dyni
- Zupa dyniowa z krewetkami, pędami bambusa i mlekie...
- Gruszki w occie z migdałową nutą Amaretto i kardam...
- Musztarda z gruszek
- Dynia w lukrze zamknięta w słoiku
- Śladami Mistrzów Edycja I Gordon Ramsay
- Tarta z leśnymi grzybami z ciasta z orzechami włos...
- Sajgonki
- Mleczny ryż zapiekany z jabłkami, cynamonem i brąz...
- Różowe pierogi z serem
- Zupa buraczkowa
- Indycze podudzia na parze, marynowane w masie jogu...
- Najlepsze na świecie ogórki korniszone
- Tarta Bakewell Gordona Ramsaya
- września(12)
- sierpnia(31)
- lipca(17)
niedziela, 20 października 2013
Eksperymenty dyniowe trwają - ot, cały komentarz dla dnia dzisiejszego. ;)
A co do pasztetu - intensywnie dyniowy, dość słodki, troszkę pikantny i ziołowy, z wyraźnym smakiem czosnku, o idealnej konsystencji.
Kto chce, może pokusić się o zmielenie składników po ich połączeniu - moja maszynka odmówiła posłuszeństwa w tym zakresie ;)
PASZTET Z DYNI
Składniki:
- 700 gram dyni
- 200 gram marchewki
- 1 średnia cebula
- 2 jajka
- oliwa z oliwek
- pieprz ziołowy
- 3 ząbki czosnku
- ¾ szklanki kaszy manny
- sól
Przygotowanie:
Dynię obieramy, usuwamy z niej pestki i ścieramy na tarce. Zasypujemy ją szczyptą soli, aby przyspieszyć oddawanie wody. Zostawiamy na chwilę. Marchewkę również obieramy i ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na oliwie. Odsączamy dynię i mieszamy ją ze startą marchewką, cebulą i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy kaszę mannę i jajka. Doprawiamy do smaku pieprzem ziołowym i solą. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20-30 minut (do zarumienienia). Pozostawiamy do ostygnięcia i delikatnie wyciągamy z formy. Voila! ;)
Smacznego i do napisania wkrótce! ;)
Etykiety:dynia,sezonowe,wegetariańskie
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(Atom)
Posmakowało już:
Akcja!
Lookam
-
Recenzja filmu „Superposition” (reżyserka: Karoline Lyngbye) - OSTRE CIĘCIA Uciekając od zgiełku Kopenhagi, małżeństwo artystów postanawia spędzić trochę czasu na odludziu. Wyruszają więc z synkiem i psem do ukrytego...
-
Spaghetti carbonara - *Niedawno miałam przyjemność spędzić trochę czasu w Mediolanie i na Sycylii. Bardzo odpowiadają mi włoskie smaki. Jedzenie jest tu przepyszne (może dzięki...
-
Ciasto z kremem oreo. - Uwielbiany ostatnio przez moich bliskich lekki biszkopt czekoladowy z kremem oreo .Bardzo smaczny ,rozpływa się w ustach ,Polecam i życzę smacznego. Składn...
-
Tort bezowy Pavlova z daktylami, figami i gruszką - Na święta miałam ochotę zaszaleć z kaloriami ;) Bezę robię bardzo rzadko i juz od jakiegoś czasu miałam na nią chrapkę. Początkowo wydawało mi się, że...
-
Soczyste rolady ze szpinakiem i serem! - Cześć moi mili! Mamy kolejny weekend, tym razem już jesienny.. Mam nadzieję, że miło go spędzacie z dużą dawką słońca, ruchu i świeżego powietrza. Ja jeste...
-
"Plum pie" jakiej nie znacie - Dzisiaj kilka słów na temat jesiennych ciast, a dokładnie mówiąc - *szarlotki.* Skąd się ona wzięła, czym jest i jakie są odmiany? Każdy Wam powie, ze ile g...
-
Pożegnanie - Nadszedł ten czas... Mój blog został stworzony na potrzeby napisania pracy licencjackiej i magisterskiej. Studia całe szczęście już za mną, obie prace obro...
-
Naleśniki + szparagi i kukurydza... - Szparagi są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Zapobiegają powstawaniu nowotworów, odpowiadają za prawidłowy rozwój płodu, wspomagają kobiety karm...
-
VEGE kotlet ! - Dzisiaj przepis dla wegetarian... pyszne kotleciki z soczewicy i białego twarogu, doskonałe z sosem czosnkowym . Kotlety te możemy smażyć, ale także grill...
-
Pysznie wygląda, uwielbiam czosnek a w połączeniu z dynią i ziołami może smakować naprawdę ciekawie. :)
OdpowiedzUsuńCzosnek i dynia to też zdecydowanie moje połączenie :)
Usuńostatnio dynię jem codziennie, ale pasztetu jeszcze z niej robiłam, domyślam się że jest pyszny :)
OdpowiedzUsuńciekawy dodatek kaszy manny.
Kasza dla zachowania kształtu ;) Taki eksperyment :D
UsuńZ dyni pasztetu jeszcze nie jadłam. Wygląda na baaardzo wilgotny :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie jest wilgotny, ale nie paćkowaty ;)
UsuńCiekawy :) ja lubię pasztet z soczewicy :)
OdpowiedzUsuńIle u Ciebie tych dyniowych pyszności! :D Dodaję do akcji i pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńZajebisty! Dwie blachy zeszły w dwa dni.
OdpowiedzUsuńZrobilam ten pasztet i jest OKROPNY!!!!! Polaczenie marchewki i dynii jest tak slodkie, ze brakuje do tego jedynie sosu czekoladowego i rodzynek !!! Zmarnowalam tylko czas i produkty, nie nadaje sie do jedzenia. To nie pasztet tylko deser i to tez w kiepskim wydaniu !
OdpowiedzUsuńTeż robiłam ,ale dodałam jeszcze tartę ziemniaki i pieczarki .Ostra paprykę . Pasztet wyszedł pyszny
UsuńRewelacja. Właśnie zrobiłam. Pyszny. Dodałam imbiru i pieprzu cytrynowego. Pycha przystawka na tegorocznego Sylwestra. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń