O mnie
- AlicjaGorska
Blog Archive
- 2017 (3)
- 2016 (11)
- 2015 (87)
- 2014 (169)
-
2013
(104)
- grudnia(11)
- listopada(13)
-
października(20)
- Konfitura z cytryńca
- Dynia w occie
- Pumpkin pie/Tarta dyniowa na spodzie z orzechowej ...
- Ciasteczka dyniowe z mąki ryżowej z orzechami i cz...
- Frytki z dyni
- Dyniowe pancakes - lepsze od klasycznych ;)
- Pasztet z dyni
- Zupa dyniowa z krewetkami, pędami bambusa i mlekie...
- Gruszki w occie z migdałową nutą Amaretto i kardam...
- Musztarda z gruszek
- Dynia w lukrze zamknięta w słoiku
- Śladami Mistrzów Edycja I Gordon Ramsay
- Tarta z leśnymi grzybami z ciasta z orzechami włos...
- Sajgonki
- Mleczny ryż zapiekany z jabłkami, cynamonem i brąz...
- Różowe pierogi z serem
- Zupa buraczkowa
- Indycze podudzia na parze, marynowane w masie jogu...
- Najlepsze na świecie ogórki korniszone
- Tarta Bakewell Gordona Ramsaya
- września(12)
- sierpnia(31)
- lipca(17)
środa, 16 października 2013
Sezon na dynie w pełni. W naszym domu to tata uważany jest za ich hodowcę. Kiedyś sprowadził nawet z pomocą swojego kuzyna z Kanady, specjalne nasiona, które miały zagwarantować dyni maksymalną wielkość. Rekordu niestety żadnego nie pobiła. ;)
Przepis prosty i pyszny ;)
Przepis prosty i pyszny ;)
DYNIA W LUKRZE
Składniki:
- 1 średnia dynia
- 3 szklanki wody
- 1 szklanka octu 10%
- ½ kg cukru
Przygotowanie:
Dynię obieramy, kroimy w kostkę i zalewamy na noc octem. Następnego dnia ocet zlewamy, mieszamy z cukrem oraz wodą i gotujemy w ten sposób syrop. Dynię lokujemy w słoikach i zalewamy powstałym płynem. Pasteryzujemy przez jakieś 10-15 minut. Voila!
Smacznego i do napisania wkrótce ;)
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(Atom)
Posmakowało już:
Akcja!
Lookam
-
Recenzja filmu „Superposition” (reżyserka: Karoline Lyngbye) - OSTRE CIĘCIA Uciekając od zgiełku Kopenhagi, małżeństwo artystów postanawia spędzić trochę czasu na odludziu. Wyruszają więc z synkiem i psem do ukrytego...
-
Spaghetti carbonara - *Niedawno miałam przyjemność spędzić trochę czasu w Mediolanie i na Sycylii. Bardzo odpowiadają mi włoskie smaki. Jedzenie jest tu przepyszne (może dzięki...
-
Ciasto z kremem oreo. - Uwielbiany ostatnio przez moich bliskich lekki biszkopt czekoladowy z kremem oreo .Bardzo smaczny ,rozpływa się w ustach ,Polecam i życzę smacznego. Składn...
-
Tort bezowy Pavlova z daktylami, figami i gruszką - Na święta miałam ochotę zaszaleć z kaloriami ;) Bezę robię bardzo rzadko i juz od jakiegoś czasu miałam na nią chrapkę. Początkowo wydawało mi się, że...
-
Soczyste rolady ze szpinakiem i serem! - Cześć moi mili! Mamy kolejny weekend, tym razem już jesienny.. Mam nadzieję, że miło go spędzacie z dużą dawką słońca, ruchu i świeżego powietrza. Ja jeste...
-
"Plum pie" jakiej nie znacie - Dzisiaj kilka słów na temat jesiennych ciast, a dokładnie mówiąc - *szarlotki.* Skąd się ona wzięła, czym jest i jakie są odmiany? Każdy Wam powie, ze ile g...
-
Pożegnanie - Nadszedł ten czas... Mój blog został stworzony na potrzeby napisania pracy licencjackiej i magisterskiej. Studia całe szczęście już za mną, obie prace obro...
-
Naleśniki + szparagi i kukurydza... - Szparagi są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Zapobiegają powstawaniu nowotworów, odpowiadają za prawidłowy rozwój płodu, wspomagają kobiety karm...
-
VEGE kotlet ! - Dzisiaj przepis dla wegetarian... pyszne kotleciki z soczewicy i białego twarogu, doskonałe z sosem czosnkowym . Kotlety te możemy smażyć, ale także grill...
-
Akurat takiej dyni nie lubię - to właśnie przez dynię w occie na długie lata zraziłam się do tego warzywa...
OdpowiedzUsuńWiem, o który przepis chodzi ;) To jednak nie jest dynia w occie, a w lukrze, nie ma tak intensywnego octowego smaku. Swoją drogą, przepis na dynię w occie też pojawi się na blogu - taką dynię trzeba jednak lubić, bo intensywny i charakterystyczny smak. ;)
UsuńDobre
UsuńA co z wodą ? bo jest na liście składników a w wykonaniu już znika ?
OdpowiedzUsuńNaprawiłam błąd ;) Wodę oczywiście mieszamy z cukrem i octem - przygotowujemy z nich zalewę ;)
UsuńDzięki :) bo właśnie się zastanawiałam czy użyć jej z octem, choć bardziej przemawiała do mnie wizja jej dodania w syropie ;) PS - a 1 szkl. octu zaleje mi całą dynię, czy też częściowo będzie odsłonięta ?
UsuńDynia będzie częściowo odsłonięta. Najlepiej przemieszać całość po zalaniu octem. Odsłonięciem nie ma się co martwić, bo przez noc dynia puści sok i zmniejszy swoją objętość :)
Usuńok - dynia jest .. w weekend będziemy ja rodzinką przerabiać ;)
Usuń