Medme sklep

Medme sklep
Najzdrowsze miejsce w Internecie!

O mnie

Życie pozakuchenne

Życie pozakuchenne
Moja debiutancka powieść "Skazani", pierwszy tom trylogii "Przed Czasem". Gorąco zachęcam do zakupu i podzielenia się wrażeniami po lekturze :) Oto moje życie pozakuchenne.

Tutaj też działam

Tutaj też działam
Zapraszam również na współprowadzonego z partnerem życiowym bloga z recenzjami filmów, książek, gier, seriali i wielu innych ;)

Należę do społeczności

Durszlak.pl
rondel
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
FlyB - Kulinaria
Przepisy.pl

Łódzkie bloguje

piątek, 18 października 2013
W naszym ogrodzie rosną trzy grusze. Jedna to faworytka, zwana także klapsą, drugiej rodzaju nie znamy, więc określamy ją mianem "zimówki", a trzecia to posadzona niedawno konferencja. "Zimówka" to z pewnością grusza bardzo stara i jest najwyższym drzewem w całym sadzie. Gałęzie ma powykrzywiane we wszystkie strony, niektóre są już absolutnie suche. Tak czy siak, to właśnie z tych owoców powstaje najwięcej przetworów. Częściowo dlatego, że zawsze jest ich bardzo dużo, ale przede wszystkim z powodu ich słodyczy przy jednoczesnej jędrności i twardości ;)

GRUSZKI W OCCIE Z MIGDAŁOWĄ NUTĄ AMARETTO I KARDAMONEM


Składniki:
- 5 kilogramów gruszek
- 2 litry wody
- 1 kilogram cukru
- 1 szklanka octu
- 8 goździków
- ½ łyżeczki kardamonu
- 50 mililitrów Amaretto

Przygotowanie:
Gruszki obieramy, przekrawamy na połowę, usuwamy z nich gniazda nasienne. Obrane gruszki wkładamy do naczynia z wodą z niewielką ilością octu. Taki zabieg wykonujemy tylko po to, aby gruszki nie ściemniały podczas obierania kolejnych.
Zagotowujemy zalewę z wody, cukru, Amaretto i przypraw. Umyte słoiki wyparzamy w mikrofalówce przez 3 minuty (przy tym sposobie należy wypełnić słoiki do połowy wodą) lub w gorącej wodzie. Do zalewy dodajemy gruszki i gotujemy przez około 10 minut do zeszklenia. Gruszki układamy w słoikach. Zamykamy na gorąco. Nie pasteryzujemy. Voila! ;)


Smacznego i do napisania wkrótce! ;)

1 komentarz:

Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)

Posmakowało już:

Akcja!

Lookam

Zbieram na jedzenie

Śledź