O mnie
- AlicjaGorska
Blog Archive
- 2017 (3)
- 2016 (11)
- 2015 (87)
-
2014
(169)
- grudnia(13)
- listopada(10)
- października(7)
- września(10)
- sierpnia(9)
- lipca(17)
- czerwca(18)
-
maja(18)
- Cordon bleu
- Waniliowa panna cotta
- " Risotto " z królikiem
- Smażone krewetki
- Placki ziemniaczane rosti/roesti
- Crème brulée
- Imprezowe koreczki z pomidorkami koktajlowymi, baz...
- Samosa
- Moules Marinieres/Mule w białym winie
- Suflet czekoladowy
- Tatar wołowy z anchovies i kaparami
- Homar w maśle
- Puree z pieczonego selera
- Francuska zupa cebulowa
- Halibut tymiankowy
- Ciasto kakaowe z budyniowym kremem rumowym i bananami
- Krokiety z mięsem
- Muffiny owsiane z nadzieniem truskawkowym
- kwietnia(16)
- marca(17)
- lutego(20)
- stycznia(14)
- 2013 (104)
poniedziałek, 26 maja 2014
Desery kuchni francuskiej nie mają sobie równych. Być może dlatego, że to kuchnia masłem i tłustą śmietaną płynąca, czyli tym, co tygryski (takie, jak ja) kochają najbardziej. Prezentowałam już na blogu suflet czekoladowy oraz mus czekoladowym, tym razem jednak zrezygnuję z czekolady na rzecz równie doskonałego składnika, jakim jest... wanilia ;)
CREME BRULEE
Składniki:
- 10 żółtek
- 1 litr śmietanki 36%
- 100 gram cukru
- 2 łyżki miodu
- 1 laska wanilii
- brązowy cukier (do skarmelizowania wierzchu)
Przygotowanie:
Śmietankę podgrzewamy tak, by była gorąca, ale się nie zagotowała. Laskę wanilii rozcinamy na pół, wyjmujemy ziarenka i dodajemy do żółtek. Żółtka ucieramy na puszystą, jasną masę z cukrem i miodem (kogel-mogel). Do jajek dodajemy gorącą śmietankę, cały czas mieszając. Wkładamy do mieszanki laskę wanilii (tę bez pestek), całość przykrywamy i studzimy, po czym wkładamy do lodówki (im dłużej tam będzie tym lepiej - ja chłodziłam całość raptem godzinę, ale idealna byłaby doba). Następnym krokiem jest wyjęcie z masy laski wanilii i rozlanie płynu do foremek lub formy - najlepiej naczyń możliwie płaskich.
Istnieją dwie możliwości pieczenia kremu. W pierwszej wersji (ja tej użyłam) wstawiamy go do piekarnika rozgrzanego do 90 stopni na 1 godzinę i 20 minut, pilnując by temperatura się nie podniosła (to wersja dla dobrych piekarników). W drugiej pieczemy krem w kąpieli wodnej przez 25 minut w temperaturze 160 stopni. W kąpieli wodnej foremki powinny stać w naczyniu wypełnionym wodą do 3/4 ich wysokości.
Obojętnie, którą z wersji pieczenia wybierzemy, gdy upłynie czas przygotowywania masy, wyjmujemy ją z piekarnika i posypujemy brązowym cukrem. Następnie wstawiamy danie do piekarnika ustawionego na funkcję grillowania, by skarmelizować wierzch kremu. Jeżeli posiadamy palnik gazowy, możemy zamiast grillowania po prostu opalić cukier.
Krem podajemy schłodzony - wtedy smakuje najlepiej. Voila! :)
Smacznego i do napisania wkrótce! :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(Atom)
Posmakowało już:
Akcja!
Lookam
-
Recenzja filmu „Superposition” (reżyserka: Karoline Lyngbye) - OSTRE CIĘCIA Uciekając od zgiełku Kopenhagi, małżeństwo artystów postanawia spędzić trochę czasu na odludziu. Wyruszają więc z synkiem i psem do ukrytego...
-
Spaghetti carbonara - *Niedawno miałam przyjemność spędzić trochę czasu w Mediolanie i na Sycylii. Bardzo odpowiadają mi włoskie smaki. Jedzenie jest tu przepyszne (może dzięki...
-
Ciasto z kremem oreo. - Uwielbiany ostatnio przez moich bliskich lekki biszkopt czekoladowy z kremem oreo .Bardzo smaczny ,rozpływa się w ustach ,Polecam i życzę smacznego. Składn...
-
Tort bezowy Pavlova z daktylami, figami i gruszką - Na święta miałam ochotę zaszaleć z kaloriami ;) Bezę robię bardzo rzadko i juz od jakiegoś czasu miałam na nią chrapkę. Początkowo wydawało mi się, że...
-
Soczyste rolady ze szpinakiem i serem! - Cześć moi mili! Mamy kolejny weekend, tym razem już jesienny.. Mam nadzieję, że miło go spędzacie z dużą dawką słońca, ruchu i świeżego powietrza. Ja jeste...
-
"Plum pie" jakiej nie znacie - Dzisiaj kilka słów na temat jesiennych ciast, a dokładnie mówiąc - *szarlotki.* Skąd się ona wzięła, czym jest i jakie są odmiany? Każdy Wam powie, ze ile g...
-
Pożegnanie - Nadszedł ten czas... Mój blog został stworzony na potrzeby napisania pracy licencjackiej i magisterskiej. Studia całe szczęście już za mną, obie prace obro...
-
Naleśniki + szparagi i kukurydza... - Szparagi są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Zapobiegają powstawaniu nowotworów, odpowiadają za prawidłowy rozwój płodu, wspomagają kobiety karm...
-
VEGE kotlet ! - Dzisiaj przepis dla wegetarian... pyszne kotleciki z soczewicy i białego twarogu, doskonałe z sosem czosnkowym . Kotlety te możemy smażyć, ale także grill...
-
Wspaniałe danie :) Wygląda bardzo smakowicie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
I am not positive where you are getting your info, however great topic. I must spend a while learning much more or figuring out more. Thank you for fantastic information I was on the lookout for this info for my mission. 메이저사이트
OdpowiedzUsuńAfter study a few of the blog posts on your website now, and I truly like your way of blogging. I bookmarked it to my bookmark website list and will be checking back soon. Pls check out my web site as well and let me know what you think. 바카라사이트
OdpowiedzUsuńThere may be noticeably a bundle to know about this. I assume you made certain good factors in options also. 토토사이트
OdpowiedzUsuń