O mnie
- AlicjaGorska
Blog Archive
- 2017 (3)
- 2016 (11)
- 2015 (87)
-
2014
(169)
- grudnia(13)
- listopada(10)
- października(7)
- września(10)
- sierpnia(9)
- lipca(17)
- czerwca(18)
-
maja(18)
- Cordon bleu
- Waniliowa panna cotta
- " Risotto " z królikiem
- Smażone krewetki
- Placki ziemniaczane rosti/roesti
- Crème brulée
- Imprezowe koreczki z pomidorkami koktajlowymi, baz...
- Samosa
- Moules Marinieres/Mule w białym winie
- Suflet czekoladowy
- Tatar wołowy z anchovies i kaparami
- Homar w maśle
- Puree z pieczonego selera
- Francuska zupa cebulowa
- Halibut tymiankowy
- Ciasto kakaowe z budyniowym kremem rumowym i bananami
- Krokiety z mięsem
- Muffiny owsiane z nadzieniem truskawkowym
- kwietnia(16)
- marca(17)
- lutego(20)
- stycznia(14)
- 2013 (104)
wtorek, 20 maja 2014
Bardzo lubię tatara, a na widok ładnego kawałka polędwicy wołowej cieknie mi ślinka. Odpowiednie mięso jest intensywne w barwie, miękkie i lepkie. Jest jak dojrzały, soczysty owoc. Być może uznacie ten opis za zbyt obrazowy i przesadzony, ale tak prezentuje się moje podejście do produktów - szanuje wszystko, co otrzymuję i doceniam to.
Składniki:
- 500 gram mięsa wołowego (najlepiej siekanej polędwicy)
- 1 puszka anchovies
- 2 łyżki kaparów
- 1 cebula
- 2 ogórki kiszone
- 3 jajka
- pieprz
Przygotowanie:
Anchovies siekamy, cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, tak samo ogórki kiszone. Jajka parzymy, oddzielamy żółtka od białek. Mieszamy wszystkie składniki razem z mięsem i doprawiamy pieprzem (soli nie dodajemy ze względu na słoność anchovies i kaparów). Można także tatara podzielić na porcje - wykładamy odpowiednio mięso, kładziemy na nie żółtko, a wokół (może być w oddzielnych miseczkach) rozdrobnione składniki. Druga opcja idealnie sprawdza się podczas spotkań w większym gronie, kiedy to nie znamy ulubionych kombinacji, w zakresie intensyfikacji ilości poszczególnych dodatków, naszych gości. Voila!
Smacznego i do napisania wkrótce! ;)
TATAR WOŁOWY Z ANCHOVIES I KAPARAMI
Składniki:
- 500 gram mięsa wołowego (najlepiej siekanej polędwicy)
- 1 puszka anchovies
- 2 łyżki kaparów
- 1 cebula
- 2 ogórki kiszone
- 3 jajka
- pieprz
Przygotowanie:
Anchovies siekamy, cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, tak samo ogórki kiszone. Jajka parzymy, oddzielamy żółtka od białek. Mieszamy wszystkie składniki razem z mięsem i doprawiamy pieprzem (soli nie dodajemy ze względu na słoność anchovies i kaparów). Można także tatara podzielić na porcje - wykładamy odpowiednio mięso, kładziemy na nie żółtko, a wokół (może być w oddzielnych miseczkach) rozdrobnione składniki. Druga opcja idealnie sprawdza się podczas spotkań w większym gronie, kiedy to nie znamy ulubionych kombinacji, w zakresie intensyfikacji ilości poszczególnych dodatków, naszych gości. Voila!
Etykiety:kolacja,mięso,przekąska,przystawka,warzywa
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(Atom)
Posmakowało już:
Akcja!
Lookam
-
Recenzja filmu „Superposition” (reżyserka: Karoline Lyngbye) - OSTRE CIĘCIA Uciekając od zgiełku Kopenhagi, małżeństwo artystów postanawia spędzić trochę czasu na odludziu. Wyruszają więc z synkiem i psem do ukrytego...
-
Spaghetti carbonara - *Niedawno miałam przyjemność spędzić trochę czasu w Mediolanie i na Sycylii. Bardzo odpowiadają mi włoskie smaki. Jedzenie jest tu przepyszne (może dzięki...
-
Ciasto z kremem oreo. - Uwielbiany ostatnio przez moich bliskich lekki biszkopt czekoladowy z kremem oreo .Bardzo smaczny ,rozpływa się w ustach ,Polecam i życzę smacznego. Składn...
-
Tort bezowy Pavlova z daktylami, figami i gruszką - Na święta miałam ochotę zaszaleć z kaloriami ;) Bezę robię bardzo rzadko i juz od jakiegoś czasu miałam na nią chrapkę. Początkowo wydawało mi się, że...
-
Soczyste rolady ze szpinakiem i serem! - Cześć moi mili! Mamy kolejny weekend, tym razem już jesienny.. Mam nadzieję, że miło go spędzacie z dużą dawką słońca, ruchu i świeżego powietrza. Ja jeste...
-
"Plum pie" jakiej nie znacie - Dzisiaj kilka słów na temat jesiennych ciast, a dokładnie mówiąc - *szarlotki.* Skąd się ona wzięła, czym jest i jakie są odmiany? Każdy Wam powie, ze ile g...
-
Pożegnanie - Nadszedł ten czas... Mój blog został stworzony na potrzeby napisania pracy licencjackiej i magisterskiej. Studia całe szczęście już za mną, obie prace obro...
-
Naleśniki + szparagi i kukurydza... - Szparagi są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Zapobiegają powstawaniu nowotworów, odpowiadają za prawidłowy rozwój płodu, wspomagają kobiety karm...
-
VEGE kotlet ! - Dzisiaj przepis dla wegetarian... pyszne kotleciki z soczewicy i białego twarogu, doskonałe z sosem czosnkowym . Kotlety te możemy smażyć, ale także grill...
-
Osobiście uwielbiam tatar klasyczny - ale w tej formie jest ciekawą odmianą. Spróbowałem w-g Twojego przepisu i włączam do swojego menu.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :)
OdpowiedzUsuńMuszę przyznać że dawni nie jadłam tak dobrego tatara
OdpowiedzUsuńaaa replica bags cheap replica handbags cheap replica handbags
OdpowiedzUsuńmy site see post you could check here best replica bags online find more info next
OdpowiedzUsuń