O mnie
- AlicjaGorska
Życie pozakuchenne
Tutaj też działam
Blog Archive
- 2017 (3)
- 2016 (11)
- 2015 (87)
-
2014
(169)
- grudnia(13)
- listopada(10)
- października(7)
- września(10)
- sierpnia(9)
- lipca(17)
- czerwca(18)
-
maja(18)
- Cordon bleu
- Waniliowa panna cotta
- " Risotto " z królikiem
- Smażone krewetki
- Placki ziemniaczane rosti/roesti
- Crème brulée
- Imprezowe koreczki z pomidorkami koktajlowymi, baz...
- Samosa
- Moules Marinieres/Mule w białym winie
- Suflet czekoladowy
- Tatar wołowy z anchovies i kaparami
- Homar w maśle
- Puree z pieczonego selera
- Francuska zupa cebulowa
- Halibut tymiankowy
- Ciasto kakaowe z budyniowym kremem rumowym i bananami
- Krokiety z mięsem
- Muffiny owsiane z nadzieniem truskawkowym
- kwietnia(16)
- marca(17)
- lutego(20)
- stycznia(14)
- 2013 (104)
niedziela, 11 maja 2014
Dopadła mnie choroba. Tak nagle i niespodziewanie. Jeszcze wczoraj byłam zdrowa, krzątałam się radośnie po kuchni (dobra, coś mnie drapało w gardle, ale nie było to jakieś zwiastujące drapanie), a dzisiaj wszystko mnie boli - nawet przełykanie śliny. Dobrze, że zostało mi trochę zupy cebulowej.
FRANCUSKA ZUPA CEBULOWA
Składniki na bulion:
- 400 gram kości (u mnie szyja indycza)
- 2 litry wody
- 2 marchewki
- kawałek pora
- kawałek selera
- 1 mała pietruszka
- 1/4 pęczka natki pietruszki
- 1/4 pęczka natki selera
- 1 cebula
- 10 gram soli
Przygotowanie bulionu:
Kości płuczemy, zalewamy zimną wodą i podgotowujemy. Wkładamy warzywa, całość solimy i gotujemy do miękkości. Gdy mięso przy kościach się ugotuje, zlewamy wywar i przyrządzamy na nim zupę.
Składniki do grzanek:
- 2 razowe bułki
Przygotowanie grzanek:
Bułkę przecinamy wzdłuż na pół, a potem w kostkę. Wrzucamy całość na blachę i do rozgrzanego piekarnika, żeby podsuszyć pokrojone pieczywo. Wyciągamy, gdy grzanki są chrupkie i odrobinkę tylko przyrumienione.
Składniki do zupy:
- około 1,5 litra wywaru z kości (można oczywiście zrobić wersję wegetariańską na bulionie warzywnym)
- 4 białe cebule
- 1 czerwona cebula
- 2 łyżki mąki
- ser (najlepiej comte, ale jeżeli użyjecie np. goudy też będzie smacznie)
- grzanki
- masło
- pieprz
- sól
Przygotowanie zupy:
Cebule obieramy i kroimy w krążki, niezbyt grube. Podsmażamy na maśle. Pod koniec smażenia dodajemy mąkę - całość musi się przyrumienić. Zalewamy cebulę zimnym wywarem, doprawiamy i gotujemy 25 minut (niekoniecznie w tej kolejności, doprawić można, gdy płyn się już nieco rozgrzeje). Do żaroodpornych miseczek wsypujemy nieco grzanek. Grzanki zalewamy zupą. Całość posypujemy stosunkowo grubą warstwą sera i wkładamy do piekarnika na 15 minut (temperatura 180 stopni). Voila!
Smacznego i do napisania wkrótce! ;)
Etykiety:cebula,kolacja,kuchnia francuska,mięso,obiad,ser,tradycyjne,warzywa,zupa,zupy
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(Atom)
Posmakowało już:
Akcja!
Lookam
-
Recenzja filmu „Superposition” (reżyserka: Karoline Lyngbye) - OSTRE CIĘCIA Uciekając od zgiełku Kopenhagi, małżeństwo artystów postanawia spędzić trochę czasu na odludziu. Wyruszają więc z synkiem i psem do ukrytego...
-
Spaghetti carbonara - *Niedawno miałam przyjemność spędzić trochę czasu w Mediolanie i na Sycylii. Bardzo odpowiadają mi włoskie smaki. Jedzenie jest tu przepyszne (może dzięki...
-
Ciasto z kremem oreo. - Uwielbiany ostatnio przez moich bliskich lekki biszkopt czekoladowy z kremem oreo .Bardzo smaczny ,rozpływa się w ustach ,Polecam i życzę smacznego. Składn...
-
Tort bezowy Pavlova z daktylami, figami i gruszką - Na święta miałam ochotę zaszaleć z kaloriami ;) Bezę robię bardzo rzadko i juz od jakiegoś czasu miałam na nią chrapkę. Początkowo wydawało mi się, że...
-
Soczyste rolady ze szpinakiem i serem! - Cześć moi mili! Mamy kolejny weekend, tym razem już jesienny.. Mam nadzieję, że miło go spędzacie z dużą dawką słońca, ruchu i świeżego powietrza. Ja jeste...
-
"Plum pie" jakiej nie znacie - Dzisiaj kilka słów na temat jesiennych ciast, a dokładnie mówiąc - *szarlotki.* Skąd się ona wzięła, czym jest i jakie są odmiany? Każdy Wam powie, ze ile g...
-
Pożegnanie - Nadszedł ten czas... Mój blog został stworzony na potrzeby napisania pracy licencjackiej i magisterskiej. Studia całe szczęście już za mną, obie prace obro...
-
Naleśniki + szparagi i kukurydza... - Szparagi są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Zapobiegają powstawaniu nowotworów, odpowiadają za prawidłowy rozwój płodu, wspomagają kobiety karm...
-
VEGE kotlet ! - Dzisiaj przepis dla wegetarian... pyszne kotleciki z soczewicy i białego twarogu, doskonałe z sosem czosnkowym . Kotlety te możemy smażyć, ale także grill...
-
Dzisiaj była ogórkowa, to jutro cebulowa! <3
OdpowiedzUsuńE.
Ojjjj jadłabym :) !
OdpowiedzUsuńJak za zupami nie przepadam to cebulową uwielbiam!Pyszności
OdpowiedzUsuń