O mnie
- AlicjaGorska
Blog Archive
- 2017 (3)
- 2016 (11)
- 2015 (87)
-
2014
(169)
- grudnia(13)
- listopada(10)
- października(7)
- września(10)
- sierpnia(9)
- lipca(17)
- czerwca(18)
-
maja(18)
- Cordon bleu
- Waniliowa panna cotta
- " Risotto " z królikiem
- Smażone krewetki
- Placki ziemniaczane rosti/roesti
- Crème brulée
- Imprezowe koreczki z pomidorkami koktajlowymi, baz...
- Samosa
- Moules Marinieres/Mule w białym winie
- Suflet czekoladowy
- Tatar wołowy z anchovies i kaparami
- Homar w maśle
- Puree z pieczonego selera
- Francuska zupa cebulowa
- Halibut tymiankowy
- Ciasto kakaowe z budyniowym kremem rumowym i bananami
- Krokiety z mięsem
- Muffiny owsiane z nadzieniem truskawkowym
- kwietnia(16)
- marca(17)
- lutego(20)
- stycznia(14)
- 2013 (104)
czwartek, 22 maja 2014
Mam ostatnio czas sufletowy i sufletuję, ile mogę. Dzisiaj pierwszy z efektów tej "pracy". Na żywo wszystko wygląda bardziej apetycznie, więc spróbujcie tych cudeniek w domu. To naprawdę nie takie trudne! ;)
SUFLET CZEKOLADOWY
Składniki:
- 90 gram czekolady (mlecznej lub gorzkiej - polecam raczej gorzką)
- 4 jajka
- 1 białko
- 80 gram cukru
- 30 gram mąki
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżka masła
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy z mlekiem. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z połową (40 gram) cukru i łączymy z mąką. Białka ubijamy z pozostałym cukrem i szczyptą soli. Utarte żółtka mieszamy z czekoladą, a potem do tej masy dodajemy białka. Całość łączymy bardzo delikatnie i powoli, szybkie mieszanie bądź ubijanie odbierze sufletowi puszystość. Formy do sufletu smarujemy masłem i obsypujemy mąką (można cukrem pudrem, ale należy wziąć pod uwagę fakt, że to dodatkowo dosłodzi danie). Najlepiej smarować je pędzelkiem, po ściankach, pionowo, od dołu do góry (w ten sposób tworzymy sufletowi rodzaj toru do wzrostu). Do form wykładamy masę. Pieczemy suflety w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni (rozgrzanym wcześniej, a nie rozgrzewającym się) przez około 10-12 minut. Często widuję w Internecie przepisy, które wskazują na konieczność dłuższego pieczenia. Suflet w środku powinien mieć konsystencję piankowego musu, a po ostygnięciu nie może zamienić się w ciastko. Gdy wbijemy łyżeczkę w suflet idealny, ta przechyli się nieznacznie, poza tym po włożeniu jej w "ciasto" będzie opadała.
Smacznego i do napisania wkrótce! ;)
Etykiety:czekolada,deser,desery,jajka,tradycyjne
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(Atom)
Posmakowało już:
Akcja!
Lookam
-
Recenzja filmu „Superposition” (reżyserka: Karoline Lyngbye) - OSTRE CIĘCIA Uciekając od zgiełku Kopenhagi, małżeństwo artystów postanawia spędzić trochę czasu na odludziu. Wyruszają więc z synkiem i psem do ukrytego...
-
Spaghetti carbonara - *Niedawno miałam przyjemność spędzić trochę czasu w Mediolanie i na Sycylii. Bardzo odpowiadają mi włoskie smaki. Jedzenie jest tu przepyszne (może dzięki...
-
Ciasto z kremem oreo. - Uwielbiany ostatnio przez moich bliskich lekki biszkopt czekoladowy z kremem oreo .Bardzo smaczny ,rozpływa się w ustach ,Polecam i życzę smacznego. Składn...
-
Tort bezowy Pavlova z daktylami, figami i gruszką - Na święta miałam ochotę zaszaleć z kaloriami ;) Bezę robię bardzo rzadko i juz od jakiegoś czasu miałam na nią chrapkę. Początkowo wydawało mi się, że...
-
Soczyste rolady ze szpinakiem i serem! - Cześć moi mili! Mamy kolejny weekend, tym razem już jesienny.. Mam nadzieję, że miło go spędzacie z dużą dawką słońca, ruchu i świeżego powietrza. Ja jeste...
-
"Plum pie" jakiej nie znacie - Dzisiaj kilka słów na temat jesiennych ciast, a dokładnie mówiąc - *szarlotki.* Skąd się ona wzięła, czym jest i jakie są odmiany? Każdy Wam powie, ze ile g...
-
Pożegnanie - Nadszedł ten czas... Mój blog został stworzony na potrzeby napisania pracy licencjackiej i magisterskiej. Studia całe szczęście już za mną, obie prace obro...
-
Naleśniki + szparagi i kukurydza... - Szparagi są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Zapobiegają powstawaniu nowotworów, odpowiadają za prawidłowy rozwój płodu, wspomagają kobiety karm...
-
VEGE kotlet ! - Dzisiaj przepis dla wegetarian... pyszne kotleciki z soczewicy i białego twarogu, doskonałe z sosem czosnkowym . Kotlety te możemy smażyć, ale także grill...
-
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)