O mnie
- AlicjaGorska
Blog Archive
- 2017 (3)
- 2016 (11)
-
2015
(87)
- grudnia(4)
- listopada(3)
- października(4)
- września(7)
- sierpnia(4)
- lipca(7)
- czerwca(12)
- maja(6)
- kwietnia(8)
-
marca(11)
- Sernik z karmelowym syropem
- Surówka z marchewki
- Sernik czekoladowy z mascarpone na kruchym cieście...
- Kurczak z rożna
- Ciasteczka szafranowo-cytrynowe
- Chleb pszenny na zakwasie żytnim
- Pęczak z warzywami i kiszoną kapustą
- Stek z polędwicy wołowej w estragonie glazurowany ...
- Herbata z konfiturą z cytryńca i miodem
- Kruche ciasteczka czekoladowe
- Tortilla z kurczakiem, warzywami i sosem majonezow...
- lutego(11)
- stycznia(10)
- 2014 (169)
- 2013 (104)
sobota, 21 marca 2015
Mówi się, że kurczaki z rożna kupowane w supermarketach, przeżywają swój trzeci żywot. Pierwszego doświadczają jako świeże mięso, drugiego jako mięso zepsute i trzeciego jako danie z rożna. Przyznaję, że trochę mnie to stresuje. Zawsze boję się kupować mięso z takich miejsc. Mimo, że kurczaka z rożna ubóstwiam. Jest na to sposób? Jasne! Zrobić go w domowym zaciszu.
KURCZAK Z ROŻNA
Składniki:
- 1 kurczak
- papryka słodka
- papryka ostra
- kurkuma
- kolendra mielona
- kmin rzymski
- pieprz
- sól
- cukier
- woda
Przygotowanie:
Kurczaka myjemy i osuszamy. Doprawiamy paprykami, odrobiną kurkumy, kolendry i kminu; pieprzem i solą. Zostawiamy do zamarynowania na kilka godzin. Najlepiej przyprawić go rano, by nabierał smaku do obiadu. Łyżkę cukru rozpuszczamy w połowie szklanki wody.
Kurczaka nadziewamy na rożen, ściśle związując nogi i dbając o przyleganie do całości skrzydełek. Smarujemy mięso wodą z cukrem. Kurczaka pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 - 190 stopni; czas zależy od wagi: na 1 kilogram 60/70 minut. Pozwalamy mu chwilę odpocząć, by pozostał soczysty i porcjujemy. Voila!
Smacznego i do napisania wkrótce! :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(Atom)
Posmakowało już:
Akcja!
Lookam
-
Recenzja filmu „Superposition” (reżyserka: Karoline Lyngbye) - OSTRE CIĘCIA Uciekając od zgiełku Kopenhagi, małżeństwo artystów postanawia spędzić trochę czasu na odludziu. Wyruszają więc z synkiem i psem do ukrytego...
-
Spaghetti carbonara - *Niedawno miałam przyjemność spędzić trochę czasu w Mediolanie i na Sycylii. Bardzo odpowiadają mi włoskie smaki. Jedzenie jest tu przepyszne (może dzięki...
-
Ciasto z kremem oreo. - Uwielbiany ostatnio przez moich bliskich lekki biszkopt czekoladowy z kremem oreo .Bardzo smaczny ,rozpływa się w ustach ,Polecam i życzę smacznego. Składn...
-
Tort bezowy Pavlova z daktylami, figami i gruszką - Na święta miałam ochotę zaszaleć z kaloriami ;) Bezę robię bardzo rzadko i juz od jakiegoś czasu miałam na nią chrapkę. Początkowo wydawało mi się, że...
-
Soczyste rolady ze szpinakiem i serem! - Cześć moi mili! Mamy kolejny weekend, tym razem już jesienny.. Mam nadzieję, że miło go spędzacie z dużą dawką słońca, ruchu i świeżego powietrza. Ja jeste...
-
"Plum pie" jakiej nie znacie - Dzisiaj kilka słów na temat jesiennych ciast, a dokładnie mówiąc - *szarlotki.* Skąd się ona wzięła, czym jest i jakie są odmiany? Każdy Wam powie, ze ile g...
-
Pożegnanie - Nadszedł ten czas... Mój blog został stworzony na potrzeby napisania pracy licencjackiej i magisterskiej. Studia całe szczęście już za mną, obie prace obro...
-
Naleśniki + szparagi i kukurydza... - Szparagi są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Zapobiegają powstawaniu nowotworów, odpowiadają za prawidłowy rozwój płodu, wspomagają kobiety karm...
-
VEGE kotlet ! - Dzisiaj przepis dla wegetarian... pyszne kotleciki z soczewicy i białego twarogu, doskonałe z sosem czosnkowym . Kotlety te możemy smażyć, ale także grill...
-
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńMówi się, że kurczaki z rożna kupowane w supermarketach, przeżywają swój trzeci żywot. Pierwszego doświadczają jako świeże mięso, drugiego jako mięso zepsute i trzeciego jako danie z rożna. Przyznaję, że trochę mnie to stresuje.
OdpowiedzUsuńOgólnie nie masz się czym stresować,pracowałem w Zakładach Drobiarskich pod Poznaniem,dostarczaliśmy do jednej z sieciówek kurczaki na"rożno" i nie były to stare czy przeżyły 4 czy 5 życie,przy odbiorze na magazynie centralnym kontrolowana była jakość produktu jak i temperatura w jakiej były przewożone łącznie z wydrukiem z chłodni(kontrola temperatury od momentu załadunku do rozładunku u klienta).
Dobrze wiedzieć :)
UsuńBardzo ciekawy artykuł. Jestem pod wielkim wrażeniem.
OdpowiedzUsuńweb hair toppers,human hair wigs,hair extensions,human hair toppers,cheap wigs human hair,human hair wigs,human hair wigs,hair extensions,hair toppers Recommended Reading
OdpowiedzUsuń