O mnie
- AlicjaGorska
Życie pozakuchenne
Tutaj też działam
Blog Archive
- 2017 (3)
- 2016 (11)
-
2015
(87)
- grudnia(4)
- listopada(3)
- października(4)
- września(7)
- sierpnia(4)
- lipca(7)
- czerwca(12)
- maja(6)
- kwietnia(8)
-
marca(11)
- Sernik z karmelowym syropem
- Surówka z marchewki
- Sernik czekoladowy z mascarpone na kruchym cieście...
- Kurczak z rożna
- Ciasteczka szafranowo-cytrynowe
- Chleb pszenny na zakwasie żytnim
- Pęczak z warzywami i kiszoną kapustą
- Stek z polędwicy wołowej w estragonie glazurowany ...
- Herbata z konfiturą z cytryńca i miodem
- Kruche ciasteczka czekoladowe
- Tortilla z kurczakiem, warzywami i sosem majonezow...
- lutego(11)
- stycznia(10)
- 2014 (169)
- 2013 (104)
poniedziałek, 30 marca 2015
Wyjątkowo nie posiadam zdjęć z etapu produkcji. Szczerze? Pojęcia nie mam, dlaczego. Najpewniej zbyt wiele rzeczy robiłam jednocześnie i fotografowanie wyleciało mi z głowy.
Sam sernik jest superdelikatny. Warstwa lejącego się karmelowego syropu sprawia, że to grzeszna uczta. Ale doprawdy warta mąk piekielnych.
Sernik jest gładki w smaku i fakturze. Nie pęka.
SERNIK Z KARMELOWYM SYROPEM
Składniki na ciasto:
- 300 gram mąki krupczatki
- 200 gram masła
- 100 gram cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 łyżka zimnej wody
Przygotowanie ciasta:
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy. Wyklejamy okrągłą formę i wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. Podpiekamy przez 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180-190 stopni.
Składniki na masę serową:
- 700 gram twarogu zmielonego, najlepiej samodzielnie
- 300 gram mascarpone
- 1 puszka mleka słodzonego skondensowanego
- 1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 4 jajka
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie masy serowej:
Wszystkie składniki łączymy. Nie miksujemy ich zbyt długo, żeby nazbyt nie napowietrzyć masy. W innym wypadku sernik urośnie, a potem opadnie (u mnie to właśnie się stało).
Masę wylewamy na podpieczony wcześniej kruchy spód. Pieczemy całość w temperaturze 150 stopni przez około 2 godziny. Przez połowę czasu z parą wodną. Studzimy w uchylonym piekarniku.
Składniki na syrop karmelowy:
- 150 gram brązowego cukru
- 50 gram masła
- 150 mililitrów śmietanki kremówki 36%
Przygotowanie syropu karmelowego:
Cukier, masło oraz śmietankę podgrzewamy do rozpuszczenia cukru, ciągle mieszając. Gotujemy przez około dwie - trzy minuty i odstawiamy do przestygnięcia. Wylewamy syrop na przestudzony sernik. Całość warto posypać kolorowym drobinkami, które oddadzą nieco koloru syropowi. Ten będzie spływał po sernikowych brzegach w różnych barwach.
Najlepiej smakuje schłodzony. Voila!
Smacznego i do napisania wkrótce! :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(Atom)
Posmakowało już:
Akcja!
Lookam
-
Recenzja filmu „Superposition” (reżyserka: Karoline Lyngbye) - OSTRE CIĘCIA Uciekając od zgiełku Kopenhagi, małżeństwo artystów postanawia spędzić trochę czasu na odludziu. Wyruszają więc z synkiem i psem do ukrytego...
-
Spaghetti carbonara - *Niedawno miałam przyjemność spędzić trochę czasu w Mediolanie i na Sycylii. Bardzo odpowiadają mi włoskie smaki. Jedzenie jest tu przepyszne (może dzięki...
-
Ciasto z kremem oreo. - Uwielbiany ostatnio przez moich bliskich lekki biszkopt czekoladowy z kremem oreo .Bardzo smaczny ,rozpływa się w ustach ,Polecam i życzę smacznego. Składn...
-
Tort bezowy Pavlova z daktylami, figami i gruszką - Na święta miałam ochotę zaszaleć z kaloriami ;) Bezę robię bardzo rzadko i juz od jakiegoś czasu miałam na nią chrapkę. Początkowo wydawało mi się, że...
-
Soczyste rolady ze szpinakiem i serem! - Cześć moi mili! Mamy kolejny weekend, tym razem już jesienny.. Mam nadzieję, że miło go spędzacie z dużą dawką słońca, ruchu i świeżego powietrza. Ja jeste...
-
"Plum pie" jakiej nie znacie - Dzisiaj kilka słów na temat jesiennych ciast, a dokładnie mówiąc - *szarlotki.* Skąd się ona wzięła, czym jest i jakie są odmiany? Każdy Wam powie, ze ile g...
-
Pożegnanie - Nadszedł ten czas... Mój blog został stworzony na potrzeby napisania pracy licencjackiej i magisterskiej. Studia całe szczęście już za mną, obie prace obro...
-
Naleśniki + szparagi i kukurydza... - Szparagi są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Zapobiegają powstawaniu nowotworów, odpowiadają za prawidłowy rozwój płodu, wspomagają kobiety karm...
-
VEGE kotlet ! - Dzisiaj przepis dla wegetarian... pyszne kotleciki z soczewicy i białego twarogu, doskonałe z sosem czosnkowym . Kotlety te możemy smażyć, ale także grill...
-
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)