O mnie
- AlicjaGorska
Blog Archive
- 2017 (3)
- 2016 (11)
-
2015
(87)
- grudnia(4)
- listopada(3)
- października(4)
- września(7)
- sierpnia(4)
- lipca(7)
- czerwca(12)
- maja(6)
- kwietnia(8)
-
marca(11)
- Sernik z karmelowym syropem
- Surówka z marchewki
- Sernik czekoladowy z mascarpone na kruchym cieście...
- Kurczak z rożna
- Ciasteczka szafranowo-cytrynowe
- Chleb pszenny na zakwasie żytnim
- Pęczak z warzywami i kiszoną kapustą
- Stek z polędwicy wołowej w estragonie glazurowany ...
- Herbata z konfiturą z cytryńca i miodem
- Kruche ciasteczka czekoladowe
- Tortilla z kurczakiem, warzywami i sosem majonezow...
- lutego(11)
- stycznia(10)
- 2014 (169)
- 2013 (104)
poniedziałek, 9 marca 2015
Ostatnio więcej piję soczków, niż jem mięsa, ale nie zmienia to faktu, że czasami mam ochotę na solidny, niewegetariański posiłek. Zdarza się także - skłamałabym pisząc, że rzadko - iż moja mama obdaruje mnie jakimś dobrym gatunkiem mięsa. Weźmy taką polędwicę wołową - to się nazywa zacny prezent :)
STEK Z POLĘDWICY WOŁOWEJ W ESTRAGONIE GLAZUROWANY MIODEM
Składniki:
- polędwica wołowa
- oliwa
- masło
- miód
- suszony estragon
- pieprz
- sól
Przygotowanie:
Z polędwicy formujemy steki (można wybrać dowolną część polędwicy, jednak najczęściej używa się środkowej - chateaubriand). Ja wolę grubsze, ale to kwestia osobistych preferencji. Doprawiamy steki pieprzem i estragonem. Odstawiamy je na przynajmniej 30 minut, pozwalając się im zamarynować (najlepiej na kilka godzin).
Smarujemy patelnię grillową cienką warstwą oliwy (wystarczy przetrzeć ręcznikiem papierowym). Doprawiamy polędwicę solą (nie trzeba tego robić przed smażeniem, ale przy wysokiej klasy mięsie nie jest to błąd). Trzymamy na patelni tyle, by uzyskać najbardziej pożądany przez nas stopień wysmażenia, pamiętając, że mięso dochodzi jeszcze nieco po zdjęciu z patelni - podczas odpoczywania, które nie powinno być krótsze, niż połowa czasu, którą stek się smażyły. Na chwilę przed końcem tego procesu (smażenia) dodajemy na patelnię łyżkę masła i miodu. Zbieramy rozpuszczony płyn i polewamy nim steki. Przy estragonie nie polecam pomijania tej części, ponieważ jest nieco gorzki, a miód ma za zadanie przełamać tę gorycz. Voila!
Smacznego i do napisania wkrótce! :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(Atom)
Posmakowało już:
Akcja!
Lookam
-
Recenzja filmu „Superposition” (reżyserka: Karoline Lyngbye) - OSTRE CIĘCIA Uciekając od zgiełku Kopenhagi, małżeństwo artystów postanawia spędzić trochę czasu na odludziu. Wyruszają więc z synkiem i psem do ukrytego...
-
Spaghetti carbonara - *Niedawno miałam przyjemność spędzić trochę czasu w Mediolanie i na Sycylii. Bardzo odpowiadają mi włoskie smaki. Jedzenie jest tu przepyszne (może dzięki...
-
Ciasto z kremem oreo. - Uwielbiany ostatnio przez moich bliskich lekki biszkopt czekoladowy z kremem oreo .Bardzo smaczny ,rozpływa się w ustach ,Polecam i życzę smacznego. Składn...
-
Tort bezowy Pavlova z daktylami, figami i gruszką - Na święta miałam ochotę zaszaleć z kaloriami ;) Bezę robię bardzo rzadko i juz od jakiegoś czasu miałam na nią chrapkę. Początkowo wydawało mi się, że...
-
Soczyste rolady ze szpinakiem i serem! - Cześć moi mili! Mamy kolejny weekend, tym razem już jesienny.. Mam nadzieję, że miło go spędzacie z dużą dawką słońca, ruchu i świeżego powietrza. Ja jeste...
-
"Plum pie" jakiej nie znacie - Dzisiaj kilka słów na temat jesiennych ciast, a dokładnie mówiąc - *szarlotki.* Skąd się ona wzięła, czym jest i jakie są odmiany? Każdy Wam powie, ze ile g...
-
Pożegnanie - Nadszedł ten czas... Mój blog został stworzony na potrzeby napisania pracy licencjackiej i magisterskiej. Studia całe szczęście już za mną, obie prace obro...
-
Naleśniki + szparagi i kukurydza... - Szparagi są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Zapobiegają powstawaniu nowotworów, odpowiadają za prawidłowy rozwój płodu, wspomagają kobiety karm...
-
VEGE kotlet ! - Dzisiaj przepis dla wegetarian... pyszne kotleciki z soczewicy i białego twarogu, doskonałe z sosem czosnkowym . Kotlety te możemy smażyć, ale także grill...
-
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)