O mnie
- AlicjaGorska
Blog Archive
- 2017 (3)
- 2016 (11)
- 2015 (87)
- 2014 (169)
-
2013
(104)
- grudnia(11)
- listopada(13)
- października(20)
- września(12)
- sierpnia(31)
-
lipca(17)
- Pierogi z mąki gryczanej z tartymi jabłkami
- Paski z polędwiczek wieprzowych w sosie śmietanowy...
- Pistou i lato w Prowansji
- Omlet po chińsku z krewetkami, kurczakiem i słodki...
- Ciasto arbuzowe, czyli nieustające eksperymenty
- Tarta razowa z czarną porzeczką i bezą
- Pstrąg nadziewany po śródziemnomorsku oraz szparag...
- Tarta z jabłkami w masie śmietanowej
- Cukinia ananasowa, czyli przetwory niecodzienne
- Hiszpańskie krokiety z ziemniaczanym puree z zioła...
- Tarta czekoladowa z porzeczkami i kremem z mascarp...
- Ćwiartki kurczaka z duszonym groszkiem i cebulkami...
- Pasticcio, czyli witaj Grecjo!
- Syrop miętowy
- Schab zapiekany pod beszamelem z pieczarkami oraz ...
- Mus czekoladowy, czyli klasyka deserowa w kuchni f...
- Tortilla de patatas - pierwszy przepis
sobota, 27 lipca 2013
Czasami natrafiam na bardzo dziwne przepisy. Początkowo je odrzucam, odkładam, chowam jak najdalej od moich rąk i oczu. Od mózgu się jednak schować nie da, więc analizuję: jak to może smakować? A może jest niezłe? Może omijają mnie najlepsze smaki życia? I przegrywam walkę.
Tak własnie było z ciastem arbuzowym. Warto je zrobić, choćby po to, żeby przekonać się, jakie dziwne smaki istnieją na tej planecie. Ciasto jest bardzo orzeźwiające, smak arbuza czuć bardzo wyraźnie, postawione na stole robi furorę, bo kto nie chciałby sprawdzić, jak smakuje ciasto z arbuzem? ;)
CIASTO ARBUZOWE
Składniki na biszkopt:
- 4 jajka
- 60 gram mąki pszennej
- 80 gram mąki ziemniaczanej
- 60 gram cukru
- cukier wanilinowy
- łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie biszkoptu:
Ubijamy na sztywną pianę białka. Następnie dodajemy do nich cukier i ubijamy jeszcze przez chwilę. Potem pojedynczo dorzucamy żółtka. Taką masę łączymy z produktami sypkimi - obiema mąkami i proszkiem do pieczenia. W piekarniku zamykamy na 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Składniki na masę arbuzową
- 3 kilogramy miąższu arbuza
- 4 łyżki żelatyny (odpowiednio agar agaru w wersji wegetariańskiej)
- 2 galaretki truskawkowe
Przygotowanie masy arbuzowej:
Z miąższu wyjmujemy możliwie dużą ilość pestek. Kroimy go drobno, odsączamy i zagotowujemy. Żelatynę (lub agar agar) i galaretki rozpuszczamy w soku pozostałym z arbuza. Mieszamy ze sobą arbuza i jego sok. Zostawiamy na trochę, żeby stężało i wylewamy na biszkopt. Radzę pilnować tężenia masy. Jeżeli soku z arbuza wytrąciło się dużo, można zwiększyć ilość żelatyny (lub agar agaru). Wszystko zależy od zakupionego owocu.
Składniki na masę z bitą śmietaną:
- 2 kremówki (te w małych plastikowych pojemniczkach)
- 2 serki homogenizowane waniliowe
- 2 łyżki żelatyny (odpowiednio agar agar)
Przygotowanie masy z bitą śmietaną:
Kremówki ubijamy. Żelatynę (lub agar agar) rozpuszczamy w minimalnej ilości wody, pilnując, żeby nie zostały żadne grudki, studzimy i dodajemy do śmietany. To samo robimy z serkami homogenizowanymi. Mieszankę wykładamy na stężałą masę arbuzową. Voila!
Smacznego i nie bójcie się eksperymentować! ;)
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(Atom)
Posmakowało już:
Akcja!
Lookam
-
Recenzja filmu „Superposition” (reżyserka: Karoline Lyngbye) - OSTRE CIĘCIA Uciekając od zgiełku Kopenhagi, małżeństwo artystów postanawia spędzić trochę czasu na odludziu. Wyruszają więc z synkiem i psem do ukrytego...
-
Spaghetti carbonara - *Niedawno miałam przyjemność spędzić trochę czasu w Mediolanie i na Sycylii. Bardzo odpowiadają mi włoskie smaki. Jedzenie jest tu przepyszne (może dzięki...
-
Ciasto z kremem oreo. - Uwielbiany ostatnio przez moich bliskich lekki biszkopt czekoladowy z kremem oreo .Bardzo smaczny ,rozpływa się w ustach ,Polecam i życzę smacznego. Składn...
-
Tort bezowy Pavlova z daktylami, figami i gruszką - Na święta miałam ochotę zaszaleć z kaloriami ;) Bezę robię bardzo rzadko i juz od jakiegoś czasu miałam na nią chrapkę. Początkowo wydawało mi się, że...
-
Soczyste rolady ze szpinakiem i serem! - Cześć moi mili! Mamy kolejny weekend, tym razem już jesienny.. Mam nadzieję, że miło go spędzacie z dużą dawką słońca, ruchu i świeżego powietrza. Ja jeste...
-
"Plum pie" jakiej nie znacie - Dzisiaj kilka słów na temat jesiennych ciast, a dokładnie mówiąc - *szarlotki.* Skąd się ona wzięła, czym jest i jakie są odmiany? Każdy Wam powie, ze ile g...
-
Pożegnanie - Nadszedł ten czas... Mój blog został stworzony na potrzeby napisania pracy licencjackiej i magisterskiej. Studia całe szczęście już za mną, obie prace obro...
-
Naleśniki + szparagi i kukurydza... - Szparagi są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Zapobiegają powstawaniu nowotworów, odpowiadają za prawidłowy rozwój płodu, wspomagają kobiety karm...
-
VEGE kotlet ! - Dzisiaj przepis dla wegetarian... pyszne kotleciki z soczewicy i białego twarogu, doskonałe z sosem czosnkowym . Kotlety te możemy smażyć, ale także grill...
-
Ciasto z arbuzem widze pierwszy raz... I jak sie tak glepiej zastanowie to przeciez ono mi smakowac genialnie, idealne na upaly :) przepis zaszufladkowany :)
OdpowiedzUsuńArbuz w lato jest zbawieniem, przepis koniecznie do wypróbowania :) Zapisuję!
OdpowiedzUsuńEksperymenty???-to cos dla mnie!!,,,witaj w "klubie",,a ciasto Twoje wyglada rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
no, Ala, śledziłam od początku i czekałam zanim znajdę coś dla siebie. i jest! arbuz <3 jutro piekę!
OdpowiedzUsuńlove, Anna
Zaraz zrobię.Mój już bardzo dorosły syn uwielbia arbuzy.A ja uwielbiam robić mu takie prezenty jak Go na chwilę u siebie mam.Dzięki za przepis i fantazję i...poczucie kulinarnego humoru.Stefania
OdpowiedzUsuń