O mnie
- AlicjaGorska
Życie pozakuchenne
Tutaj też działam
Blog Archive
- 2017 (3)
- 2016 (11)
- 2015 (87)
- 2014 (169)
-
2013
(104)
- grudnia(11)
- listopada(13)
- października(20)
- września(12)
- sierpnia(31)
-
lipca(17)
- Pierogi z mąki gryczanej z tartymi jabłkami
- Paski z polędwiczek wieprzowych w sosie śmietanowy...
- Pistou i lato w Prowansji
- Omlet po chińsku z krewetkami, kurczakiem i słodki...
- Ciasto arbuzowe, czyli nieustające eksperymenty
- Tarta razowa z czarną porzeczką i bezą
- Pstrąg nadziewany po śródziemnomorsku oraz szparag...
- Tarta z jabłkami w masie śmietanowej
- Cukinia ananasowa, czyli przetwory niecodzienne
- Hiszpańskie krokiety z ziemniaczanym puree z zioła...
- Tarta czekoladowa z porzeczkami i kremem z mascarp...
- Ćwiartki kurczaka z duszonym groszkiem i cebulkami...
- Pasticcio, czyli witaj Grecjo!
- Syrop miętowy
- Schab zapiekany pod beszamelem z pieczarkami oraz ...
- Mus czekoladowy, czyli klasyka deserowa w kuchni f...
- Tortilla de patatas - pierwszy przepis
wtorek, 23 lipca 2013
Hiszpańskie krokiety to jeden z tych przepisów, w których możliwość wykonania bardzo wątpiłam. Że niby beszamel może być tak gęsty, żeby formować z niego kotlety? Niemożliwe!
A jednak, myliłam się. Krokiety hiszpańskie są w smaku bardzo delikatne, tak samo jak i w konsystencji. Zestawiłam je więc z intensywniejszym w smaku puree. Wyszło pysznie i niezwykle (dla mnie) smakowo - nietypowo :)
KROKIETY HISZPAŃSKIE
oraz
ZIEMNIACZANE PUREE Z ZIOŁAMI I CZOSNKIEM
Składniki na krokiety:
- 350 gram ugotowanej ryby, szynki lub mortadeli (ja wymieszałam pstrąga i mortadelę)
- 2 jajka
- bułka tarta
- olej do smażenia
- 750 mililitrów mleka
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki mąki pszennej
- gałka muszkatołowa
- sól
Przygotowanie:
Z ryby wyciągamy ości i rozgniatamy widelcem. Szynkę tudzież mortadelę kroimy w paseczki lub słupki.
Przygotowujemy beszamel - w garnku rozgrzewamy olej z masłem i dodajemy mąkę (taka zasmażka pojawiła się już w jednym z wcześniejszych przepisów). Dodajemy mleko, sól i gałkę muszkatołową. Mieszamy do zgęstnienia (musi być naprawdę gęsty). Rybę i mięso dodajemy do beszamelu, łączymy i odstawiamy do lodówki na dwie godziny.
Po tym czasie w jednym głębokim talerzu roztrzepujemy dwa jajka, a w drugim umieszczamy bułkę tartą. Z mieszanki beszamelowej formujemy kotlety, obtaczamy w bułce, moczymy w jajku i znowu obtaczamy w bułce. Kładziemy na patelnię z rozgrzanym olejem. Wcinamy zaraz po podaniu! :)
Składniki na puree:
- ziemniaki
- słodka śmietanka (dowolna procentowość)
- masło
- świeże zioła: tymianek, bazylia, estragon,
- czosnek
Przygotowanie puree:
Ziemniaki gotujemy i wrzucamy do blendera, miksujemy. Dodajemy masło oraz śmietankę - tyle, ile chcemy oraz tyle, by otrzymać pożądaną konsystencję. Dorzucamy zioła i czosnek, ponownie mieszamy i podajemy. Voila!
Zainspirowane: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 14 "Kuchnia hiszpańska", strona 16
Po tym czasie w jednym głębokim talerzu roztrzepujemy dwa jajka, a w drugim umieszczamy bułkę tartą. Z mieszanki beszamelowej formujemy kotlety, obtaczamy w bułce, moczymy w jajku i znowu obtaczamy w bułce. Kładziemy na patelnię z rozgrzanym olejem. Wcinamy zaraz po podaniu! :)
Składniki na puree:
- ziemniaki
- słodka śmietanka (dowolna procentowość)
- masło
- świeże zioła: tymianek, bazylia, estragon,
- czosnek
Przygotowanie puree:
Ziemniaki gotujemy i wrzucamy do blendera, miksujemy. Dodajemy masło oraz śmietankę - tyle, ile chcemy oraz tyle, by otrzymać pożądaną konsystencję. Dorzucamy zioła i czosnek, ponownie mieszamy i podajemy. Voila!
Zainspirowane: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 14 "Kuchnia hiszpańska", strona 16
Etykiety:kuchnie świata,mięso,obiad,ryba,tradycyjne
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(Atom)
Posmakowało już:
Akcja!
Lookam
-
Recenzja filmu „Superposition” (reżyserka: Karoline Lyngbye) - OSTRE CIĘCIA Uciekając od zgiełku Kopenhagi, małżeństwo artystów postanawia spędzić trochę czasu na odludziu. Wyruszają więc z synkiem i psem do ukrytego...
-
Spaghetti carbonara - *Niedawno miałam przyjemność spędzić trochę czasu w Mediolanie i na Sycylii. Bardzo odpowiadają mi włoskie smaki. Jedzenie jest tu przepyszne (może dzięki...
-
Ciasto z kremem oreo. - Uwielbiany ostatnio przez moich bliskich lekki biszkopt czekoladowy z kremem oreo .Bardzo smaczny ,rozpływa się w ustach ,Polecam i życzę smacznego. Składn...
-
Tort bezowy Pavlova z daktylami, figami i gruszką - Na święta miałam ochotę zaszaleć z kaloriami ;) Bezę robię bardzo rzadko i juz od jakiegoś czasu miałam na nią chrapkę. Początkowo wydawało mi się, że...
-
Soczyste rolady ze szpinakiem i serem! - Cześć moi mili! Mamy kolejny weekend, tym razem już jesienny.. Mam nadzieję, że miło go spędzacie z dużą dawką słońca, ruchu i świeżego powietrza. Ja jeste...
-
"Plum pie" jakiej nie znacie - Dzisiaj kilka słów na temat jesiennych ciast, a dokładnie mówiąc - *szarlotki.* Skąd się ona wzięła, czym jest i jakie są odmiany? Każdy Wam powie, ze ile g...
-
Pożegnanie - Nadszedł ten czas... Mój blog został stworzony na potrzeby napisania pracy licencjackiej i magisterskiej. Studia całe szczęście już za mną, obie prace obro...
-
Naleśniki + szparagi i kukurydza... - Szparagi są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Zapobiegają powstawaniu nowotworów, odpowiadają za prawidłowy rozwój płodu, wspomagają kobiety karm...
-
VEGE kotlet ! - Dzisiaj przepis dla wegetarian... pyszne kotleciki z soczewicy i białego twarogu, doskonałe z sosem czosnkowym . Kotlety te możemy smażyć, ale także grill...
-
To musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńA czy taki krokiet na samym beszamelu bez wkladu ma racje bycia?
OdpowiedzUsuńA czy taki krokiet na samym beszamelu bez wkladu ma racje bycia?
OdpowiedzUsuńMoże gdyby go jakoś intensywnie doprawić. Sam beszamel jest raczej mdły :)
Usuń