O mnie
- AlicjaGorska
Blog Archive
- 2017 (3)
- 2016 (11)
- 2015 (87)
- 2014 (169)
-
2013
(104)
- grudnia(11)
- listopada(13)
- października(20)
- września(12)
- sierpnia(31)
-
lipca(17)
- Pierogi z mąki gryczanej z tartymi jabłkami
- Paski z polędwiczek wieprzowych w sosie śmietanowy...
- Pistou i lato w Prowansji
- Omlet po chińsku z krewetkami, kurczakiem i słodki...
- Ciasto arbuzowe, czyli nieustające eksperymenty
- Tarta razowa z czarną porzeczką i bezą
- Pstrąg nadziewany po śródziemnomorsku oraz szparag...
- Tarta z jabłkami w masie śmietanowej
- Cukinia ananasowa, czyli przetwory niecodzienne
- Hiszpańskie krokiety z ziemniaczanym puree z zioła...
- Tarta czekoladowa z porzeczkami i kremem z mascarp...
- Ćwiartki kurczaka z duszonym groszkiem i cebulkami...
- Pasticcio, czyli witaj Grecjo!
- Syrop miętowy
- Schab zapiekany pod beszamelem z pieczarkami oraz ...
- Mus czekoladowy, czyli klasyka deserowa w kuchni f...
- Tortilla de patatas - pierwszy przepis
sobota, 20 lipca 2013
Musicie wiedzieć, że kocham Pascala i jego przepisy (może poza tym na suflet czekoladowy, bo nigdy mi się nie udał). Dzisiaj, więc odchodzimy od kuchni świata oraz tradycji i wracamy na własne podwórko - no może nie tak do końca, bo Pascal korzenie ma francuskie, ale nie czepiajmy się szczegółów ;)
Jeżeli macie dość typowego schabowego w jajku i bułce, spróbujcie tego, mniam!
SCHAB ZAPIEKANY POD BESZAMELEM Z PIECZARKAMI
oraz
SAŁATA Z MUSZTARDĄ DIJON I BIAŁYM OCTEM WINNYM
Składniki na schab:
- 6 plastrów schabu
- 150 gram pieczarek
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Przygotowanie schabu:
Mięsko myjemy, osuszamy, odkrawamy błonki. Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy na plasterki.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek.
Plastry schabu doprawiamy z obu stron solą i pieprzem, a następnie wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy, potem przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Na tej samej patelni przyrządzamy pieczarki - solimy, smażymy.
Kiedy my zajmowaliśmy się pieczarkami, ze schabu odciekło trochę soku - usuwamy go z naczynia żaroodpornego i przelewamy do jakiegoś pojemniczka - nie wyrzucamy! Przyda się on podczas przygotowywania beszamelu.
Składniki na beszamel:
- 80 gram sera Emmentaler
- 2 łyżki sera Gran Padano do posypania
- 250 mililitrów mleka
- 20 gram masła
- 20 gram mąki pszennej
- sól
- pieprz
Przygotowanie beszamelu:
Zaczynamy od starcia Emmentalera na drobnych oczkach.
Do garnka wlewamy mleko i gotujemy, pilnując, aby nie wykipiało ani się nie przypaliło.
W drugim garnku przygotowujemy zasmażkę - rozpuszczamy masło i podsmażamy na niej mąkę (nie może być surowa).
Bierzemy w dłoń trzepaczkę i do zasmażki dodajemy mleko - mieszamy energicznie, co by się nam nic nie przypaliło i wszystko elegancko zgęstniało.
Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy starty na początku ser.
Na samym końcu mieszamy wszystko z sosem z mięsa oraz pieczarkami.
Kolejność warstw w naczyniu żaroodpornym: schab, beszamel z pieczarkami, ser Gran Padano.
Pieczemy w temperaturze 160 stopni (funkcja termoobieg bądź grill) przez jakieś 5 minut (aż wszystko ładnie się zarumieni).
Składniki na sałatę:
- sałata masłowa
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki białego octu winnego
- 1 łyżka wody
- sól
- pieprz
Przygotowanie sałaty:
Sałatę myjemy, osuszamy, rwiemy na kawałki i wrzucamy do przygotowanej miski. W słoiku umieszczamy: musztardę, oliwę i ocet. Zamykamy go i energicznie potrząsamy tak, aby zawartość mogła się porządnie wymieszać. Odkręcamy i dodajemy wodę, znowu potrząsamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy sosem sałatę i mieszamy. Voila!
Smacznego :)
Zainspirowane: kuchnialidla.pl
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(Atom)
Posmakowało już:
Akcja!
Lookam
-
Recenzja filmu „Superposition” (reżyserka: Karoline Lyngbye) - OSTRE CIĘCIA Uciekając od zgiełku Kopenhagi, małżeństwo artystów postanawia spędzić trochę czasu na odludziu. Wyruszają więc z synkiem i psem do ukrytego...
-
Spaghetti carbonara - *Niedawno miałam przyjemność spędzić trochę czasu w Mediolanie i na Sycylii. Bardzo odpowiadają mi włoskie smaki. Jedzenie jest tu przepyszne (może dzięki...
-
Ciasto z kremem oreo. - Uwielbiany ostatnio przez moich bliskich lekki biszkopt czekoladowy z kremem oreo .Bardzo smaczny ,rozpływa się w ustach ,Polecam i życzę smacznego. Składn...
-
Tort bezowy Pavlova z daktylami, figami i gruszką - Na święta miałam ochotę zaszaleć z kaloriami ;) Bezę robię bardzo rzadko i juz od jakiegoś czasu miałam na nią chrapkę. Początkowo wydawało mi się, że...
-
Soczyste rolady ze szpinakiem i serem! - Cześć moi mili! Mamy kolejny weekend, tym razem już jesienny.. Mam nadzieję, że miło go spędzacie z dużą dawką słońca, ruchu i świeżego powietrza. Ja jeste...
-
"Plum pie" jakiej nie znacie - Dzisiaj kilka słów na temat jesiennych ciast, a dokładnie mówiąc - *szarlotki.* Skąd się ona wzięła, czym jest i jakie są odmiany? Każdy Wam powie, ze ile g...
-
Pożegnanie - Nadszedł ten czas... Mój blog został stworzony na potrzeby napisania pracy licencjackiej i magisterskiej. Studia całe szczęście już za mną, obie prace obro...
-
Naleśniki + szparagi i kukurydza... - Szparagi są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Zapobiegają powstawaniu nowotworów, odpowiadają za prawidłowy rozwój płodu, wspomagają kobiety karm...
-
VEGE kotlet ! - Dzisiaj przepis dla wegetarian... pyszne kotleciki z soczewicy i białego twarogu, doskonałe z sosem czosnkowym . Kotlety te możemy smażyć, ale także grill...
-
Chyba jeden z moich ulubionych przepisów na blogu.
OdpowiedzUsuńE.
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń