O mnie
- AlicjaGorska
Blog Archive
- 2017 (3)
- 2016 (11)
- 2015 (87)
- 2014 (169)
-
2013
(104)
- grudnia(11)
- listopada(13)
- października(20)
- września(12)
- sierpnia(31)
-
lipca(17)
- Pierogi z mąki gryczanej z tartymi jabłkami
- Paski z polędwiczek wieprzowych w sosie śmietanowy...
- Pistou i lato w Prowansji
- Omlet po chińsku z krewetkami, kurczakiem i słodki...
- Ciasto arbuzowe, czyli nieustające eksperymenty
- Tarta razowa z czarną porzeczką i bezą
- Pstrąg nadziewany po śródziemnomorsku oraz szparag...
- Tarta z jabłkami w masie śmietanowej
- Cukinia ananasowa, czyli przetwory niecodzienne
- Hiszpańskie krokiety z ziemniaczanym puree z zioła...
- Tarta czekoladowa z porzeczkami i kremem z mascarp...
- Ćwiartki kurczaka z duszonym groszkiem i cebulkami...
- Pasticcio, czyli witaj Grecjo!
- Syrop miętowy
- Schab zapiekany pod beszamelem z pieczarkami oraz ...
- Mus czekoladowy, czyli klasyka deserowa w kuchni f...
- Tortilla de patatas - pierwszy przepis
czwartek, 18 lipca 2013
Na parapecie mojego okna stoi dziesięć doniczek świeżych przypraw, a otworzenie szafki nad kuchenką grozi zbombardowaniem przez zapachy tych suszonych.
Zacieram rączki na widok wysokiej klasy przyborów kuchennych, ale niestety ich nie posiadam.
Kuchnię mam małą, typową jak na 28 metrowe mieszkanie.
Nie skończyłam żadnej szkoły kucharskiej.
Więc, co ja tu robię?
A bawię się, smakuję i dzielę życiem w smaku zamkniętym ;)
Bez zbędnych ceregieli przechodzimy dalej. Dzisiaj do zaoferowania mam danie klasyczne, hiszpańskie, w sam raz zarówno na śniadanie, lunch, obiad, jak i kolację.
TORTILLA DE PATATAS
Ja swoją wzbogaciłam o oliwki, jednak w klasycznej wersji ich nie ma. Prawda jest taka, że przepis na tortille powinniśmy traktować jako podstawę do wariacji - wrzucić można tutaj wszystko: kapary (chociaż ja średnio przepadam), orzechy włoskie (sparzone i podsmażone nie są tak intensywne w smaku, a wspaniale chrupią!), pomidory (zarówno te świeże, jak i suszone) i wiele, wiele innych, czyli co tylko przyjdzie nam do głowy.
Składniki na podstawową wersję:
- 8 jajek
- 1 kilogram ziemniaków
- olej lub oliwa do smażenia
- sól
Przygotowanie:
Najpierw ziemniaki - obieramy, myjemy i kroimy w cieniutkie plasterki. Tak przygotowane wrzucam na patelnię i podsmażamy pilnując aby się nie przypaliły. W trakcie podsmażania lekko doprawiamy solą. Gdy trochę zmiękną, odstawiamy na bok.
Teraz czas na jajka - rozbijamy, dodajemy sól i za pomocą trzepaczki łączymy do otrzymania jednolitej masy.
Dodajemy ziemniaki do masy jajecznej i dobrze mieszamy uważając, żeby ziemniaki nam się nie rozpadły (jak się rozpadną to znaczy, że były zbyt długo podsmażane).
Wylewamy wszystko na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Co jakiś czas ruszamy patelnią, aby tortilla nie przywarła do dna.
Najtrudniejszy etap przygotowywania tortilli to chwila jej przewrócenia na drugą stronę. W Hiszpanii posiadają do tego specjalne patelnie - nam wystarczy talerz o średnicy nieco większej niż ta, na której smażymy tortillę. Aby przewrócić placek na drugą stronę, kładziemy talerz na patelni i szybkim ruchem obracamy złączone naczynia tak, aby tortilla znalazła się na talerzu. Następnie zsuwamy ją delikatnie ponownie na patelnię. Voila!
Tortillę kroimy na porcje według własnego uznania. Możemy podawać ją zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Zainspirowane: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 14 "Kuchnia hiszpańska", strona 78.
Smacznego i do napisania wkrótce! ;)
Etykiety:jajka,kolacja,kuchnie świata,obiad,śniadanie,tanio,tradycyjne
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(Atom)
Posmakowało już:
Akcja!
Lookam
-
Recenzja filmu „Superposition” (reżyserka: Karoline Lyngbye) - OSTRE CIĘCIA Uciekając od zgiełku Kopenhagi, małżeństwo artystów postanawia spędzić trochę czasu na odludziu. Wyruszają więc z synkiem i psem do ukrytego...
-
Spaghetti carbonara - *Niedawno miałam przyjemność spędzić trochę czasu w Mediolanie i na Sycylii. Bardzo odpowiadają mi włoskie smaki. Jedzenie jest tu przepyszne (może dzięki...
-
Ciasto z kremem oreo. - Uwielbiany ostatnio przez moich bliskich lekki biszkopt czekoladowy z kremem oreo .Bardzo smaczny ,rozpływa się w ustach ,Polecam i życzę smacznego. Składn...
-
Tort bezowy Pavlova z daktylami, figami i gruszką - Na święta miałam ochotę zaszaleć z kaloriami ;) Bezę robię bardzo rzadko i juz od jakiegoś czasu miałam na nią chrapkę. Początkowo wydawało mi się, że...
-
Soczyste rolady ze szpinakiem i serem! - Cześć moi mili! Mamy kolejny weekend, tym razem już jesienny.. Mam nadzieję, że miło go spędzacie z dużą dawką słońca, ruchu i świeżego powietrza. Ja jeste...
-
"Plum pie" jakiej nie znacie - Dzisiaj kilka słów na temat jesiennych ciast, a dokładnie mówiąc - *szarlotki.* Skąd się ona wzięła, czym jest i jakie są odmiany? Każdy Wam powie, ze ile g...
-
Pożegnanie - Nadszedł ten czas... Mój blog został stworzony na potrzeby napisania pracy licencjackiej i magisterskiej. Studia całe szczęście już za mną, obie prace obro...
-
Naleśniki + szparagi i kukurydza... - Szparagi są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Zapobiegają powstawaniu nowotworów, odpowiadają za prawidłowy rozwój płodu, wspomagają kobiety karm...
-
VEGE kotlet ! - Dzisiaj przepis dla wegetarian... pyszne kotleciki z soczewicy i białego twarogu, doskonałe z sosem czosnkowym . Kotlety te możemy smażyć, ale także grill...
-
Już jestem głodna. Blog rewelacja !
OdpowiedzUsuńSuper,tez robiłam dzisiaj,tyle,ze ja uwielbiam z cebula,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na obiad już mam, dodam pomidory i cebulę;)Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń