O mnie
- AlicjaGorska
Blog Archive
- 2017 (3)
- 2016 (11)
- 2015 (87)
- 2014 (169)
-
2013
(104)
- grudnia(11)
- listopada(13)
- października(20)
- września(12)
- sierpnia(31)
-
lipca(17)
- Pierogi z mąki gryczanej z tartymi jabłkami
- Paski z polędwiczek wieprzowych w sosie śmietanowy...
- Pistou i lato w Prowansji
- Omlet po chińsku z krewetkami, kurczakiem i słodki...
- Ciasto arbuzowe, czyli nieustające eksperymenty
- Tarta razowa z czarną porzeczką i bezą
- Pstrąg nadziewany po śródziemnomorsku oraz szparag...
- Tarta z jabłkami w masie śmietanowej
- Cukinia ananasowa, czyli przetwory niecodzienne
- Hiszpańskie krokiety z ziemniaczanym puree z zioła...
- Tarta czekoladowa z porzeczkami i kremem z mascarp...
- Ćwiartki kurczaka z duszonym groszkiem i cebulkami...
- Pasticcio, czyli witaj Grecjo!
- Syrop miętowy
- Schab zapiekany pod beszamelem z pieczarkami oraz ...
- Mus czekoladowy, czyli klasyka deserowa w kuchni f...
- Tortilla de patatas - pierwszy przepis
poniedziałek, 22 lipca 2013
Dzisiaj przyśnił mi się Gordon Ramsay. Krzyczał na mnie, ale to w końcu był sen, więc nie jestem zła. Uznałam to nawet za jakiś znak i pognałam do sklepu po książkę Gordona. Niby 65 złotych, no ale czego to się dla swojego guru nie robi (wiem, wiem, to takie nieoryginalne).
Z książki wybrałam dwa przepisy. Przedstawiam Wam je z pewnymi modyfikacjami - jakimi, dowiecie się, jeżeli zakupicie książkę ;)
Wszystko było oczywiście pyszne, jednak furorę zrobiła sałatka - mieszanka, idealnie komponujących się smaków!
ĆWIARTKI Z KURCZAKA Z DUSZONYM GROSZKIEM I CEBULKAMI
oraz
SAŁATKA Z SELERA NACIOWEGO I JABŁEK Z DODATKIEM ORZECHÓW WŁOSKICH
Składniki do kurczaka:
- 4 ćwiartki z kurczaka
- oliwa z oliwek
- mały pęczek tymianku
- czosnek w łupinie
- 20 gram masła
- 150 mililitrów wody
- sól
- pieprz
Przygotowanie kurczaka:
Mięso myjemy, osuszamy, odkrawamy nadmiar tłuszczu i wszystkie inne zbyteczne dodatki. Następnie doprawiamy je solą i pieprzem i wrzucamy na patelnię z rozgrzana oliwą. Smażymy po 2 minuty z każdej strony, ewentualnie ciut dłużej, żeby nabrały złocistego kolorku. Potem dodajemy tymianek, czosnek, masło i wodę - wtedy też zmniejszamy ogień do minimum, przykrywamy patelnię i dusimy kurczaka przez 30 - 40 minut do miękkości mięsa. W połowie tego procesu przewracamy ćwiartki na drugą stronę.
Składniki do duszonego groszku:
- 25 gram masła
- słoiczek marynowanych cebulek
- kilka gałązek tymianku
- paczka mrożonego groszku
- 150 mililitrów wody
- 2 małe sałaty rzymskie
- sól
- pieprz
Przygotowanie duszonego groszku:
Zabieramy się za nie, gdy ćwiartkom pozostaje jeszcze około 15 minut duszenia. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy odsączone cebulki. Pilnujemy, żeby całe obtoczyły się w tłuszczu i smażymy je na wolnym ogniu przez 8-10 minut, aż zmiękną. Następnie dodajemy tymianek, groszek oraz wodę i mocno doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy do chwili aż groszek będzie miękki, a woda niemalże w całości wyparuje - wtedy też wrzucamy podartą, czy pokrojoną (jak kto woli) sałatę rzymską i podgrzewamy jeszcze chwilkę, aż i ona zmięknie.
Składniki na sałatkę:
- 3 łodygi selera naciowego
- 2 średnie jabłka
- garstka mieszanki kiełków
- odrobina soku z cytryny
- garstka orzechów włoskich
Przygotowanie sałatki:
Łodygi selera myjemy i kroimy w plasterki. Jabłka również myjemy, usuwamy gniazda nasienne i także kroimy w plasterki. Skrapiamy całość cytryną, co by nam owoce nie ściemniały. Dodajemy kiełki i orzechy włoskie.
Składniki na dressing:
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- szczypta soli
- 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie dressingu:
Mieszamy wszystko razem i polewamy sosem sałatkę. Możemy także podać dressing w osobnym naczyniu.
Wszystko smakuje obłędnie, serio serio. Musicie koniecznie tego spróbować ;)!
Smacznego i do napisania wkrótce!
Zainspirowane: "Szef kuchni po godzinach" Gordona Ramsay'a
Etykiety:Gordon Ramsay,mięso,obiad,sałatki
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(Atom)
Posmakowało już:
Akcja!
Lookam
-
Recenzja filmu „Superposition” (reżyserka: Karoline Lyngbye) - OSTRE CIĘCIA Uciekając od zgiełku Kopenhagi, małżeństwo artystów postanawia spędzić trochę czasu na odludziu. Wyruszają więc z synkiem i psem do ukrytego...
-
Spaghetti carbonara - *Niedawno miałam przyjemność spędzić trochę czasu w Mediolanie i na Sycylii. Bardzo odpowiadają mi włoskie smaki. Jedzenie jest tu przepyszne (może dzięki...
-
Ciasto z kremem oreo. - Uwielbiany ostatnio przez moich bliskich lekki biszkopt czekoladowy z kremem oreo .Bardzo smaczny ,rozpływa się w ustach ,Polecam i życzę smacznego. Składn...
-
Tort bezowy Pavlova z daktylami, figami i gruszką - Na święta miałam ochotę zaszaleć z kaloriami ;) Bezę robię bardzo rzadko i juz od jakiegoś czasu miałam na nią chrapkę. Początkowo wydawało mi się, że...
-
Soczyste rolady ze szpinakiem i serem! - Cześć moi mili! Mamy kolejny weekend, tym razem już jesienny.. Mam nadzieję, że miło go spędzacie z dużą dawką słońca, ruchu i świeżego powietrza. Ja jeste...
-
"Plum pie" jakiej nie znacie - Dzisiaj kilka słów na temat jesiennych ciast, a dokładnie mówiąc - *szarlotki.* Skąd się ona wzięła, czym jest i jakie są odmiany? Każdy Wam powie, ze ile g...
-
Pożegnanie - Nadszedł ten czas... Mój blog został stworzony na potrzeby napisania pracy licencjackiej i magisterskiej. Studia całe szczęście już za mną, obie prace obro...
-
Naleśniki + szparagi i kukurydza... - Szparagi są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Zapobiegają powstawaniu nowotworów, odpowiadają za prawidłowy rozwój płodu, wspomagają kobiety karm...
-
VEGE kotlet ! - Dzisiaj przepis dla wegetarian... pyszne kotleciki z soczewicy i białego twarogu, doskonałe z sosem czosnkowym . Kotlety te możemy smażyć, ale także grill...
-
Jadłem - naprawdę doskonałe!
OdpowiedzUsuńŻałuję, że nie mogłam spróbować, ale postaram się skorzystać z przepisu :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam szefową kuchni
Żałuję, że nie mogłam spróbować, ale postaram się skorzystać z przepisu :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam szefową kuchni