Drogeria Ewa

O mnie

Moje zdjęcie
Alicja Górska
Założyłam tego bloga z powodu miłości.
Zastawiłam półki kucharskimi książkami, a od wpatrywania w programy kulinarne zaczerwieniły mi się oczy. Katowałam rodzinę i znajomych paplaniną o cudowności sztuki kulinarnej, o nowych przepisach, o smakach i niezwykłych produktach. 
Taką poznacie mnie też Wy. Trochę niepoukładaną, trochę spragnioną czynienia rzeczy wielkich, trochę chaotyczną, wiecznie zabieganą.
Kocham improwizację. Fuzję smaków i zapachów. Czarowanie w kuchni.
Kontakt przez formularz lub na adres e-mailowy: alicja0gorska@gmail.com
Wyświetl mój pełny profil

Życie pozakuchenne

Życie pozakuchenne
Moja debiutancka powieść "Skazani", pierwszy tom trylogii "Przed Czasem". Gorąco zachęcam do zakupu i podzielenia się wrażeniami po lekturze :) Oto moje życie pozakuchenne.

Tutaj też działam

Tutaj też działam
Zapraszam również na współprowadzonego z partnerem życiowym bloga z recenzjami filmów, książek, gier, seriali i wielu innych ;)

Należę do społeczności

Durszlak.pl

Łódzkie bloguje

piątek, 17 stycznia 2014
Moja mama zawsze powtarza, że gdyby otworzyła restaurację, to dostałabym oddzielną kuchnię do robienia deserów. Dzisiejsze ciasto to koncepcja własna i powiedzieć można, że w dużej mierze, również bardzo podatna na udoskonalenia - konfitury bądź sezonowe owoce można dowolnie zmieniać, tak samo jak czekolady. I za każdym razem (gwarantuję!) powstanie coś absolutnie nowego. Zazwyczaj przygotowywałam to ciasto w wersji porzeczkowej, ale tym razem zdecydowałam się spróbować z wiśniami. Oba są pyszne, ale porzeczkowe bardziej przypadło mi do gustu - uwielbiam kontrast tych kwaśnych owoców z gorzką czekoladą.

CIASTO CZEKOLADOWE Z MUSEM CZEKOLADOWY I KREMEM WIŚNIOWYM PRZEKŁADANE WIŚNIOWĄ KONFITURĄ ORAZ Z GLAZURĄ WIŚNIOWĄ


Składniki na ciasto czekoladowe:
- 150 gram czekolady gorzkiej
- 100 gram masła
- 5 jajek
- 1 łyżka kakao
- 175 gram cukru
- alkohol do nasączenia (do tej wersji polecam wiśniówkę)

Przygotowanie ciasta czekoladowego:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z masłem. Odstawiamy do ostudzenia. Białka oddzielamy od żółtka. Żółtka miksujemy z kakao i dodajemy do czekolady. Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy do nich cukier, nie przerywając ubijania. Masa powinna być błyszcząca. Białka łączymy z czekoladową masą (koniecznie dodajemy białka do czekolady, a nie odwrotnie). Wylewamy do formy wysmarowanej masłem. Pieczemy około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika ciasto studzimy i nasączamy alkoholem w ilości według uznania. 

Składniki na mus czekoladowy:
- 100 gram czekolady mlecznej
- 100 gram masła
- 3 jajka
- 120 gram cukru
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżeczki żelatyny w proszku
- 100 mililitrów wody
- konfitura lub dżem (tutaj wiśniowy)

Przygotowanie musu czekoladowego:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z masłem. Odstawiamy do ostudzenia. Białka oddzielamy od żółtka. Żółtka miksujemy z kakao i dodajemy do czekolady. Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy do nich cukier, nie przerywając ubijania. Masa powinna być błyszcząca. Białka łączymy z czekoladową masą (koniecznie dodajemy białka do czekolady, a nie odwrotnie). Na koniec dodajemy żelatynę rozpuszczoną w 100 mililitrach ciepłej wody. Tak przygotowany mus wykładamy na nasączone alkoholem ciasto i odstawiamy do stężenia w chłodne miejsce lub do lodówki. Powierzchnię musu pokrywamy cienką warstwą konfitury, ewentualnie dżemu. 

Składniki na mus wiśniowy:
- 500 mililitrów śmietanki tortowej
- 3 - 4 łyżeczki żelatyny spożywczej 
- 1 łyżka cukru pudru
- 450 gram konfitury (tutaj wiśniowej)
- 1 galaretka (tutaj wiśniowa)
- owoce (tutaj wiśnie)

Przygotowanie musu wiśniowego:
W 1/2 szklanki gorącej wody rozpuszczamy żelatynę i galaretkę. rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Następnie dodajemy do masy konfitury oraz przestudzoną żelatynę z galaretką. Dokładnie łączymy składniki. Wylewamy wszystko na mus czekoladowy, zanim odstawimy do stężenia, układamy jeszcze owoce.

Składniki na glazurę wiśniową:
- 1 galaretka (tutaj wiśniowa)
- 350-400 mililitrów wody

Przygotowanie glazury wiśniowej:
Galaretkę łączymy z gorącą wodą, dokładnie mieszamy, odstawiamy do przestygnięcia i wylewamy na mus wiśniowy. Voila!

Kolejność warstw: ciasto czekoladowe, mus czekoladowy, konfitura/dżem wiśniowy, mus wiśniowy, glazura. 


Smacznego i do napisania wkrótce! :)

1 komentarz:

Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)

Posmakowało już:

Drukowanie

Print Friendly and PDF

Po kliknięciu na powyższy przycisk pojawi się centralna część bloga (przepisy). Za pomocą prostego mechanizmu "klikania na krzyżyki" można usunąć niepotrzebne w wydruku informacje :)

Akcja!

Lookam

Zbieram na jedzenie

Śledź