O mnie

- Alicja Górska
- Założyłam tego bloga z powodu miłości.Zastawiłam półki kucharskimi książkami, a od wpatrywania w programy kulinarne zaczerwieniły mi się oczy. Katowałam rodzinę i znajomych paplaniną o cudowności sztuki kulinarnej, o nowych przepisach, o smakach i niezwykłych produktach.Taką poznacie mnie też Wy. Trochę niepoukładaną, trochę spragnioną czynienia rzeczy wielkich, trochę chaotyczną, wiecznie zabieganą.Kocham improwizację. Fuzję smaków i zapachów. Czarowanie w kuchni.Kontakt przez formularz lub na adres e-mailowy: alicja0gorska@gmail.com

Życie pozakuchenne

Moja debiutancka powieść "Skazani", pierwszy tom trylogii "Przed Czasem". Gorąco zachęcam do zakupu i podzielenia się wrażeniami po lekturze :) Oto moje życie pozakuchenne.

Tutaj też działam

Zapraszam również na współprowadzonego z partnerem życiowym bloga z recenzjami filmów, książek, gier, seriali i wielu innych ;)

Blog Archive
niedziela, 24 stycznia 2016
Zawsze lubiłam kaszę manną. Najbardziej, kiedy przygotowywał mi ją tata. Kasza w jego wykonaniu była lekka, bardziej płynna od tej, którą robiła mama. Doskonale mieszała się z domowym sokiem malinowym, tworząc jednolicie różowo-fioletową, lekko tylko słodką masę. Kasza mamy była twardsza, nierzadko nazbyt gęsta, a gdy stygła, robiła się twarda jak kamień.
Kiedy wyjechałam na studia niemal przestałam jeść kaszę mannę. Jakby była zarezerwowana jedynie dla domu, rodziny i niesamodzielności. Ale ostatnio do niej wracam. Z ogromną przyjemnością :)
CIASTO Z KASZY MANNY Z ŻURAWINĄ
Składniki:
- 1 szklanka kaszy manny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki słonecznika
- opcjonalnie: 2-3 łyżki cukru lub miodu
- 1 jajko
- 1 szklanka kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
- 100 gramów żurawiny suszonej
Przygotowanie:
Żurawinę zaparzamy w gorącej wodzie aż zmięknie. W misce mieszamy: kaszę mannę, proszek do pieczenia, słonecznik, cukier. Dodajemy połączone: jajko i jogurt. Mieszamy wszystkie składniki. Wylewamy do wysmarowanej tłuszczem formy. Odstawiamy na 15-20 minut. Żurawinę osączamy i wysypujemy na wierzch ciasta. Dociskamy lekko, żeby część żurawiny wtopiła się w ciasto. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem, rozgrzanym do 200 stopni przez około 30 minut.
Można posypać cukrem-pudrem. Jemy dopiero, gdy ostygnie. Voila!
Smacznego i do napisania wkrótce! :)
Reakcje: |
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(Atom)
Lookam
-
Jabłecznik bez tłuszczu - *Weekend trwa. Może coś upiec? Polecam jabłecznik bez tłuszczu. Robi się go ekspresowo a i przyjemnie smakuje. Koniecznie wypróbujcie.* Składniki: - 7...
-
Recenzja książki „Pół króla”, I. tomu serii „Morze Drzazg” (autor: Joe Abercrombie) - GDY CI MARTINA ZABRAKNIE „Pół króla” Joe Abercrombiego nie jest tekstem przepełnionym magią i niezwykłymi stworzeniami. To przedstawiciel fantasy umieraj...
-
Pyszne ciastka z czekoladą. - Bardzo proste i pyszne ciastka z gorzką czekoladą , niezbyt słodkie – ideał. Zwykle piekę je w rozmiarze XL ,bo takie smakują nam najbardziej. Składniki : ...
-
Lekcja 1 - biszkopt - Dzień dobry Wiele z Was prosiło mnie, abym powiedział/pokazał jak to naprawdę jest z tym biszkoptem. Za bardzo nie chce wierzyć w to, że tak proste ciasto...
-
Zdrowy koktajl ogórkowo-bazyliowy super nawadniający - Lato to czas kiedy należy się dobrze nawadniać. Dzisiejszy koktajl, to kolejny wymyślony "na biegu", ze składników które miałam w lodówce:) Składniki...
-
Soczyste rolady ze szpinakiem i serem! - Cześć moi mili! Mamy kolejny weekend, tym razem już jesienny.. Mam nadzieję, że miło go spędzacie z dużą dawką słońca, ruchu i świeżego powietrza. Ja jeste...
-
ZUPA z GROSZKU - Ostatnie dni lata... i czas do szkoły !!! Dlatego mam dla Was pyszną bombę witaminową w postaci zupy z groszku. * dla tych co wolą zupy krem jest rada po p...
-
Pożegnanie - Nadszedł ten czas... Mój blog został stworzony na potrzeby napisania pracy licencjackiej i magisterskiej. Studia całe szczęście już za mną, obie prace obro...
-
VEGE kotlet ! - Dzisiaj przepis dla wegetarian... pyszne kotleciki z soczewicy i białego twarogu, doskonałe z sosem czosnkowym . Kotlety te możemy smażyć, ale także grill...
-

Jak duże jest to ciasto?
OdpowiedzUsuńPiekę je w małej keksówce :)
OdpowiedzUsuń