O mnie
- AlicjaGorska
Blog Archive
- 2017 (3)
- 2016 (11)
- 2015 (87)
- 2014 (169)
-
2013
(104)
- grudnia(11)
- listopada(13)
- października(20)
- września(12)
-
sierpnia(31)
- Ogórki w pieprzu ziołowym
- Domowy cukier waniliowy
- Zupa rybna z rakami
- Kruche tarteletki z rabarbarem, konfiturą z borówk...
- Dorada z pieprzem cytrynowym i świeżym koperkiem z...
- Plum pie, czyli tarta ze śliwkami
- Borówka czerwona (brusznica) do mięs - z limonką, ...
- Słodka galaretka ze świerkowych igieł
- Konfitura z borówek amerykańskich, jagód i brzoskw...
- Cukinia panierowana w cieście z pieprzem cayenne
- Superszybka domowa ciabatta
- Fondant waniliowy
- Wołowina z fasolką, sosem sojowym, selerem naciowy...
- Tort Red Velvet Cake z kremem z mascarpone i białe...
- Biodrówka po prowansalsku z sosem z tymianku i pie...
- Kruche ciasto z rabarbarem i imbirem
- Udziec z indyka z jabłuszkami pieczony
- Grillowane kotlety wieprzowe z jagodami jałowca i ...
- Lasagne light z paseczkami cukinii zamiast makaronu
- Babeczki z czekoladowym sernikiem i bitą śmietaną
- Leczo z cukinii, czyli coś na co dzień i do słoików
- Tradycyjny Apple Pie z ogromną ilością jabłek, cyn...
- Wytrawna tarta z karczochem, piersią kurczaka, węd...
- Coś zamiast ziemniaków: szpinak z twarogiem, czosn...
- Kurczak tikka masala, czyli angielski orient
- Ogórki pomidorowe, czyli zamykamy lato w słoikach!
- Kurczak panierowany w orzechach włoskich i sałata ...
- Sałatka z ogórków z papryką, cebulą, czosnkiem i n...
- Babeczki czekoladowe z kremem z białej czekolady i...
- Lody kakaowe z kawałkami czekolady i likierem bana...
- Czekoladowe tarteletki z owocami (jak z cukierni!)
- lipca(17)
piątek, 23 sierpnia 2013
Ojeju, jak ja lubię konfitury. Lubię je z naleśnikami, lubię z omletami, lubię na świeżutkim chlebku lub bułeczce, lubię w domowym jogurcie. Każdego roku przetwarzam mnóstwo owoców. Część przetworów zjadam ja i moja najbliższa rodzina, część wręczana jest w prezencie dalszym krewnym i przyjaciołom - ot, taki miły prezent.
Ta konfitura wzięła się z zapomnianych owoców i pierwszych brzoskwiniowych spadów. W lodówce ukryło się opakowanie borówek, trochę jagód zebranych podczas ostatniej leśnej wyprawy, a dwie brzoskwinie uśmiechały się smętnie - malutkie i na wpół niedojrzałe. Podarowałam więc im wszystkim drugie życie ;)
Konfitura jest słodka, jak to konfitura, ale łagodzi to nieco likier pomarańczowy Cointreau. Myślę, że podpasuje nie tylko łasuchom, ale i tym, którzy na co dzień cukru nie spożywają ;)
KONFITURA Z BORÓWEK AMERYKAŃSKICH, JAGÓD I BRZOSKWIŃ Z LIKIEREM POMARAŃCZOWYM
Składniki:
- 300 gram borówek amerykańskich
- 100 gram jagód
- 100 gram brzoskwiń (obranych i bez pestki)
- 100 gram cukru
- 50 mililitrów likieru pomarańczowego Cointreau
- pół paczki cukru wanilinowego
Przygotowanie:
Mieszamy razem borówki, jagody i pokrojone w kostkę brzoskwinie. Owoce zasypujemy cukrem i zostawiamy przynajmniej na 1 godzinę. Po tym czasie stawiamy na dużym ogniu. Gdy owoce puszczą sok dolewamy likier i wsypujemy cukier waniliowy. Całość gotujemy na małym ogniu przez około 1 godzinę - od czasu gotowania zależna jest gęstość konfitury. Należy pamiętać, że po ostudzeniu będzie ona znacznie bardziej gęsta niż to obserwujemy podczas gotowania. Gorącą konfiturę przelewamy do słoiczków, które po zakręceniu ustawiamy dnem do dołu. Voila! ;)
Smacznego i do napisania wkrótce! ;)
Etykiety:owoce,przetwory,sezonowe,wegetariańskie
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(Atom)
Posmakowało już:
Akcja!
Lookam
-
Recenzja filmu „Superposition” (reżyserka: Karoline Lyngbye) - OSTRE CIĘCIA Uciekając od zgiełku Kopenhagi, małżeństwo artystów postanawia spędzić trochę czasu na odludziu. Wyruszają więc z synkiem i psem do ukrytego...
-
Spaghetti carbonara - *Niedawno miałam przyjemność spędzić trochę czasu w Mediolanie i na Sycylii. Bardzo odpowiadają mi włoskie smaki. Jedzenie jest tu przepyszne (może dzięki...
-
Ciasto z kremem oreo. - Uwielbiany ostatnio przez moich bliskich lekki biszkopt czekoladowy z kremem oreo .Bardzo smaczny ,rozpływa się w ustach ,Polecam i życzę smacznego. Składn...
-
Tort bezowy Pavlova z daktylami, figami i gruszką - Na święta miałam ochotę zaszaleć z kaloriami ;) Bezę robię bardzo rzadko i juz od jakiegoś czasu miałam na nią chrapkę. Początkowo wydawało mi się, że...
-
Soczyste rolady ze szpinakiem i serem! - Cześć moi mili! Mamy kolejny weekend, tym razem już jesienny.. Mam nadzieję, że miło go spędzacie z dużą dawką słońca, ruchu i świeżego powietrza. Ja jeste...
-
"Plum pie" jakiej nie znacie - Dzisiaj kilka słów na temat jesiennych ciast, a dokładnie mówiąc - *szarlotki.* Skąd się ona wzięła, czym jest i jakie są odmiany? Każdy Wam powie, ze ile g...
-
Pożegnanie - Nadszedł ten czas... Mój blog został stworzony na potrzeby napisania pracy licencjackiej i magisterskiej. Studia całe szczęście już za mną, obie prace obro...
-
Naleśniki + szparagi i kukurydza... - Szparagi są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Zapobiegają powstawaniu nowotworów, odpowiadają za prawidłowy rozwój płodu, wspomagają kobiety karm...
-
VEGE kotlet ! - Dzisiaj przepis dla wegetarian... pyszne kotleciki z soczewicy i białego twarogu, doskonałe z sosem czosnkowym . Kotlety te możemy smażyć, ale także grill...
-
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)