O mnie
- AlicjaGorska
Blog Archive
- 2017 (3)
- 2016 (11)
- 2015 (87)
- 2014 (169)
-
2013
(104)
- grudnia(11)
- listopada(13)
- października(20)
- września(12)
-
sierpnia(31)
- Ogórki w pieprzu ziołowym
- Domowy cukier waniliowy
- Zupa rybna z rakami
- Kruche tarteletki z rabarbarem, konfiturą z borówk...
- Dorada z pieprzem cytrynowym i świeżym koperkiem z...
- Plum pie, czyli tarta ze śliwkami
- Borówka czerwona (brusznica) do mięs - z limonką, ...
- Słodka galaretka ze świerkowych igieł
- Konfitura z borówek amerykańskich, jagód i brzoskw...
- Cukinia panierowana w cieście z pieprzem cayenne
- Superszybka domowa ciabatta
- Fondant waniliowy
- Wołowina z fasolką, sosem sojowym, selerem naciowy...
- Tort Red Velvet Cake z kremem z mascarpone i białe...
- Biodrówka po prowansalsku z sosem z tymianku i pie...
- Kruche ciasto z rabarbarem i imbirem
- Udziec z indyka z jabłuszkami pieczony
- Grillowane kotlety wieprzowe z jagodami jałowca i ...
- Lasagne light z paseczkami cukinii zamiast makaronu
- Babeczki z czekoladowym sernikiem i bitą śmietaną
- Leczo z cukinii, czyli coś na co dzień i do słoików
- Tradycyjny Apple Pie z ogromną ilością jabłek, cyn...
- Wytrawna tarta z karczochem, piersią kurczaka, węd...
- Coś zamiast ziemniaków: szpinak z twarogiem, czosn...
- Kurczak tikka masala, czyli angielski orient
- Ogórki pomidorowe, czyli zamykamy lato w słoikach!
- Kurczak panierowany w orzechach włoskich i sałata ...
- Sałatka z ogórków z papryką, cebulą, czosnkiem i n...
- Babeczki czekoladowe z kremem z białej czekolady i...
- Lody kakaowe z kawałkami czekolady i likierem bana...
- Czekoladowe tarteletki z owocami (jak z cukierni!)
- lipca(17)
środa, 7 sierpnia 2013
Pierwszy przepis na kurczaka tikka masala dostałam od mojej ulubionej Pani Profesor. Niestety, zawierał on w sobie gotową już pastę tikka masala, a ja lubię robić wszystko od podstaw. Zmodyfikowałam więc parę rzeczy po zapoznaniu się z innymi przepisami na to angielsko - indyjskie danie. Oto, co powstało.
Potrawa jest bardzo aromatyczna i intensywna w smaku. Czuć korzenne przyprawy, ich wielość, i to na początku wydaje się dość przytłaczające. Z każdym kęsem, jednak danie jest coraz smaczniejsze i gdy zaczyna go braknąć na talerzu, żałuje się, że nic już w garnku nie zostało ;)
W tradycyjnym przepisie używa się pokrojonego kurczaka - piersi, udek, co nam pasuje. Ja jednak wolałam wykorzystać mięso w całości.
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 papryczka chilli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka garam masala
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka octu winnego
- 5 łyżek kremówki
- średnia czerwona cebula
- puszka mleczka kokosowego
- sól
- pieprz
Przygotowanie sosu tikka masala:
Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło. Podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę czerwoną cebulę,wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz pozbawioną pestek i pokrojoną w plasterki, papryczkę chilli. W następnej kolejności wsypujemy na patelnię wszystkie przyprawy uważnie pilnując, by całość się nie przypaliła. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, mleczko kokosowe, śmietankę, cukier, ocet, sól oraz pieprz. Wkładamy do sosu podsmażonego wcześniej kurczaka i gotujemy całość do miękkości mięsa i zgęstnienia sosu. Podajemy z ryżem (można go przybrać liśćmi curry). Voila! ;)
Smacznego i do napisania wkrótce! ;)
Potrawa jest bardzo aromatyczna i intensywna w smaku. Czuć korzenne przyprawy, ich wielość, i to na początku wydaje się dość przytłaczające. Z każdym kęsem, jednak danie jest coraz smaczniejsze i gdy zaczyna go braknąć na talerzu, żałuje się, że nic już w garnku nie zostało ;)
W tradycyjnym przepisie używa się pokrojonego kurczaka - piersi, udek, co nam pasuje. Ja jednak wolałam wykorzystać mięso w całości.
KURCZAK TIKKA MASALA
Składniki do kurczaka:
- 2 udka kurczaka
- oliwa
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka cynamonu indyjskiego
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka garam masala
- 5-6 łyżek śmietany, śmietanki lub jogurtu naturalnego
Przygotowanie kurczaka:
W miseczce wymieszać wszystkie składniki płynne i przyprawy. Włożyć do środka kurczaka, dokładnie go obtoczyć, ewentualnie ponacinać lub ponakłuwać. Przykryć folią aluminiową i trzymać w lodówce przez minimum 20 minut, a najlepiej całą noc. Po wyjęciu odsączyć z nadmiaru marynaty i podsmażyć na maśle z obu stron do złocistego koloru (jakieś 2-3 minuty z każdej)
Składniki do sosu tikka masala:
- 5 pomidorów (lub kartonik przecieru) ja swoich nie obierałam, bo były z przydomowej szklarni, a jak wiadomo skórka ma najwięcej witamin, ale jeżeli używamy warzyw ze sklepu lepiej pozbawić je skórki ze względu na środki chemiczne używane do pędzenia pomidorów i wydłużania ich trwałości.- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 papryczka chilli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka garam masala
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka octu winnego
- 5 łyżek kremówki
- średnia czerwona cebula
- puszka mleczka kokosowego
- sól
- pieprz
Przygotowanie sosu tikka masala:
Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło. Podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę czerwoną cebulę,wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz pozbawioną pestek i pokrojoną w plasterki, papryczkę chilli. W następnej kolejności wsypujemy na patelnię wszystkie przyprawy uważnie pilnując, by całość się nie przypaliła. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, mleczko kokosowe, śmietankę, cukier, ocet, sól oraz pieprz. Wkładamy do sosu podsmażonego wcześniej kurczaka i gotujemy całość do miękkości mięsa i zgęstnienia sosu. Podajemy z ryżem (można go przybrać liśćmi curry). Voila! ;)
Smacznego i do napisania wkrótce! ;)
Etykiety:kuchnie świata,mięso,obiad,tradycyjne
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(Atom)
Posmakowało już:
Akcja!
Lookam
-
Recenzja filmu „Superposition” (reżyserka: Karoline Lyngbye) - OSTRE CIĘCIA Uciekając od zgiełku Kopenhagi, małżeństwo artystów postanawia spędzić trochę czasu na odludziu. Wyruszają więc z synkiem i psem do ukrytego...
-
Spaghetti carbonara - *Niedawno miałam przyjemność spędzić trochę czasu w Mediolanie i na Sycylii. Bardzo odpowiadają mi włoskie smaki. Jedzenie jest tu przepyszne (może dzięki...
-
Ciasto z kremem oreo. - Uwielbiany ostatnio przez moich bliskich lekki biszkopt czekoladowy z kremem oreo .Bardzo smaczny ,rozpływa się w ustach ,Polecam i życzę smacznego. Składn...
-
Tort bezowy Pavlova z daktylami, figami i gruszką - Na święta miałam ochotę zaszaleć z kaloriami ;) Bezę robię bardzo rzadko i juz od jakiegoś czasu miałam na nią chrapkę. Początkowo wydawało mi się, że...
-
Soczyste rolady ze szpinakiem i serem! - Cześć moi mili! Mamy kolejny weekend, tym razem już jesienny.. Mam nadzieję, że miło go spędzacie z dużą dawką słońca, ruchu i świeżego powietrza. Ja jeste...
-
"Plum pie" jakiej nie znacie - Dzisiaj kilka słów na temat jesiennych ciast, a dokładnie mówiąc - *szarlotki.* Skąd się ona wzięła, czym jest i jakie są odmiany? Każdy Wam powie, ze ile g...
-
Pożegnanie - Nadszedł ten czas... Mój blog został stworzony na potrzeby napisania pracy licencjackiej i magisterskiej. Studia całe szczęście już za mną, obie prace obro...
-
Naleśniki + szparagi i kukurydza... - Szparagi są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Zapobiegają powstawaniu nowotworów, odpowiadają za prawidłowy rozwój płodu, wspomagają kobiety karm...
-
VEGE kotlet ! - Dzisiaj przepis dla wegetarian... pyszne kotleciki z soczewicy i białego twarogu, doskonałe z sosem czosnkowym . Kotlety te możemy smażyć, ale także grill...
-
Tikka masala chodzi za mną od kiedy posmakowałam wersji słoikowej - będe musiała w końcu spróbować!
OdpowiedzUsuńChciałam również zaprosić do akcji Witamy Royal Baby, wydaje mi się, że Twój przepis będzie tam pasował :)
http://rodzinna-kuchnia.blogspot.co.uk/
A gdzie to można kupić?
OdpowiedzUsuńJeżeli chodzi o gotowy słoik, to na pewno jest w almie (dla pewności sprawdziłam na stronie) i w tesco - też informacja ze strony, więc nie wiem, jak to wygląda w rzeczywistości.
OdpowiedzUsuńSama przyprawa garam masala jest w kuchniach świata, ja tam swoją kupiłam. ;)
Dzieki, spróbuję.
OdpowiedzUsuń