Medme sklep

Medme sklep
Najzdrowsze miejsce w Internecie!

O mnie

Życie pozakuchenne

Życie pozakuchenne
Moja debiutancka powieść "Skazani", pierwszy tom trylogii "Przed Czasem". Gorąco zachęcam do zakupu i podzielenia się wrażeniami po lekturze :) Oto moje życie pozakuchenne.

Tutaj też działam

Tutaj też działam
Zapraszam również na współprowadzonego z partnerem życiowym bloga z recenzjami filmów, książek, gier, seriali i wielu innych ;)

Należę do społeczności

Durszlak.pl
rondel
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl

Blog Archive

Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
FlyB - Kulinaria
Przepisy.pl

Łódzkie bloguje

poniedziałek, 5 sierpnia 2013

Obecne upały są wyjątkowo wyczerpujące. Niestety (albo i "stety"), ogórkom w maminym ogródku nie przeszkadzają. Wszystkich zjeść się na kanapce nie da, ale przecież nie tylko z taką myślą zostały posiane. Ten przepis podesłała mi właśnie właścicielka ogórkowego ogrodu, a więc moja mama, którą z tego miejsca serdecznie pozdrawiam i obiecuję niedługo znowu nawiedzić dom rodzinny ;)

SAŁATKA Z OGÓRKÓW Z PAPRYKĄ, CEBULĄ, CZOSNKIEM I NATKĄ PIETRUSZKI
W ZALEWIE OCTOWEJ Z GOŹDZIKAMI


Składniki warzywne:
- 4 kilogramy ogórków
- 1 kilogram papryki (różne kolory)
- 0,5 kilograma cebuli
- 0,5 kilograma marchwi
- pęczek natki pietruszki
- 1 główka czosnku
- 1 łyżka soli 

Przygotowanie warzyw:
Ogórki kroimy w talarki, ale ich nie obieramy - tak samo kroimy cebulę oraz czosnek. Z papryki robimy paseczki i dzielimy na trzy lub cztery kawałki w poprzek. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce. Pietruszkę siekamy. Całość mieszamy, zasypujemy łyżką soli i odstawiamy na godzinę. 

Składniki na zalewę:
- 2 szklanki octu
- 6 szklanek wody
- 2 szklanki cukru
- 4 łyżki soli
- 10 goździków
- ziele angielskie
- liść laurowy
- olej lub oliwa z oliwek

Przygotowanie zalewy:
Mieszamy razem wszystkie z podanych składników - możemy je zagotować, co przyspieszy proces rozpuszczania, albo po prostu wymieszać, odstawić na chwilę i raz jeszcze wymieszać. Do wygotowanych słoików wkładamy warzywa i całość uzupełniamy zalewą. Dodatkowo na wierzch każdej mieszanki wylewamy łyżkę oleju bądź oliwy. Pasteryzujemy przez jakieś 20 minut. Voila! ;)

Smacznego i do napisania wkrótce! ;)

5 komentarzy:

  1. A czy zalewy napierw nie gotujemy z pominięciem oliwy. Tak dla rozpuszczenia cukru, soli i wymieszania?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można oczywiście, bo to przyspiesza cały proces rozpuszczania, jednak ten sam efekt uzyskamy przez dłuższe mieszanie składników zalewy na zimno i jej odstawienie na kilka chwil ;) Z reguły dla ułatwienia sprawy zalewy octowe się gotuje :)

      Usuń
  2. W zyciu az tyle OCTU nie uzywalam do ZALEWY !!! Nie robcie sobie krzywdy !!! 1 szklanka na co najmniej 4 l wody plus 3/4 szklanki cukru. Dla takiej ilosci warzyw to wystarczy......

    OdpowiedzUsuń
  3. website here f8f73e3g08 replica louis vuitton handbags replica bags for sale replica bags london replica hermes bags p2p45m1e10 replica bags online shopping go to website d2r75r5a33 bag replica high quality replica zara bags

    OdpowiedzUsuń

Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)

Posmakowało już:

Akcja!

Lookam

Zbieram na jedzenie

Śledź