O mnie
- AlicjaGorska
Blog Archive
- 2017 (3)
- 2016 (11)
- 2015 (87)
- 2014 (169)
-
2013
(104)
- grudnia(11)
- listopada(13)
- października(20)
- września(12)
-
sierpnia(31)
- Ogórki w pieprzu ziołowym
- Domowy cukier waniliowy
- Zupa rybna z rakami
- Kruche tarteletki z rabarbarem, konfiturą z borówk...
- Dorada z pieprzem cytrynowym i świeżym koperkiem z...
- Plum pie, czyli tarta ze śliwkami
- Borówka czerwona (brusznica) do mięs - z limonką, ...
- Słodka galaretka ze świerkowych igieł
- Konfitura z borówek amerykańskich, jagód i brzoskw...
- Cukinia panierowana w cieście z pieprzem cayenne
- Superszybka domowa ciabatta
- Fondant waniliowy
- Wołowina z fasolką, sosem sojowym, selerem naciowy...
- Tort Red Velvet Cake z kremem z mascarpone i białe...
- Biodrówka po prowansalsku z sosem z tymianku i pie...
- Kruche ciasto z rabarbarem i imbirem
- Udziec z indyka z jabłuszkami pieczony
- Grillowane kotlety wieprzowe z jagodami jałowca i ...
- Lasagne light z paseczkami cukinii zamiast makaronu
- Babeczki z czekoladowym sernikiem i bitą śmietaną
- Leczo z cukinii, czyli coś na co dzień i do słoików
- Tradycyjny Apple Pie z ogromną ilością jabłek, cyn...
- Wytrawna tarta z karczochem, piersią kurczaka, węd...
- Coś zamiast ziemniaków: szpinak z twarogiem, czosn...
- Kurczak tikka masala, czyli angielski orient
- Ogórki pomidorowe, czyli zamykamy lato w słoikach!
- Kurczak panierowany w orzechach włoskich i sałata ...
- Sałatka z ogórków z papryką, cebulą, czosnkiem i n...
- Babeczki czekoladowe z kremem z białej czekolady i...
- Lody kakaowe z kawałkami czekolady i likierem bana...
- Czekoladowe tarteletki z owocami (jak z cukierni!)
- lipca(17)
poniedziałek, 5 sierpnia 2013
Obecne upały są wyjątkowo wyczerpujące. Niestety (albo i "stety"), ogórkom w maminym ogródku nie przeszkadzają. Wszystkich zjeść się na kanapce nie da, ale przecież nie tylko z taką myślą zostały posiane. Ten przepis podesłała mi właśnie właścicielka ogórkowego ogrodu, a więc moja mama, którą z tego miejsca serdecznie pozdrawiam i obiecuję niedługo znowu nawiedzić dom rodzinny ;)
SAŁATKA Z OGÓRKÓW Z PAPRYKĄ, CEBULĄ, CZOSNKIEM I NATKĄ PIETRUSZKI
W ZALEWIE OCTOWEJ Z GOŹDZIKAMI
W ZALEWIE OCTOWEJ Z GOŹDZIKAMI
Składniki warzywne:
- 4 kilogramy ogórków
- 1 kilogram papryki (różne kolory)
- 0,5 kilograma cebuli
- 0,5 kilograma marchwi
- pęczek natki pietruszki
- 1 główka czosnku
- 1 łyżka soli
Przygotowanie warzyw:
Ogórki kroimy w talarki, ale ich nie obieramy - tak samo kroimy cebulę oraz czosnek. Z papryki robimy paseczki i dzielimy na trzy lub cztery kawałki w poprzek. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce. Pietruszkę siekamy. Całość mieszamy, zasypujemy łyżką soli i odstawiamy na godzinę.
Składniki na zalewę:
- 2 szklanki octu
- 6 szklanek wody
- 2 szklanki cukru
- 4 łyżki soli
- 10 goździków
- ziele angielskie
- liść laurowy
- olej lub oliwa z oliwek
Przygotowanie zalewy:
Mieszamy razem wszystkie z podanych składników - możemy je zagotować, co przyspieszy proces rozpuszczania, albo po prostu wymieszać, odstawić na chwilę i raz jeszcze wymieszać. Do wygotowanych słoików wkładamy warzywa i całość uzupełniamy zalewą. Dodatkowo na wierzch każdej mieszanki wylewamy łyżkę oleju bądź oliwy. Pasteryzujemy przez jakieś 20 minut. Voila! ;)
Smacznego i do napisania wkrótce! ;)
Etykiety:przetwory,sezonowe,warzywa,wegetariańskie
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(Atom)
Posmakowało już:
Akcja!
Lookam
-
Recenzja filmu „Superposition” (reżyserka: Karoline Lyngbye) - OSTRE CIĘCIA Uciekając od zgiełku Kopenhagi, małżeństwo artystów postanawia spędzić trochę czasu na odludziu. Wyruszają więc z synkiem i psem do ukrytego...
-
Spaghetti carbonara - *Niedawno miałam przyjemność spędzić trochę czasu w Mediolanie i na Sycylii. Bardzo odpowiadają mi włoskie smaki. Jedzenie jest tu przepyszne (może dzięki...
-
Ciasto z kremem oreo. - Uwielbiany ostatnio przez moich bliskich lekki biszkopt czekoladowy z kremem oreo .Bardzo smaczny ,rozpływa się w ustach ,Polecam i życzę smacznego. Składn...
-
Tort bezowy Pavlova z daktylami, figami i gruszką - Na święta miałam ochotę zaszaleć z kaloriami ;) Bezę robię bardzo rzadko i juz od jakiegoś czasu miałam na nią chrapkę. Początkowo wydawało mi się, że...
-
Soczyste rolady ze szpinakiem i serem! - Cześć moi mili! Mamy kolejny weekend, tym razem już jesienny.. Mam nadzieję, że miło go spędzacie z dużą dawką słońca, ruchu i świeżego powietrza. Ja jeste...
-
"Plum pie" jakiej nie znacie - Dzisiaj kilka słów na temat jesiennych ciast, a dokładnie mówiąc - *szarlotki.* Skąd się ona wzięła, czym jest i jakie są odmiany? Każdy Wam powie, ze ile g...
-
Pożegnanie - Nadszedł ten czas... Mój blog został stworzony na potrzeby napisania pracy licencjackiej i magisterskiej. Studia całe szczęście już za mną, obie prace obro...
-
Naleśniki + szparagi i kukurydza... - Szparagi są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Zapobiegają powstawaniu nowotworów, odpowiadają za prawidłowy rozwój płodu, wspomagają kobiety karm...
-
VEGE kotlet ! - Dzisiaj przepis dla wegetarian... pyszne kotleciki z soczewicy i białego twarogu, doskonałe z sosem czosnkowym . Kotlety te możemy smażyć, ale także grill...
-
A czy zalewy napierw nie gotujemy z pominięciem oliwy. Tak dla rozpuszczenia cukru, soli i wymieszania?
OdpowiedzUsuńMożna oczywiście, bo to przyspiesza cały proces rozpuszczania, jednak ten sam efekt uzyskamy przez dłuższe mieszanie składników zalewy na zimno i jej odstawienie na kilka chwil ;) Z reguły dla ułatwienia sprawy zalewy octowe się gotuje :)
UsuńW zyciu az tyle OCTU nie uzywalam do ZALEWY !!! Nie robcie sobie krzywdy !!! 1 szklanka na co najmniej 4 l wody plus 3/4 szklanki cukru. Dla takiej ilosci warzyw to wystarczy......
OdpowiedzUsuńdiscover this info here high end replica bags check out this site gucci replica bags my latest blog post replica bags buy online
OdpowiedzUsuńwebsite here f8f73e3g08 replica louis vuitton handbags replica bags for sale replica bags london replica hermes bags p2p45m1e10 replica bags online shopping go to website d2r75r5a33 bag replica high quality replica zara bags
OdpowiedzUsuń