Medme sklep

Medme sklep
Najzdrowsze miejsce w Internecie!

O mnie

Życie pozakuchenne

Życie pozakuchenne
Moja debiutancka powieść "Skazani", pierwszy tom trylogii "Przed Czasem". Gorąco zachęcam do zakupu i podzielenia się wrażeniami po lekturze :) Oto moje życie pozakuchenne.

Tutaj też działam

Tutaj też działam
Zapraszam również na współprowadzonego z partnerem życiowym bloga z recenzjami filmów, książek, gier, seriali i wielu innych ;)

Należę do społeczności

Durszlak.pl
rondel
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl

Blog Archive

Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
FlyB - Kulinaria
Przepisy.pl

Łódzkie bloguje

czwartek, 29 sierpnia 2013

Generalnie nie jestem zupożerna. Chyba, że zupakremżerna. Zupę rybną jednak lubię bardzo, bo jest intensywnie kwaskowa. No i czasami dostanie się do niej jakąś niespodziankę, jak na przykład raki właśnie :)

ZUPA RYBNA Z RAKAMI


Składniki:
- 2 średniej wielkości ryby, najlepiej słodkowodne - okoń, płotka, sandacz, szczupak, leszcz itp. Warto wymieszać kilka gatunków
- 150 gram mięsa raków
- 2 duże marchewki
- 1 pietruszka (korzeń)
- 4 łodygi selera naciowego (tylko zielone części)
- niewielki kawałek korzenia selera
- 1 cebula
- 1 pęczek zielonego koperku
- sól
- pieprz
- cukier
- ocet
- śmietana
- mąka

Przygotowanie:
Oczyszczone, pozbawione skóry i głów ryby oraz raki umieszczamy w garnku razem z warzywami, solą, pieprzem i wodą - przygotowujemy wywar. Odszumowujemy - najlepiej przy pomocy sitka. Po ugotowaniu ryby, wyciągamy ją z garnka i pozbawiamy kręgosłupa oraz ości. Następnie rozrywamy ją na kawałki i ponownie wrzucamy do wywaru. Potem dodajemy posiekany drobno koperek, doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną cukru i octem do smaku. Na koniec odlewamy trochę wywaru do słoika. Dodajemy do niego śmietanę oraz mąkę, mieszamy (lub zakręcamy słoik i energicznie potrząsamy) i wlewamy do zupy. Zagotowujemy. Voila! ;)


Smacznego i do napisania wkrótce! ;)

7 komentarzy:

  1. W przybliżeniu, ile kosztują składniki do tego dania?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W przybliżeniu za cały, sporych rozmiarów garnek, trzeba zapłacić około 30 złotych. Liczyłam, starając się uwzględnić łatwo dostępne produkty (ryba - pstrąg). ;)

      Usuń
  2. Gdzie można dostać mięso raków? Bo poluję w swej okolicy i nic :/ A tak je lubię, bo przypominają dzieciństwo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda to super. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. W sumie ja jeszcze takiego połączenia nie miałem okazji stosować i muszę powiedzieć, że faktycznie ryba prezentuje się bardzo apetycznie. Ja jestem zdania, że bardzo smakowity jest również łosoś wędzony https://mowisalmon.pl/produkty/losos-wedzony-na-goraco/ i ja jak najbardziej bardzo chętnie ją jadam.

    OdpowiedzUsuń

Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)

Posmakowało już:

Akcja!

Lookam

Zbieram na jedzenie

Śledź