O mnie
- AlicjaGorska
Blog Archive
- 2017 (3)
- 2016 (11)
- 2015 (87)
- 2014 (169)
-
2013
(104)
- grudnia(11)
- listopada(13)
- października(20)
- września(12)
-
sierpnia(31)
- Ogórki w pieprzu ziołowym
- Domowy cukier waniliowy
- Zupa rybna z rakami
- Kruche tarteletki z rabarbarem, konfiturą z borówk...
- Dorada z pieprzem cytrynowym i świeżym koperkiem z...
- Plum pie, czyli tarta ze śliwkami
- Borówka czerwona (brusznica) do mięs - z limonką, ...
- Słodka galaretka ze świerkowych igieł
- Konfitura z borówek amerykańskich, jagód i brzoskw...
- Cukinia panierowana w cieście z pieprzem cayenne
- Superszybka domowa ciabatta
- Fondant waniliowy
- Wołowina z fasolką, sosem sojowym, selerem naciowy...
- Tort Red Velvet Cake z kremem z mascarpone i białe...
- Biodrówka po prowansalsku z sosem z tymianku i pie...
- Kruche ciasto z rabarbarem i imbirem
- Udziec z indyka z jabłuszkami pieczony
- Grillowane kotlety wieprzowe z jagodami jałowca i ...
- Lasagne light z paseczkami cukinii zamiast makaronu
- Babeczki z czekoladowym sernikiem i bitą śmietaną
- Leczo z cukinii, czyli coś na co dzień i do słoików
- Tradycyjny Apple Pie z ogromną ilością jabłek, cyn...
- Wytrawna tarta z karczochem, piersią kurczaka, węd...
- Coś zamiast ziemniaków: szpinak z twarogiem, czosn...
- Kurczak tikka masala, czyli angielski orient
- Ogórki pomidorowe, czyli zamykamy lato w słoikach!
- Kurczak panierowany w orzechach włoskich i sałata ...
- Sałatka z ogórków z papryką, cebulą, czosnkiem i n...
- Babeczki czekoladowe z kremem z białej czekolady i...
- Lody kakaowe z kawałkami czekolady i likierem bana...
- Czekoladowe tarteletki z owocami (jak z cukierni!)
- lipca(17)
środa, 21 sierpnia 2013
Czasami mam dość nadmuchanych, chemicznych bułek i chlebowych skórek niemalże pustych w środku, z tego też powodu zdarza mi się zakasać rękawy i zrobić jakieś pieczywo. Kiedyś pożyczyłam od mamy maszynę do pieczenia chleba, ale spoglądając na M. i siebie, uznałam, że to wagowe samobójstwo, więc bardzo szybką ją zwróciłam ;)
CIABATTA
Składniki:
- 8 gram suchych drożdży (robiłam też ze świeżymi, ale suche lepiej się tu sprawdzają
- 500 gram mąki pszennej
- 2 łyżki ciepłego mleka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 350 mililitrów ciepłej wody
Przygotowanie:
Mąkę lokujemy w misce, dodajemy drożdże, mleko, oliwę, wodę i na samym końcu - sól. Zagniatamy ciasto, żeby się wszystko połączyło - powinno być miękkie i raczej luźne, ale nie powinno kleić się do rąk. Potem przykrywamy całość ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na jakieś 2 godziny. Po tym czasie
formujemy z ciasta dwa bochenki, ale uwaga! Nie powinniśmy robić tego za pomocą rąk, a oddzielać od siebie ciasta za pomocą, na przykład noża. Ugniatanie ciasta po wyrośnięciu sprawi, że pozbawimy go bąbelków tak dla ciabatty charakterystycznych. Po podzieleniu ciasta, przekładamy je delikatnie na blachę. Ponownie przykrywamy ściereczkę - tym razem czekamy minut 20. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez 30 do 35 minut. Voila! ;)
Smacznego i do napisania wkrótce! ;)
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(Atom)
Posmakowało już:
Akcja!
Lookam
-
Recenzja filmu „Superposition” (reżyserka: Karoline Lyngbye) - OSTRE CIĘCIA Uciekając od zgiełku Kopenhagi, małżeństwo artystów postanawia spędzić trochę czasu na odludziu. Wyruszają więc z synkiem i psem do ukrytego...
-
Spaghetti carbonara - *Niedawno miałam przyjemność spędzić trochę czasu w Mediolanie i na Sycylii. Bardzo odpowiadają mi włoskie smaki. Jedzenie jest tu przepyszne (może dzięki...
-
Ciasto z kremem oreo. - Uwielbiany ostatnio przez moich bliskich lekki biszkopt czekoladowy z kremem oreo .Bardzo smaczny ,rozpływa się w ustach ,Polecam i życzę smacznego. Składn...
-
Tort bezowy Pavlova z daktylami, figami i gruszką - Na święta miałam ochotę zaszaleć z kaloriami ;) Bezę robię bardzo rzadko i juz od jakiegoś czasu miałam na nią chrapkę. Początkowo wydawało mi się, że...
-
Soczyste rolady ze szpinakiem i serem! - Cześć moi mili! Mamy kolejny weekend, tym razem już jesienny.. Mam nadzieję, że miło go spędzacie z dużą dawką słońca, ruchu i świeżego powietrza. Ja jeste...
-
"Plum pie" jakiej nie znacie - Dzisiaj kilka słów na temat jesiennych ciast, a dokładnie mówiąc - *szarlotki.* Skąd się ona wzięła, czym jest i jakie są odmiany? Każdy Wam powie, ze ile g...
-
Pożegnanie - Nadszedł ten czas... Mój blog został stworzony na potrzeby napisania pracy licencjackiej i magisterskiej. Studia całe szczęście już za mną, obie prace obro...
-
Naleśniki + szparagi i kukurydza... - Szparagi są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Zapobiegają powstawaniu nowotworów, odpowiadają za prawidłowy rozwój płodu, wspomagają kobiety karm...
-
VEGE kotlet ! - Dzisiaj przepis dla wegetarian... pyszne kotleciki z soczewicy i białego twarogu, doskonałe z sosem czosnkowym . Kotlety te możemy smażyć, ale także grill...
-
Jak to - dwa razy dodajemy drożdże?
OdpowiedzUsuńDziękuję za zwrócenie uwagi, oczywiście, jako ostatnią dodajemy sól ;)
Usuń