piątek, 31 lipca 2015
To nic wyszukanego. Prosty i w miarę małokaloryczny deser, który sprawdza się w czasie upałów. Możecie dodać do niego owoce sezonowe, zmieniać smaki galaretek czy kształty. Wszystkie chwyty dozwolone ;)

BISZKOPT Z JOGURTOWĄ PIANKĄ


Składniki na biszkopt:
- 3 jajka
- 1/4 szklanki drobnego cukru
- 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- kilka łyżek dowolnego likieru lub aromatyzowanej wódki

Przygotowanie biszkoptu:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy cukier, partiami, oraz żółtka. Następnie wsypujemy mąki, które łączymy z masą za pomocą szpatułki (mikser wszystko zepsuje). Blaszkę (u mnie keksówka) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy nań ciasto. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut lub do "suchego patyczka". Studzimy i nasączamy niewielką ilością alkoholu.

Składniki na masę jogurtową:
- 2 duże jogurty greckie
- 2 galaretki o dowolnym smaku (u mnie cytrynowa) + jeszcze jedna na wierzch o innym smaku

Przygotowanie masy jogurtowej:
2 galaretki rozpuszczamy w szklance wrzątku. Przestudzamy i przy użyciu miksera łączymy z jogurtami. Powstałą masę wylewamy na ciasto. Schładzamy. Trzecią galaretkę robimy według opisu na opakowaniu. Przestudzamy. Gdy masa jogurtowa stężeje, wylewamy na nią ostatnią galaretkę i raz jeszcze chłodzimy. Voila!


Smacznego i do napisania wkrótce! :)

1 komentarz:

  1. Dziękuję za ten przepis. Na pewno go wypróbuje, bo jestem wielkim smakoszem wszelkich deserów.

    OdpowiedzUsuń

Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)

Posmakowało już:

Akcja!

Lookam

Zbieram na jedzenie

Śledź