czwartek, 11 lutego 2016
Wpadam na szybko, wydzierając rzeczywistości nieco czasu i serwuję sernik. Przepis pochodzi ze strony mojewypieki.com i był przygotowywany na Święta. A w postanowieniu dietetycznym trwam. Mam całe mnóstwo zdjęć do przepisów szybkich, lekkich i tanich :)

SERNIK Z LEMON CURD


Składniki na spód:
- 250 gramów ciastek pełnoziarnistych typu digestive
- 100 gramów masła

Przygotowanie spodu:
Pokruszone ciastka i rozpuszczone masło miksujemy razem do uzyskania konsystencji bardzo mokrego piasku. Wyklejamy masą tortownicę i schładzamy w lodówce przez około 30 minut.

Składniki na masę serową:
- 750 gramów twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie (ewentualnie serka kremowego typu philadelphia)
- pół szklanki śmietany kremówki 36%
- pół szklanki drobnego cukru do wypieków (110 gramów)
- 2 łyżeczki otartej skórki z cytryny
- 3 jajka

Przygotowanie masy serowej:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Ser miksujemy z cukrem i skórką z cytryny. Kolejno dodajemy jajka (całe), miksując po każdym dodaniu, następnie śmietanę kremówkę. Nie miksujemy zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół.
Wyjmujemy formę z lodówki, masę serową wylewamy na schłodzony spód z ciastek.
Pieczemy w temperaturze 150 stopni przez około 60 minut. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu.
Studzimy w lekko uchylonym piekarniku, następnie chłodzimy w lodówce przez około 12 godzin. 

Składniki na lemon curd:
- 45 gramów masła
- pół szklanki drobnego cukru do wypieków (110 gramów)
- 1 jajko, lekko roztrzepane
- 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
- 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie lemon curd:
Masło rozpuszczamy, studzimy. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy. Masę umieszczamy w szklanej miseczce, którą ustawiamy na rondelku z gotującą się wodą. Gotujemy w kąpieli wodnej mieszając, aż zgęstnieje. Lekko studzimy.

Na wystudzony sernik wykładamy lemon curd, równo rozprowadzamy. Wkładamy do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc.


Smacznego i do napisania wkrótce! :)

3 komentarze:

  1. Do takiego sernika świetny będzie także klasyczny lukier

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń

Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)

Posmakowało już:

Akcja!

Lookam

Zbieram na jedzenie

Śledź