O mnie
- AlicjaGorska
środa, 13 maja 2015
Zakwas ostatnio krzyczy, żeby wreszcie go zużyć, bo niedługo nie starczy mu miejsca w słoiku. Jest ciepło, więc rośnie szybko. Zresztą wszystkie drożdżowe i tym podobne wypieki przeżywają teraz etap najszybszego wzrostu.
Wszędzie widzę bułki z rabarbarem. Upiekłabym własne. Tylko, kiedy?
BUŁKI NA ZAKWASIE ŻYTNIM
Składniki:
- 200 gramów zakwasu żytniego (jeżeli mamy słaby zakwas albo mało czasu możemy dodać odrobinę drożdży, które odpowiednio wzmocnią i przyspieszą wyrastanie chleba)
- 450 gramów mąki pszennej
- 150 gramów mąki żytniej z pełnego przemiału
- 300 mililitrów ciepłej wody
- 1 łyżka miodu
- 1 płaska łyżka soli
- 1 żółtko
Przygotowanie:
Składniki łączymy i zagniatamy z nich zwarte, acz elastyczne ciasto. Umieszczamy pod ściereczką, a potem w ciepłym miejscu. Ciasto powinno wyrastać przez przynajmniej 3 godziny. Co godzinę należy je "złożyć", co oznacza zebranie brzegów ciasta i zagięcie do środka.
Po tym czasie dzielimy ciasto na tyle części, ile chcemy upiec bułek (wybieramy naszą ulubioną wielkość - trzeba sobie wyobrazić, że po uformowaniu jeszcze urosną). Formujemy bułki i układamy na blasze. Przykrywamy i pozwalamy im rosnąć przez około 30 minut. Po tym czasie nacinamy dowolnie ich wierzch, znowu przykrywamy i pozwalamy im rosnąć przez kolejne 30 minut. Smarujemy wierzch bułek żółtkiem rozmieszanym z wodą.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 250 stopni. Przez pierwszych 5-7 minut musi się to odbywać z parą, co oznacza postawienie na dole piekarnika naczynia z wrzącą wodą. Po tych 5-7 minutach temperaturę zmniejszamy do 230 stopni i pieczemy przez około 12-15 minut. Bułki mają się zarumienić.
Studzimy na kratce, żeby zapobiec odparzeniom wypieku. Voila!
Smacznego i do napisania wkrótce! :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(Atom)
Posmakowało już:
Akcja!
Lookam
-
Recenzja filmu „Superposition” (reżyserka: Karoline Lyngbye) - OSTRE CIĘCIA Uciekając od zgiełku Kopenhagi, małżeństwo artystów postanawia spędzić trochę czasu na odludziu. Wyruszają więc z synkiem i psem do ukrytego...
-
Pasztet z królika prosty przepis - Nie spodziewałam się, że zrobienie pasztetu może być tak proste.Nie wiem też dlaczego nazywa się on pasztetem z królika skoro jest tam kilka innych ...
-
Bułki francuskie ze szpinakiem i szynką - *Witajcie po dłuższej przerwie. Jakoś nie mam ostatnio natchnienia. Pewnie przez te dziwne czasy, w których żyjemy. Dzisiaj przedstawiam Wam bułki francu...
-
Pyszne ciastka z czekoladą. - Bardzo proste i pyszne ciastka z gorzką czekoladą , niezbyt słodkie – ideał. Zwykle piekę je w rozmiarze XL ,bo takie smakują nam najbardziej. Składniki : ...
-
Lekcja 1 - biszkopt - Dzień dobry Wiele z Was prosiło mnie, abym powiedział/pokazał jak to naprawdę jest z tym biszkoptem. Za bardzo nie chce wierzyć w to, że tak proste ciasto...
-
Soczyste rolady ze szpinakiem i serem! - Cześć moi mili! Mamy kolejny weekend, tym razem już jesienny.. Mam nadzieję, że miło go spędzacie z dużą dawką słońca, ruchu i świeżego powietrza. Ja jeste...
-
ZUPA z GROSZKU - Ostatnie dni lata... i czas do szkoły !!! Dlatego mam dla Was pyszną bombę witaminową w postaci zupy z groszku. * dla tych co wolą zupy krem jest rada po p...
-
Pożegnanie - Nadszedł ten czas... Mój blog został stworzony na potrzeby napisania pracy licencjackiej i magisterskiej. Studia całe szczęście już za mną, obie prace obro...
-
VEGE kotlet ! - Dzisiaj przepis dla wegetarian... pyszne kotleciki z soczewicy i białego twarogu, doskonałe z sosem czosnkowym . Kotlety te możemy smażyć, ale także grill...
-
Hej ile bułek wychodzi z tego przepisu? :)
OdpowiedzUsuńO ile dobrze pamiętam - a było to sporo czasu temu - to chyba 10-12 całkiem sporych :)
Usuńmam pytania , czy zakawas zytni ma byc zrobiony z maki grubo mielonej, czy drobno mielonej ? I drugie zapytanie, czy maka zytnia z pelnego przemialu to wlasnie ta grubo mielona ?
OdpowiedzUsuńNajlepsza będzie mąka żytnia 2000 :) Polecam samemu zemleć żyto :)
UsuńTylko gdzie kupić żyto?
OdpowiedzUsuńJa swoje kupiłam w jednym z hipermarketów, już nie pamiętam którym :)
UsuńJesli bede piekl bez drozdzy czy musze dodawac miod?
OdpowiedzUsuńNiezależnie od dodawania drożdży nie jest to konieczne ;)
UsuńCzy ktoś podpowie mi ile łyżek wchodzi na 150g zakwasu ? Z góry dziękuję
OdpowiedzUsuńv7v13b8y13 q1x67r1h75 g4w19s6l16 j5s53r0h98 o2i09q3x40 x0j29b8e68
OdpowiedzUsuńf7p75n5k58 k3v57w8n18 f1d74g0t57 o3d04i4d17 i4t69y6f37 c2y76w9c93
OdpowiedzUsuń