środa, 13 maja 2015
Zakwas ostatnio krzyczy, żeby wreszcie go zużyć, bo niedługo nie starczy mu miejsca w słoiku. Jest ciepło, więc rośnie szybko. Zresztą wszystkie drożdżowe i tym podobne wypieki przeżywają teraz etap najszybszego wzrostu.
Wszędzie widzę bułki z rabarbarem. Upiekłabym własne. Tylko, kiedy?

BUŁKI NA ZAKWASIE ŻYTNIM


Składniki:
- 200 gramów zakwasu żytniego (jeżeli mamy słaby zakwas albo mało czasu możemy dodać odrobinę drożdży, które odpowiednio wzmocnią i przyspieszą wyrastanie chleba)
- 450 gramów mąki pszennej
- 150 gramów mąki żytniej z pełnego przemiału
- 300 mililitrów ciepłej wody
- 1 łyżka miodu
- 1 płaska łyżka soli
- 1 żółtko

Przygotowanie:
Składniki łączymy i zagniatamy z nich zwarte, acz elastyczne ciasto. Umieszczamy pod ściereczką, a potem w ciepłym miejscu. Ciasto powinno wyrastać przez przynajmniej 3 godziny. Co godzinę należy je "złożyć", co oznacza zebranie brzegów ciasta i zagięcie do środka.
Po tym czasie dzielimy ciasto na tyle części, ile chcemy upiec bułek (wybieramy naszą ulubioną wielkość - trzeba sobie wyobrazić, że po uformowaniu jeszcze urosną). Formujemy bułki i układamy na blasze. Przykrywamy i pozwalamy im rosnąć przez około 30 minut. Po tym czasie nacinamy dowolnie ich wierzch, znowu przykrywamy i pozwalamy im rosnąć przez kolejne 30 minut. Smarujemy wierzch bułek żółtkiem rozmieszanym z wodą. 
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 250 stopni. Przez pierwszych 5-7 minut musi się to odbywać z parą, co oznacza postawienie na dole piekarnika naczynia z wrzącą wodą. Po tych 5-7 minutach temperaturę zmniejszamy do 230 stopni i pieczemy przez około 12-15 minut. Bułki mają się zarumienić. 
Studzimy na kratce, żeby zapobiec odparzeniom wypieku. Voila!


Smacznego i do napisania wkrótce! :)

11 komentarzy:

  1. Hej ile bułek wychodzi z tego przepisu? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O ile dobrze pamiętam - a było to sporo czasu temu - to chyba 10-12 całkiem sporych :)

      Usuń
  2. mam pytania , czy zakawas zytni ma byc zrobiony z maki grubo mielonej, czy drobno mielonej ? I drugie zapytanie, czy maka zytnia z pelnego przemialu to wlasnie ta grubo mielona ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepsza będzie mąka żytnia 2000 :) Polecam samemu zemleć żyto :)

      Usuń
  3. Tylko gdzie kupić żyto?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja swoje kupiłam w jednym z hipermarketów, już nie pamiętam którym :)

      Usuń
  4. Jesli bede piekl bez drozdzy czy musze dodawac miod?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niezależnie od dodawania drożdży nie jest to konieczne ;)

      Usuń
  5. Czy ktoś podpowie mi ile łyżek wchodzi na 150g zakwasu ? Z góry dziękuję

    OdpowiedzUsuń

Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)

Posmakowało już:

Akcja!

Lookam

Zbieram na jedzenie

Śledź