piątek, 22 maja 2015
To danie ratuje mi życie od lat. Zresztą nie pierwszą jego wersję, jak widać po tytule, już publikuję. Ekspresowe w wykonaniu, supersmaczne i możliwe do dostosowania dla niemal każdego podniebienia. Idealny sposób na wyczyszczenie lodówki lub uratowanie żołądka od strawienia samego siebie pod koniec miesiąca ;) 

"RISOTTO" Z RESZTEK, WERSJA 3


Składniki:
- 1 torebka ryżu białego
- dowolna ilość gotowego mięsa (u mnie gęś)
- puszka bobu
- 1 cebula
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 żółtej papryki
- 3-4 ogórki korniszony 
- 200 gram keczupu pikantnego
- 250 gram sera
- gałązka rozmarynu
- masło
- pieprz
- sól

Przygotowanie:
Ryż gotujemy. Mięso kroimy na kawałki ulubionej wielkości. Cebulę, ogórki i papryki drobno szatkujemy. Bób osączamy i podsmażamy na maśle z gałązką rozmarynu dla aromatu. W misce mieszamy razem: ryż, mięso, cebulę, ogórki, papryki, bób (rozmaryn wyrzucamy) oraz keczup. Doprawiamy całość pieprzem oraz solą (trzeba zwrócić uwagę na słoność i pieprzność pozostałych składników). Mieszankę przekładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy ją startym serem. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, przez 10-15 minut. Voila!


Smacznego i do napisania wkrótce! :)

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)

Posmakowało już:

Akcja!

Lookam

Zbieram na jedzenie

Śledź