Drogeria Ewa

O mnie

Moje zdjęcie
Alicja Górska
Założyłam tego bloga z powodu miłości.
Zastawiłam półki kucharskimi książkami, a od wpatrywania w programy kulinarne zaczerwieniły mi się oczy. Katowałam rodzinę i znajomych paplaniną o cudowności sztuki kulinarnej, o nowych przepisach, o smakach i niezwykłych produktach. 
Taką poznacie mnie też Wy. Trochę niepoukładaną, trochę spragnioną czynienia rzeczy wielkich, trochę chaotyczną, wiecznie zabieganą.
Kocham improwizację. Fuzję smaków i zapachów. Czarowanie w kuchni.
Kontakt przez formularz lub na adres e-mailowy: alicja0gorska@gmail.com
Wyświetl mój pełny profil

Życie pozakuchenne

Życie pozakuchenne
Moja debiutancka powieść "Skazani", pierwszy tom trylogii "Przed Czasem". Gorąco zachęcam do zakupu i podzielenia się wrażeniami po lekturze :) Oto moje życie pozakuchenne.

Tutaj też działam

Tutaj też działam
Zapraszam również na współprowadzonego z partnerem życiowym bloga z recenzjami filmów, książek, gier, seriali i wielu innych ;)

Należę do społeczności

Durszlak.pl

Łódzkie bloguje

czwartek, 13 sierpnia 2015
Kiedyś już zamieszczałam przepis na rogaliki, jednak tamten był starą recepturą mojej mamy. Z ogromną ilością drożdży. Z czasem zaczęłam szukać własnego smaku i składnikowych proporcji. Te rogaliki są nieco lżejsze :)

ROGALIKI DROŻDŻOWE


Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 1 opakowanie suchych drożdży
- 1 duża kwaśna śmietana 18%
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1/2 szklanki tłuszczu
- 2 jajka
- marmolada lub inne dowolne nadzienie przeznaczone do pieczenia (dżem lub konfitura pod wpływem temperatury wyciekną)

Przygotowanie:
Mieszamy mąkę, cukry i drożdże. Jajka roztrzepujemy i dodajemy razem ze śmietaną i tłuszczem do suchych produktów. Zagniatamy ciasto i pod przykryciem odstawiamy w ciepłe miejsce na przynajmniej 1 godzinę. Następnie dzielimy ciasto na części wielkości pięści. Rozwałkowujemy na cienki okrągły placek. Dzielimy nożem na 6 lub 8 części w zależności od wielkości rozwałkowanego ciasta, nakładamy marmoladę i zawijamy w rogale. Można posmarować wierzch wypieków jajkiem rozmieszanym z mlekiem, dzięki czemu ciasto zyska połysk. Pieczemy kilka minut w temperaturze 180 stopni (do zarumienienia). Jemy na zimno, bo ciasto drożdżowe na ciepło może wywołać ból brzucha. Można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Voila!


Smacznego i do napisania wkrótce! :)

2 komentarze:

Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)

Posmakowało już:

Drukowanie

Print Friendly and PDF

Po kliknięciu na powyższy przycisk pojawi się centralna część bloga (przepisy). Za pomocą prostego mechanizmu "klikania na krzyżyki" można usunąć niepotrzebne w wydruku informacje :)

Akcja!

Lookam

Zbieram na jedzenie

Śledź