Drogeria Ewa

O mnie

Moje zdjęcie
Alicja Górska
Założyłam tego bloga z powodu miłości.
Zastawiłam półki kucharskimi książkami, a od wpatrywania w programy kulinarne zaczerwieniły mi się oczy. Katowałam rodzinę i znajomych paplaniną o cudowności sztuki kulinarnej, o nowych przepisach, o smakach i niezwykłych produktach. 
Taką poznacie mnie też Wy. Trochę niepoukładaną, trochę spragnioną czynienia rzeczy wielkich, trochę chaotyczną, wiecznie zabieganą.
Kocham improwizację. Fuzję smaków i zapachów. Czarowanie w kuchni.
Kontakt przez formularz lub na adres e-mailowy: alicja0gorska@gmail.com
Wyświetl mój pełny profil

Życie pozakuchenne

Życie pozakuchenne
Moja debiutancka powieść "Skazani", pierwszy tom trylogii "Przed Czasem". Gorąco zachęcam do zakupu i podzielenia się wrażeniami po lekturze :) Oto moje życie pozakuchenne.

Tutaj też działam

Tutaj też działam
Zapraszam również na współprowadzonego z partnerem życiowym bloga z recenzjami filmów, książek, gier, seriali i wielu innych ;)

Należę do społeczności

Durszlak.pl

Łódzkie bloguje

niedziela, 17 listopada 2013
Są pyszne, jest ich dużo i robi się je stosunkowo szybko. Ja je uwielbiam!
Jak nadzienie można tutaj wykorzystać różnorodne powidła, marmolady czy dżemy. Ja wykorzystałam mojej mamy marmoladę z jabłek, bo mam pewność, że z ciasta nie wypłynie ;)

ROGALE DROŻDŻOWE Z MARMOLADĄ


Składniki:
- 1 kilogram mąki
- 4 jajka
- 240 mililitrów mleka
- 1 kostka tłuszczu (masła lub konkretnie do pieczenia)
- 4 łyżki cukru
- 100 gram drożdży*

Przygotowanie:
Z podanych składników zagniatamy ciasto, wkładamy do plastikowego, szczelnego worka i moczymy w zimnej wodzie do wyrośnięcia ciasta. Ciasto dzielimy na części wielkości pięści. Rozwałkowujemy na cienki okrągły placek. Dzielimy nożem na 6 lub 8 części w zależności od wielkości rozwałkowanego ciasta, nakładamy marmoladę i zawijamy w rogale. Pieczemy kilka minut w temperaturze 180 stopni.


*Przepis jest bardzo stary, więc i podejście do drożdżowych ciast jest z lamusa. Obecnie przyjmuje się, że na 1 kilogram mąki należy dodać 30 gram drożdży - nieco więcej w przypadku stosowania mąki razowej, czy ciast zawierających dużą ilość tłuszczu. Ten przepis stosuję od dawna i faktycznie dodaję 100 gram drożdży - raz, że trochę tłuszczu tutaj jest, a dwa, że nigdy nie odczuwałam, iż to za dużo (brak zbyt intensywnego smaku i zapachu drożdży). Decyzja należy do Was ;)

Smacznego i do napisania wkrótce! ;)

3 komentarze:

  1. Rogale są wspaniałe. Wyglądają obłędnie. Skusiłabym się.
    Zapraszam serdecznie do mnie na muffinki kopce kreta.

    OdpowiedzUsuń

Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)

Posmakowało już:

Drukowanie

Print Friendly and PDF

Po kliknięciu na powyższy przycisk pojawi się centralna część bloga (przepisy). Za pomocą prostego mechanizmu "klikania na krzyżyki" można usunąć niepotrzebne w wydruku informacje :)

Akcja!

Lookam

Zbieram na jedzenie

Śledź