sobota, 26 września 2015
Dynia rosnąca w rodzinnym ogrodzie miała w tym roku 47 kilogramów. Żeby przynieść ją do domu, musiałam pociąć ją na miejscu na kawałki i zapakować do taczki. Podzieliłyśmy się z mamą po 20 kilogramów, reszta trafiła do brata, który stawia pierwsze kulinarne kroki. Lodówka wypełniona jest dynią po brzegi. W najbliższym czasie pojawi się więc sporo dyniowych przepisów ;)

DYNIOWE CIASTECZKA


Składniki:
- 350 gramów mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 1 opakowanie cukru cynamonowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 250 gramów cukru
- 250 mililitrów musu dyniowego (przepis - kliknij!)
- 125 gramów miękkiego masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka olejku waniliowego

Przygotowanie:
W jednej misce łączymy: mąkę, proszek, sodę, cynamon, kardamon i sól. Mieszamy widelcem. W drugiej misce ucieramy masło z cukrami. Dodajemy mus dyniowy, jajko i olejek. Następnie łączymy masę z suchymi składnikami. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i w sporych odstępach wykładamy na nią ciasto łyżką. Pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestygnięciu można posypać cukrem pudrem. Voila!


Smacznego i do napisania wkrótce! :)

3 komentarze:

  1. Ciekawa jestem jak smakują. Chyba będę musiała upiec.:)
    A sok dyniowy Harry Pottera udało ci się wyprodukować?
    Buziaki

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasteczka są pyszne, takie pulchne, mięciutkie z podanych proporcji wyszło mi 24 sztuki :)
    Dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń

Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)

Posmakowało już:

Akcja!

Lookam

Zbieram na jedzenie

Śledź