wtorek, 29 września 2015
Pomimo wypróbowania już wielu różnych dyniowych przepisów, najbardziej lubię dyniową zupę. Robię ją w różnych wersjach. Jest pyszna, o delikatnej konsystencji i pięknym kolorze. Aż się śmieje z talerza!

ZUPA KREM Z DYNI Z KARDAMONEM, IMBIREM, PIEPRZEM CAYENNE, ŻURAWINĄ I PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM


Składniki
- 2 litry musu z dyni (przepis - kliknij!)
- 2 litry wywaru z kurczaka i warzyw
- warzywa z gotowania wywaru
- pieprz cayenne
- kardamon
- imbir
- sól
- 3 ząbki czosnku
- 100 mililitrów słodkiej śmietanki 18%
- żurawina 
- słonecznik

Przygotowanie:
Do musu z dyni dodajemy warzywa  z wywaru i blendujemy całość. Następnie, stopniowo, dolewamy wywaru, kontrolując gęstość zupy. Doprawiamy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, blendujemy, dolewamy śmietanki i raz jeszcze doprawiamy, jeżeli jest to konieczne. Podajemy z siekaną żurawiną i prażonym słonecznikiem. Voila!


Smacznego i do napisania wkrótce! :)

3 komentarze:

  1. Uwielbiam krem dyniowy a ten wyglada pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Z pewnością pyszna, ale ja czekam na sok dyniowy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też zawsze robię ją kilka razy w sezonie dyniowym. Pycha! :)

    OdpowiedzUsuń

Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)

Posmakowało już:

Akcja!

Lookam

Zbieram na jedzenie

Śledź