wtorek, 21 października 2014
Kolejny ze smaków dzieciństwa - sezamki. Tak naprawdę, ich wielbicielem jest tata, ale jakoś to na mnie przeszło. Tak czy siak, jem je rzadko, bo są piekielnie słodkie (jak to sezamki) i boleśnie tuczące. Przy odrobinie wprawy można wyczarować z masy sezamowej nie tylko płaskie prostokąty, ale i, na przykład, świąteczne laski na choinkę :)

SEZAMKI


Składniki:
- 150 gram sezamu
- 150 gram cukru
- 2 łyżki wody

Przygotowanie:
Sezam prażymy. Cukier wsypujemy do rondelka, dolewamy wodę i karmelizujemy. Gdy zacznie już nabierać złotej barwy, wsypujemy sezam. Mieszamy szybko, wylewamy masę na papier do pieczenia, nakrywamy drugim kawałkiem papieru i wałkujemy. Następnie zdejmujemy papier i dzielimy na odpowiednie porcje. Voila!


Smacznego i do napisania wkrótce! ;)

2 komentarze:

  1. A nie wyglądasz jakbys sie przejmowala wagą, lepsze sezamki niz tuczące ciasta i ciasteczka. Proponuje zdrowe zamienniki cukru.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sezamki 530 kalorii na 100 gram.
      100 gram lodów 200 kalorii, 100 gram tortu bezowego z bitą śmietaną 220 kalorii, 100 gram biszkoptu czekoladowego z wiśniami 190 kalorii.
      A to jak wygląda, to moja sprawa i serio, nie rozumiem takich komentarzy.
      To nie poradnik dietetyczny.

      Usuń

Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)

Posmakowało już:

Akcja!

Lookam

Zbieram na jedzenie

Śledź