O mnie
- AlicjaGorska
czwartek, 9 października 2014
Podobno znawcy rozpoczynają sushi ucztę od zjedzenia właśnie tej formy tego dania. Dzieje się tak, żeby sprawdzić aromat ryżu oraz dla przygotowania żołądka do surowej ryby. Zanim więc przyrządzicie, na przykład Sushi Futomaki z makrelą, surimi i wasabi, weźcie się za azjatyckiego omleta. Obiecuję, że będziecie świetnie się bawić przy jego przewracaniu na patelni ;)
SUSHI NIGIRI Z OMLETU
Składniki do przygotowanie ryżu:
- 300 gram ryżu do sushi
- 1/3 szklanki octu ryżowego
- 1 łyżka cukru rafinowanego
- 1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie ryżu:
Ryż płuczemy w zimnej wodzie, zmieniając ją, do chwili aż będzie zupełnie czysta. Następnie pozostawiamy ryż na 15 minut w zimnej wodzie. Po tym czasie delikatnie rozklejamy go i pozostawiamy na kolejne 10 minut.
W następnej kolejności przekładamy ryż do garnka i zalewamy go ilością wody odpowiadającej jego wadze (300 gram ryżu = 300 mililitrów wody). Trzymamy na dużym ogniu do chwili aż ryż się zagotuje, potem zmniejszamy intensywność gotowania i zostawiamy na 10-15 minut. Wtedy zdejmujemy ryż z palnika i odstawiamy go na kolejne 15 minut.
Teraz powinniśmy przenieść ryż do specjalnego naczynia z drewna, jednak oczywistą rzeczą jest, że nie każdy owe naczynie posiada. Układamy więc ryż w naczyniu o dużej powierzchni, skupiając go w środku naczynia.
Ocet, cukier i sól łączymy i podgrzewamy do rozpuszczenia składników. Gdy się przestudzi polewamy tym ryż. Drewnianą łyżką, ustawioną bokiem (żeby nie połamał się ryż), mieszamy tak, żeby każde ziarnko mogło wchłonąć przyprawy.
Można ryż wachlować podczas mieszania, żeby ocet szybciej wyparował, a całość się przestudziła. Na koniec przesuwamy ryż w jeden ze skrajów naczynia i przykrywamy ściereczką.
Składniki do omletu:
- 60 mililitrów dashi instant
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 6 jajek
- olej z nasion
- sól
Przygotowanie omletu:
Rosół przygotowujemy z cukrem i studzimy. Ubijamy jajka. Dodajemy do nich przestudzone dashi, sól oraz sos sojowy. Wylewamy jajka na lekko natłuszczoną i rozgrzaną patelnię. Nie wszystkie od razu, ale tyle by utworzyły cienką warstwę na powierzchni patelni. Gdy się zetną za pomocą pałeczek zwijamy omlet w rulon i zostawiamy go na boku rozgrzanej patelni. Dolewamy kolejną porcję jajek i pogrubiamy trzymany na patelni rulon, zwijając go z nową porcją. I tak do chwili, gdy wykorzystamy wszystkie składniki. Przenosimy omlet na matę, formujemy kwadratowy kształt i studzimy.
Składniki do Nighiri:
- porcja ryżu do sushi
- omlet
- 1 liści algi nori
Przygotowanie Nighiri:
Z ryżu formujemy "pulpeciki" (podłużny kawałek). Rulon z omletu kroimy w paski o grubości około pół centymetra. Z liścia wykrawamy tasiemki, również o grubości około pół centymetra. Kawałek omletu kładziemy na ryżu i całość otulamy tasiemką z algi, sklejając ją u góry za pomocą ziarenka ryżu. Podajemy z sosem sojowym oraz imbirem. Voila!
Smacznego i do napisania wkrótce! ;)
Etykiety:jajka,ryż,sushi,tanio,wegetariańskie
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(Atom)
Posmakowało już:
Akcja!
Lookam
-
Recenzja filmu „Superposition” (reżyserka: Karoline Lyngbye) - OSTRE CIĘCIA Uciekając od zgiełku Kopenhagi, małżeństwo artystów postanawia spędzić trochę czasu na odludziu. Wyruszają więc z synkiem i psem do ukrytego...
-
Pasztet z królika prosty przepis - Nie spodziewałam się, że zrobienie pasztetu może być tak proste.Nie wiem też dlaczego nazywa się on pasztetem z królika skoro jest tam kilka innych ...
-
Bułki francuskie ze szpinakiem i szynką - *Witajcie po dłuższej przerwie. Jakoś nie mam ostatnio natchnienia. Pewnie przez te dziwne czasy, w których żyjemy. Dzisiaj przedstawiam Wam bułki francu...
-
Pyszne ciastka z czekoladą. - Bardzo proste i pyszne ciastka z gorzką czekoladą , niezbyt słodkie – ideał. Zwykle piekę je w rozmiarze XL ,bo takie smakują nam najbardziej. Składniki : ...
-
Lekcja 1 - biszkopt - Dzień dobry Wiele z Was prosiło mnie, abym powiedział/pokazał jak to naprawdę jest z tym biszkoptem. Za bardzo nie chce wierzyć w to, że tak proste ciasto...
-
Soczyste rolady ze szpinakiem i serem! - Cześć moi mili! Mamy kolejny weekend, tym razem już jesienny.. Mam nadzieję, że miło go spędzacie z dużą dawką słońca, ruchu i świeżego powietrza. Ja jeste...
-
ZUPA z GROSZKU - Ostatnie dni lata... i czas do szkoły !!! Dlatego mam dla Was pyszną bombę witaminową w postaci zupy z groszku. * dla tych co wolą zupy krem jest rada po p...
-
Pożegnanie - Nadszedł ten czas... Mój blog został stworzony na potrzeby napisania pracy licencjackiej i magisterskiej. Studia całe szczęście już za mną, obie prace obro...
-
VEGE kotlet ! - Dzisiaj przepis dla wegetarian... pyszne kotleciki z soczewicy i białego twarogu, doskonałe z sosem czosnkowym . Kotlety te możemy smażyć, ale także grill...
-
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)