poniedziałek, 27 października 2014
Coś na niespodziewane odwiedziny. Goście dzwonią już z drogi, będą za trzydzieści minut, a my chcemy wypaść jak najlepiej. Wtedy uratować nas może szybka tarta. Większość składników znajdziemy w domu albo w osiedlowym sklepiku :)

SZYBKA TARTA Z PESTO, POMIDORAMI, OLIWKAMI I SZYNKĄ SZWARCWALDZKĄ


Składniki na pesto:
- 50 gram orzeszków pinii (można zastąpić włoskimi)
- duży pęczek bazylii (liści)
- 3 ząbki czosnku
- 50 gram parmezanu
- 125 mililitrów oliwy
- pieprz
- sól

Przygotowanie pesto:
Orzeszki prażymy i studzimy. Miksujemy razem orzeszki, bazylię, czosnek, parmezan i 100 mililitrów oliwy. Masa musi być gładka. Przekładamy do słoiczka i zalewamy resztą oliwy. Po każdym wykorzystaniu zalewamy świeżą porcją. 

Składniki na tartę:
- 250 gram ciasta francuskiego
- 1 żółtko
- 1 łyżka wody
- 2-3 łyżki pesto
- 100 gram pomidorków koktajlowych
- gałązka rozmarynu
- szynka szwarcwaldzka
- garść oliwek
- kilka listków bazylii 
- mąka

Przygotowanie tarty:
Blachę oprószamy mąką. Z ciasta francuskiego wycinamy prostokąt o wymiarach około 15x25 centymetrów. Nacinamy ciasto w narożnikach i zawijamy boki, tworząc centymetrową ramkę. Ubijamy żółtko z łyżką wody i smarujemy mieszaniną ową ramkę. Rozsmarowujemy wewnątrz ramki pesto i rozkładamy połówki pomidorów. Posypujemy całość siekanymi: świeżym rozmarynem, tymiankiem oraz oliwkami. Wykładamy też plastry szynki szwarcwaldzkiej.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez około 20 minut. Po tym czasie posypujemy tartę świeżą bazylią i kropimy oliwą. Voila!


Smacznego i do napisania wkrótce! :)

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)

Posmakowało już:

Akcja!

Lookam

Zbieram na jedzenie

Śledź