Drogeria Ewa

O mnie

Moje zdjęcie
Alicja Górska
Założyłam tego bloga z powodu miłości.
Zastawiłam półki kucharskimi książkami, a od wpatrywania w programy kulinarne zaczerwieniły mi się oczy. Katowałam rodzinę i znajomych paplaniną o cudowności sztuki kulinarnej, o nowych przepisach, o smakach i niezwykłych produktach. 
Taką poznacie mnie też Wy. Trochę niepoukładaną, trochę spragnioną czynienia rzeczy wielkich, trochę chaotyczną, wiecznie zabieganą.
Kocham improwizację. Fuzję smaków i zapachów. Czarowanie w kuchni.
Kontakt przez formularz lub na adres e-mailowy: alicja0gorska@gmail.com
Wyświetl mój pełny profil

Życie pozakuchenne

Życie pozakuchenne
Moja debiutancka powieść "Skazani", pierwszy tom trylogii "Przed Czasem". Gorąco zachęcam do zakupu i podzielenia się wrażeniami po lekturze :) Oto moje życie pozakuchenne.

Tutaj też działam

Tutaj też działam
Zapraszam również na współprowadzonego z partnerem życiowym bloga z recenzjami filmów, książek, gier, seriali i wielu innych ;)

Należę do społeczności

Durszlak.pl

Łódzkie bloguje

poniedziałek, 13 października 2014
Wybaczcie mi proszę, że mam tak mało zdjęć. W zasadzie tylko jedno. Suflet jest jednak tak delikatną sprawą, że obawiałam się, iż pozostawienie go bez opieki na czas fotografii, sprawiłaby, że by nie wyszedł. Niezależnie od ilości zdjęć, zapewniam, że to serowe cudo jest niezwykle pyszne ;)

SUFLET SEROWY


Składniki:
- 150 gram sera gruyere
- 75 gram masła
- 50 gram mąki
- 4 jajka
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 
- 250 mililitrów mleka
- pieprz biały 
- sól

Przygotowanie:
Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Kokilki nacieramy odrobiną masła i wysypujemy (oklejami) niewielką ilością sera. W garnku podgrzewamy 50 gram masła. Dodajemy mąkę i mieszamy do chwili, gdy utworzy się jednolita masa. Wtedy dodajemy mleko, pieprz, sól i gałkę. Gotujemy do zgęstnienia. Zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy resztę masła, a potem pojedynczo żółtka (cały czas mieszamy). Dodajemy resztę sera. Białka ubijamy na sztywno i także łączymy z masą serową. Kokilki napełniamy masą do połowy i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez około 10-12 minut. 


Smacznego i do napisania wkrótce! ;)

6 komentarzy:

  1. Jak dla mnie to te 2 foty pokazują suflet w całej kraise:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale wyrósł! Jestem pod wrażeniem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To było pyszne, pamiętam. Najlepszy suflet na świecie. Zamawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. ciekawe, czy udałoby mi się go zrobić...

    OdpowiedzUsuń

Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)

Posmakowało już:

Drukowanie

Print Friendly and PDF

Po kliknięciu na powyższy przycisk pojawi się centralna część bloga (przepisy). Za pomocą prostego mechanizmu "klikania na krzyżyki" można usunąć niepotrzebne w wydruku informacje :)

Akcja!

Lookam

Zbieram na jedzenie

Śledź