środa, 5 listopada 2014
Pamiętacie, jak pisałam o małych problemach technicznych z aparatem, a potem o radości, że zostały rozwiązane? No cóż. Rozwiązanie okazało się nietrwałe. Czytnik kart umarł po drugim użyciu. Tak wiele chciałam Wam pokazać, tymczasem znowu musiałam zwlekać. No, ale dzisiaj wracam. Z pysznym, intensywnie czekoladowym fondantem. Tego smaku nie da się zapomnieć!

FONDANT CZEKOLADOWY


Składniki:
- 200 gram dobrej ciemnej czekolady
- 4 jajka
- 4 żółtka
- 100 gram cukru pudru
- 150 gram mąki
- 100 gram masła (+ trochę do wysmarowania foremek)
- 100 gram kakao (+ trochę do oprószenia foremek)

Przygotowanie:
Ramekiny (foremki) smarujemy masłem i oprószamy kakao. Masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Przy użyciu miksera łączymy jajka, żółtka i cukier do uzyskania lekkiej, jasnej masy. Przekładamy czekoladę z masłem do dużej miski, dodajemy jajka z cukrem i mieszamy delikatnie do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy mąkę i znowu mieszamy. 
Fondanty należy jeść na ciepło, więc jeżeli planujemy podać je później, możemy włożyć je do lodówki i dopiero później wstawić do piekarnika.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 8-9 minut.


Smacznego i do napisania wkrótce! ;)

2 komentarze:

Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)

Posmakowało już:

Akcja!

Lookam

Zbieram na jedzenie

Śledź