piątek, 28 listopada 2014
Kopytka to kolejny przepis resztkowy. Na blogu pojawiły się już kopytka brokułowe oraz marchewkowo-groszkowe. Tym razem coś z wykorzystaniem przetworów. Buraki przydadzą się szczególnie w okresie zimowym, ponieważ pomagają w walce z chorobami wirusowymi ;)

KOPYTKA BURACZKOWE


Składniki:
- 400 gram ugotowanych ziemniaków
- 260 gram buraczków (mały słoiczek)
- 1 jajko
- 150 gram mąki pełnoziarnistej
- 1 cebula czerwona
- masło
- sól

Przygotowanie:
Ugniatamy ziemniaki z buraczkami. Doprawiamy solą, dodajemy jajko i mąkę. Formujemy "wałek" z ciasta i rozcinamy po przekątnej na kopytkowe kształty. Wrzucamy do wrzącej, lekko osolonej wody z odrobiną oliwy. Gotujemy do około 2-3 minut po wypłynięciu. Podajemy z podsmażoną na maśle czerwoną cebulą pokrojoną w kostkę. Voila!


Smacznego i do napisania wkrótce! ;)

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)

Posmakowało już:

Akcja!

Lookam

Zbieram na jedzenie

Śledź