środa, 26 listopada 2014
Kocham kaczkę. Piszę to pod każdym na tego ptaka przepisie. To najlepsze, najsmaczniejsze mięso na świecie. Nie żebym jadła wszystkie rodzaje. Wiele jest takich, których nigdy nie spróbuję - koniny czy psa między innymi. Ale zostańmy przy kaczce. Kaczka jest boska.

PIERŚ KACZKI BARBERIE PIĘĆ SMAKÓW Z CHOW MEIN


Składniki do piersi kaczki:
- 1 pierś kaczki barberie
- przyprawa 5 smaków

Przygotowanie piersi kaczki:
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Pierś kaczki płuczemy i osuszamy. Nacinamy skórę. Doprawiamy przyprawą pięć smaków z obu stron. Pierś kładziemy na zimną patelnię skórą do dołu, dopiero wtedy uruchamiamy palnik. Gdy tłuszcz wytopi się w pożądanym stopniu, obracamy mięso na drugą stronę. Obsmażamy. Raz jeszcze przewracamy i wstawiamy ze skórą w dół do piekarnika. Jeżeli mamy patelnie z plastikową rączką, to przekładamy kaczkę do rozgrzanego wcześniej w piekarniku naczynia. Zostawiamy pierś w piekarniku na 6-8 minut. Potem pozwalamy jej odpocząć (skórą do góry) połowę sumy czasu przygotowania. Kroimy w średniej grubości plastry. 

Składniki do chow mein:
- 100 gram chow mein
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki oleju sezamowego
- 1 łyżeczka octu
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka trawy cytrynowej
- sezam

Przygotowanie chow mein:
Chow mein przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Paprykę i cebulę kroimy w słupki i piórka, a czosnek przeciskamy przez praskę. Podsmażamy je na oleju sezamowym. W miseczce mieszamy sos sojowy, ocet, cukier, imbir i trawę cytrynową. Dorzucamy na patelnię makaron i wlewamy sos. Podsmażamy chwilę, szybko mieszając.
Układamy makaron na talerzu. Na nim kaczkę. Całość posypujemy sezamem (możemy go wcześniej uprażyć). Voila!


Smacznego i do napisania wkrótce! :)

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)

Posmakowało już:

Akcja!

Lookam

Zbieram na jedzenie

Śledź