O mnie
- AlicjaGorska
Blog Archive
- 2017 (3)
- 2016 (11)
- 2015 (87)
-
2014
(169)
- grudnia(13)
-
listopada(10)
- Racuchy owsiane z jabłkami
- Kopytka buraczkowe
- Pierś kaczki barberie pięć smaków z chow mein
- Ciasto czekoladowe (bez jajek) z kremem z mleka w ...
- Sushi Futomaki z wędzonym łososiem, serkiem philad...
- Cukinia z trawą cytrynową w chrupkim cieście
- Szybki chleb pszenno-żytni
- Roladki z piersi kurczaka z serem
- Fondant czekoladowy
- Mus z dyni / dyniowe puree
- października(7)
- września(10)
- sierpnia(9)
- lipca(17)
- czerwca(18)
- maja(18)
- kwietnia(16)
- marca(17)
- lutego(20)
- stycznia(14)
- 2013 (104)
niedziela, 23 listopada 2014
Podczas jednego z rzadkich wieczorów w gronie znajomych zeszło na temat kulinarny. Przypomniałam sobie jedzone na Festiwalu Dobrego Smaku 2014 danie: Happy Roll, czyli krewetka w tempurze, serek, tamago, ogórek, tykwa i rzepa, na zewnątrz kiwi, sos u nagi i mango. I zapragnęłam zjeść coś podobnego. Ale, że była już 22, a zasobność mojego portfela nie pozwalała na zamówienie prawdziwego sushi, postanowiłam wykombinować coś sama. Część składników miałam w domu (algi, ryż itp.), a resztę dokomponowałam ze sklepu naprzeciwko mojej kamienicy. Wyszło pysznie, chociaż zupełnie inaczej, niż Happy Roll. Niemniej z pewnością wrócę do tego smaku! Polecam też poprzednie przepisy: Sushi Futomaki z makrelą, surimi i wasabi oraz Sushi nighiri z omletu.
SUSHI FUTOMAKI Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM, SERKIEM PHILADELPHIA I OWOCAMI
Składniki do przygotowanie ryżu:
- 300 gram ryżu do sushi
- 1/3 szklanki octu ryżowego
- 1 łyżka cukru rafinowanego
- 1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie ryżu:
Ryż płuczemy w zimnej wodzie, zmieniając ją, do chwili aż będzie zupełnie czysta. Następnie pozostawiamy ryż na 15 minut w zimnej wodzie. Po tym czasie delikatnie rozklejamy go i pozostawiamy na kolejne 10 minut.
W następnej kolejności przekładamy ryż do garnka i zalewamy go ilością wody odpowiadającej jego wadze (300 gram ryżu = 300 mililitrów wody). Trzymamy na dużym ogniu do chwili aż ryż się zagotuje, potem zmniejszamy intensywność gotowania i zostawiamy na 10-15 minut. Wtedy zdejmujemy ryż z palnika i odstawiamy go na kolejne 15 minut.
Teraz powinniśmy przenieść ryż do specjalnego naczynia z drewna, jednak oczywistą rzeczą jest, że nie każdy owe naczynie posiada. Układamy więc ryż w naczyniu o dużej powierzchni, skupiając go w środku naczynia.
Ocet, cukier i sól łączymy i podgrzewamy do rozpuszczenia składników. Gdy się przestudzi polewamy tym ryż. Drewnianą łyżką, ustawioną bokiem (żeby nie połamał się ryż), mieszamy tak, żeby każde ziarnko mogło wchłonąć przyprawy.
Można ryż wachlować podczas mieszania, żeby ocet szybciej wyparował, a całość się przestudziła. Na koniec przesuwamy ryż w jeden ze skrajów naczynia i przykrywamy ściereczką.
Składniki do złożenia futomaki:
- ryż do sushi
- łosoś wędzony
- kawior
- kiwi
- gruszka
- ogórek
- nać pietruszki
- serek philadelphia naturalny
- algi nori
- ocet ryżowy
Przygotowanie futomaki:
Zwilżamy dłonie octem ryżowy. Na makisu (mata bambusowa) układamy algę nori. Na niej ryż. Zostawiamy jednak około 2 centymetrów u góry i na dole liścia bez ryżu. Układamy składniki na środku: łososia, kiwi, ogórek, gruszkę, kawior, nać, serek.
Zwijamy rulon, aż do wolnej krawędzi. Uciskamy lekko matę, a następnie ją rozwijamy. Rulon przekładamy na deskę do krojenia i dzielimy na 8 części. Przygotowujemy futomaki aż do braku składników. Podajemy z sosem sojowym i marynowanym imbirem. Voila!
Smacznego i do napisania wkrótce! ;)
Etykiety:kuchnie świata,owoce,ryba,sushi,warzywa
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(Atom)
Posmakowało już:
Akcja!
Lookam
-
Recenzja filmu „Superposition” (reżyserka: Karoline Lyngbye) - OSTRE CIĘCIA Uciekając od zgiełku Kopenhagi, małżeństwo artystów postanawia spędzić trochę czasu na odludziu. Wyruszają więc z synkiem i psem do ukrytego...
-
Pasztet z królika prosty przepis - Nie spodziewałam się, że zrobienie pasztetu może być tak proste.Nie wiem też dlaczego nazywa się on pasztetem z królika skoro jest tam kilka innych ...
-
Bułki francuskie ze szpinakiem i szynką - *Witajcie po dłuższej przerwie. Jakoś nie mam ostatnio natchnienia. Pewnie przez te dziwne czasy, w których żyjemy. Dzisiaj przedstawiam Wam bułki francu...
-
Pyszne ciastka z czekoladą. - Bardzo proste i pyszne ciastka z gorzką czekoladą , niezbyt słodkie – ideał. Zwykle piekę je w rozmiarze XL ,bo takie smakują nam najbardziej. Składniki : ...
-
Lekcja 1 - biszkopt - Dzień dobry Wiele z Was prosiło mnie, abym powiedział/pokazał jak to naprawdę jest z tym biszkoptem. Za bardzo nie chce wierzyć w to, że tak proste ciasto...
-
Soczyste rolady ze szpinakiem i serem! - Cześć moi mili! Mamy kolejny weekend, tym razem już jesienny.. Mam nadzieję, że miło go spędzacie z dużą dawką słońca, ruchu i świeżego powietrza. Ja jeste...
-
ZUPA z GROSZKU - Ostatnie dni lata... i czas do szkoły !!! Dlatego mam dla Was pyszną bombę witaminową w postaci zupy z groszku. * dla tych co wolą zupy krem jest rada po p...
-
Pożegnanie - Nadszedł ten czas... Mój blog został stworzony na potrzeby napisania pracy licencjackiej i magisterskiej. Studia całe szczęście już za mną, obie prace obro...
-
VEGE kotlet ! - Dzisiaj przepis dla wegetarian... pyszne kotleciki z soczewicy i białego twarogu, doskonałe z sosem czosnkowym . Kotlety te możemy smażyć, ale także grill...
-
off white
OdpowiedzUsuńnike sb
cheap birkin bag
hermes outlet
hermes sale online
supreme clothing
supreme
fear of god outlet
golden goose shoes cheap
golden goose