wtorek, 5 listopada 2013
Żeberka jadam rzadko, bo są raczej tłuste i mają swój charakterystyczny smak, na którym mam ochotę tylko czasami. Grzyby za to uwielbiam z całego serduszka, a i sosami z dodatkiem wina nie wzgardzę.

ŻEBERKA Z SOSEM Z GRZYBÓW LEŚNYCH DUSZONE W WINIE


Składniki:
- 1 ½ kg żeberek wieprzowych
- garść suszonych grzybów
- 200 ml wina pół słodkiego – czerwonego
- 1 łyżeczka czerwonej czubrycy
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- liść laurowy
- liele angielskie
- olej do smażenia

Przygotowanie:
Żeberka kroimy, marynujemy w przyprawach przez około 30 minut. Grzyby moczymy w gorącej wodzie. Po tym czasie obsmażamy żeberka na oleju. Dodajemy namoczone grzyby i wodę z moczenia. Na koniec dodajemy wino. Dusimy pod przykryciem do miękkości. Na koniec usuwamy nadmiar tłuszczu, który powstał podczas duszenia żeberek.


Smacznego i do napisania wkrótce! ;)

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)

Posmakowało już:

Akcja!

Lookam

Zbieram na jedzenie

Śledź