Drogeria Ewa

O mnie

Moje zdjęcie
Alicja Górska
Założyłam tego bloga z powodu miłości.
Zastawiłam półki kucharskimi książkami, a od wpatrywania w programy kulinarne zaczerwieniły mi się oczy. Katowałam rodzinę i znajomych paplaniną o cudowności sztuki kulinarnej, o nowych przepisach, o smakach i niezwykłych produktach. 
Taką poznacie mnie też Wy. Trochę niepoukładaną, trochę spragnioną czynienia rzeczy wielkich, trochę chaotyczną, wiecznie zabieganą.
Kocham improwizację. Fuzję smaków i zapachów. Czarowanie w kuchni.
Kontakt przez formularz lub na adres e-mailowy: alicja0gorska@gmail.com
Wyświetl mój pełny profil

Życie pozakuchenne

Życie pozakuchenne
Moja debiutancka powieść "Skazani", pierwszy tom trylogii "Przed Czasem". Gorąco zachęcam do zakupu i podzielenia się wrażeniami po lekturze :) Oto moje życie pozakuchenne.

Tutaj też działam

Tutaj też działam
Zapraszam również na współprowadzonego z partnerem życiowym bloga z recenzjami filmów, książek, gier, seriali i wielu innych ;)

Należę do społeczności

Durszlak.pl

Łódzkie bloguje

sobota, 23 listopada 2013
Kilka dni temu moja przyjaciółka miała urodziny. Na uczelni otrzymała ode mnie muffinkę kokosową właśnie. Jest wegetarianką, stara się zdrowo odżywiać, więc zminimalizowałam ilość składników pochodzenia zwierzęcego ;). Pyszne i proste!

MUFFINKI KOKOSOWE


Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru pudru
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 gram wiórków kokosowych
- puszka mleka kokosowego
- 200 gram margaryny do pieczenia (opcjonalnie masła)

Przygotowanie:
W jednej misce mieszamy mąkę, cukier puder, sól, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe. W drugiej rozpuszczoną margarynę i mleko kokosowe. Następnie łączymy zawartość obu naczyń. Tak przygotowaną masę lokujemy w papilotkach i foremkach. Pieczemy w temperaturze 180 przez 20-30 minut. Ja, swoje muffinki, dodatkowo pokryłam lukrem po przestudzeniu. Voila! ;)


Smacznego i do napisania wkrótce! ;)

6 komentarzy:

  1. Ale cudnie wyszły, kto by pomyślał, że są bez jajek ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Mało precycyzyjny przepis. Jakiej pojemności puszka mleka? Jak wymieszać składniki suche i mokre - łyżką czy mikserem? Do jakiej wysokości foremki-papilota napełniać ciastem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Standardowa puszka mleka 400 ml, nawet nie wiedziałam, że istnieje inna :)
      Ja wszystko zmiksowałam, to prosty przepis, ale myślę, że wymieszanie łyżką też nie będzie złe - nie ubija się tu żadnych białek, na których rosłoby ciasto, więc nie ma powodów, aby się tym szczególnie przejmować :)
      Papilotki wypełniać także standardowo - mniej więcej do 3/4 wysokości :)

      Usuń
  3. Super przepis! Idealny smakołyk na ostatki dla mamy na diecie bezmleczno0jajecznej. Dzięki, już poleciłam znajomym :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajny przepis dobrze że bez jajek. :)

    OdpowiedzUsuń

Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)

Posmakowało już:

Drukowanie

Print Friendly and PDF

Po kliknięciu na powyższy przycisk pojawi się centralna część bloga (przepisy). Za pomocą prostego mechanizmu "klikania na krzyżyki" można usunąć niepotrzebne w wydruku informacje :)

Akcja!

Lookam

Zbieram na jedzenie

Śledź