wtorek, 26 listopada 2013
Zazwyczaj nie nazywam tej sałatki "a'la grecką", ale po prostu "grecką". Jednakże nie mam pewności, czy nie jest z nią tak, jak na przykład z pierogami ruskimi albo rybą po grecku. Zwłaszcza, że przepisu nigdzie nie wyczytałam.
Uwielbiam ją. Jak nie muszę następnego dnia opuszczać mieszkania to daje do niej taką ilość czosnku, że boli mnie podniebienie. Do tego jeszcze grzanki z masełkiem... PYCHA!

SAŁATKA A'LA GRECKA


Składniki:
- sałata lodowa (niewielka)
- 1 czerwona papryka
- 1 czerwona cebula
- garść oliwek czarnych
- garść oliwek zielonych
- 1/2 kostki fety
- 250 gram pomidorków koktajlowych
- 1 zielony ogórek (niewielki)
- przyprawy: oregano, tymianek, bazylia, rozmaryn
- oliwa z oliwek
- woda
- sok z cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- 3 ząbki czosnku

Przygotowanie:
Najpierw mieszamy sos, żeby miał szansę zespolić wszystkie składniki. Przyprawy mieszamy z 3 łyżkami oliwy z oliwek, 3 łyżkami wody, odrobiną soku z cytryny, przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku i łyżeczką cukru. Odstawiamy na bok. (Ten etap można przejść "na lenia" i po prostu użyć gotowego sosu do sałatek.)
Rwiemy sałatę i kroimy warzywa: paprykę w kostkę, cebulę w piórka, oliwki na pół, pomidorki na pół, ogórka w kosteczkę. Do warzywnej mieszanki dodajemy pokrojoną w kostkę fetę. Całość polewamy wcześniej przygotowanym sosem. Voila! ;)

Smacznego i do napisania wkrótce! ;)

1 komentarz:

  1. Tego typu sałatka faktycznie występuje w Grecji, ale nie ma w niej sałaty, a feta jest w jednym kawałku - na wierzchu każdego talerza z sałatką.
    Sama w domu teą często dodaję sałaty lodowej - fajnie uzupełnia smaki podstawowej sałatki greckiej.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)

Posmakowało już:

Akcja!

Lookam

Zbieram na jedzenie

Śledź