czwartek, 12 grudnia 2013
Kapuśniak ma dużo witaminy c i doskonale działa na takie wredne przeziębienia, z jakimi się borykam. No i jest tani. I smaczny. Czego chcieć więcej?

KAPUŚNIAK


Składniki:
- 3,5 litra wody
- 200 gram jakiegoś mięska, można również użyć kości
- 100 gram boczku wędzonego
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1 cebula
- 4 ziemniaki
- 1 kilogram kapusty kiszonej
- sól
- pieprz
- ziele angielskie
- liść laurowy

Przygotowanie:
Mięso gotujemy w wodzie, zdejmujemy szum, następnie dodajemy pokrojony boczek wędzony razem ze skórką (boczek możemy pokroić również po ugotowaniu) oraz przyprawy. Gotujemy około 15 - 20 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojone warzywa. Cebuli nie kroimy. Ziemniaki pokrojone w kostkę dodajemy ostatnie. Gotujemy kolejne 15 minut. I już na sam koniec dodajemy kiszona kapustę. Gotujemy około 1 godziny, ewentualnie doprawiamy do smaku. Voila!


Smacznego i do napisania wkrótce! ;)

1 komentarz:

Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)

Posmakowało już:

Akcja!

Lookam

Zbieram na jedzenie

Śledź