poniedziałek, 24 listopada 2014
Nie jestem weganką, ani wegetarianką, co widać przy bliższym zapoznaniu się z moim blogiem. Nie cierpię też na alergię na gluten lub nabiał. Niemniej czasami staram się zrobić coś z innego kręgu żywieniowego. Niektóre dania na stałe wchodzą do mojego menu. Tak jak to ciacho :)

CIASTO CZEKOLADOWE (BEZ JAJEK) Z KREMEM Z MLEKA W PROSZKU


Składniki na ciasto:
- 230 gram mąki pszennej  
- 50 gram kakao  
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 230 mililitrów gorącej wody 
- 170 gram cukru brązowego
- 75 mililitrów oleju 
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 
- 1 łyżka cukru waniliowego

Przygotowanie:
Mieszamy oddzielnie suche składniki i mokre, a potem łączymy je razem. Ciasto wylewamy do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30-40 minut. Studzimy.

Składniki na krem:
- 2 szklanki mleka w proszku 
- 1 kostka margaryny
- 3/4 szklanki cukru 
- 1/2 szklanki wody

Przygotowanie kremu:
Gotujemy wodę z margaryną i cukrem. Zdejmujemy z ognia i po łyżce dodajemy mleko w proszku, nieustannie mieszając. Przestudzamy.

Ścinamy cienką warstwę ciasta z ostudzonego wybiegu. Skrawki odkładamy na bok. Na krążek wylewamy krem. Całość posypujemy rozdrobnionymi w palcach ścinkami z wierzchu. Voila!


Smacznego i do napisania wkrótce! :)

2 komentarze:

Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)

Posmakowało już:

Akcja!

Lookam

Zbieram na jedzenie

Śledź