O mnie
- AlicjaGorska
Blog Archive
- 2017 (3)
- 2016 (11)
- 2015 (87)
-
2014
(169)
- grudnia(13)
- listopada(10)
- października(7)
- września(10)
- sierpnia(9)
- lipca(17)
- czerwca(18)
- maja(18)
-
kwietnia(16)
- Drożdżowe, pełnoziarniste bułeczki maślane
- Kurczak pieczony z maślanym nadzieniem ziemniaczan...
- Kopytka marchewkowo-groszkowe
- Kremowy, kolorowy sernik trójwarstwowy z polewą śm...
- Polędwiczka wieprzowa w cieście naleśnikowym
- Chleb islandzki Gordona Ramsaya
- Blondie muffiny z białą czekoladą, migdałami i orz...
- Drobiowe kotleciki bolognese z grilla lub ogniska
- Recenzja: "Złota kuchnia polska" Elżbiety Adamskie...
- Sos czosnkowy
- Lekki deser owocowy z miodowym jogurtem
- Królik pieczony w sosie śmietanowym z cebulą
- Żurek
- Sałatka z tuńczykiem
- Krem bananowy z sosem karmelowym i cynamonem + wywiad
- Kaczka nadziewana po chińsku
- marca(17)
- lutego(20)
- stycznia(14)
- 2013 (104)
piątek, 25 kwietnia 2014
Zachęcałam już do zmiany typowych kopytek przez dodanie brokułów - Brokułowe kopytka, a dzisiaj zaproponuję to samo, tylko w wersji marchewkowo-groszkowej.
A może Wy robicie jakieś niezwykłe kopytka? Albo jesteście tak wierni tradycji, że nie chcecie nic zmieniać? ;)
A może Wy robicie jakieś niezwykłe kopytka? Albo jesteście tak wierni tradycji, że nie chcecie nic zmieniać? ;)
KOPYTKA MARCHEWKOWO-GROSZKOWE
Składniki:
- 400 gram ugotowanych ziemniaków
- 230 gram groszku z marchewką (waga po odsączeniu)
- 2 jajka
- 320 gram mąki (2 szklanki)
Przygotowanie:
Ziemniaki rozdrabniamy razem z groszkiem oraz marchewką i zagniatamy ciasto z resztą składników - jajkami, solą i mąką. Formujemy "wałek" z ciasta i rozcinamy po przekątnej na kopytkowe kształty. Wrzucamy do wrzącej, lekko osolonej wody z odrobiną oliwy. Gotujemy do około 2-3 minut po wypłynięciu. Podajemy z roztopionym masełkiem lub, na drugi dzień, podsmażone. Voila!
Smacznego i do napisania wkrótce! ;)
Etykiety:obiad,tradycyjne,warzywa,wegetariańskie,ziemniaki
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(Atom)
Posmakowało już:
Akcja!
Lookam
-
Recenzja filmu „Superposition” (reżyserka: Karoline Lyngbye) - OSTRE CIĘCIA Uciekając od zgiełku Kopenhagi, małżeństwo artystów postanawia spędzić trochę czasu na odludziu. Wyruszają więc z synkiem i psem do ukrytego...
-
Pasztet z królika prosty przepis - Nie spodziewałam się, że zrobienie pasztetu może być tak proste.Nie wiem też dlaczego nazywa się on pasztetem z królika skoro jest tam kilka innych ...
-
Bułki francuskie ze szpinakiem i szynką - *Witajcie po dłuższej przerwie. Jakoś nie mam ostatnio natchnienia. Pewnie przez te dziwne czasy, w których żyjemy. Dzisiaj przedstawiam Wam bułki francu...
-
Pyszne ciastka z czekoladą. - Bardzo proste i pyszne ciastka z gorzką czekoladą , niezbyt słodkie – ideał. Zwykle piekę je w rozmiarze XL ,bo takie smakują nam najbardziej. Składniki : ...
-
Lekcja 1 - biszkopt - Dzień dobry Wiele z Was prosiło mnie, abym powiedział/pokazał jak to naprawdę jest z tym biszkoptem. Za bardzo nie chce wierzyć w to, że tak proste ciasto...
-
Soczyste rolady ze szpinakiem i serem! - Cześć moi mili! Mamy kolejny weekend, tym razem już jesienny.. Mam nadzieję, że miło go spędzacie z dużą dawką słońca, ruchu i świeżego powietrza. Ja jeste...
-
ZUPA z GROSZKU - Ostatnie dni lata... i czas do szkoły !!! Dlatego mam dla Was pyszną bombę witaminową w postaci zupy z groszku. * dla tych co wolą zupy krem jest rada po p...
-
Pożegnanie - Nadszedł ten czas... Mój blog został stworzony na potrzeby napisania pracy licencjackiej i magisterskiej. Studia całe szczęście już za mną, obie prace obro...
-
VEGE kotlet ! - Dzisiaj przepis dla wegetarian... pyszne kotleciki z soczewicy i białego twarogu, doskonałe z sosem czosnkowym . Kotlety te możemy smażyć, ale także grill...
-
lepsze niż zwyczajne!
OdpowiedzUsuń