O mnie
- AlicjaGorska
Blog Archive
- 2017 (3)
- 2016 (11)
- 2015 (87)
- 2014 (169)
-
2013
(104)
- grudnia(11)
- listopada(13)
- października(20)
-
września(12)
- Wołowina i ziemniaki nacinane z pieca ze skorupką ...
- Keczup z cukinii
- Zupa krem z porów oraz bruschetta z gruszką, orzec...
- Ciasto półkruche z białkową pianką i brzoskwiniami
- Burgery z musztardową nutą
- Papryka marynowana w zalewie octowej z gorczycą, c...
- Brzoskwinie w słodkim syropie najprostsze na świecie
- Śliwkowy czokodżem
- Karkówka pomidorowa
- Kompot na zimę z jabłek, mirabelek, winogron i brz...
- Udka faszerowane mięsem mielonym, fetą i papryką
- Gruszki w syropie, idealne do ciasta i jako kompot
- sierpnia(31)
- lipca(17)
czwartek, 26 września 2013
U nas nie jada się raczej suchych ciast. Nawet na Wielkanoc na stole nie ma babki. Królują za to owoce, kremy, galaretki, musy i pianki.
To ciasto można robić w zasadzie cały rok i dowolnie zmieniać owoce. Ja użyłam świeżych brzoskwiń, ale mogą być również z puszki (tutaj mój przepis na takie przetwory). Ciasto, jak zawsze, zniknęło zanim zdążyło ostygnąć, a to chyba dobry znak, prawda? ;)
To ciasto można robić w zasadzie cały rok i dowolnie zmieniać owoce. Ja użyłam świeżych brzoskwiń, ale mogą być również z puszki (tutaj mój przepis na takie przetwory). Ciasto, jak zawsze, zniknęło zanim zdążyło ostygnąć, a to chyba dobry znak, prawda? ;)
CIASTO PÓŁKRUCHE Z BIAŁKOWĄ PIANKĄ I BRZOSKWINIAMI
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 1 kostka tłuszczu
- 5 jajek
- 1/2 szklanki cukru
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- dowolne owoce lub marmolada - u mnie świeże brzoskwinie
Przygotowanie:
Zagniatamy razem: mąkę, tłuszcz, 1/2 szklanki cukru oraz żółtka. Powstałe ciasto dzielimy na dwie części - jedną wykładamy blachę, drugą umieszczamy w lodówce dla schłodzenia. Owoce ścieramy na tarce lub kroimy w cienkie paseczki i odsączamy z nadmiaru soków. Następnie wykładamy je na blachę z ciastem.
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do nich 1/2 szklanki cukru pudru oraz mąkę ziemniaczaną - tak przygotowaną piankę, wykładamy na owoce. Na całość ścieramy wyjęte z lodówki ciasto (stroną z grubymi oczkami). Pieczemy około 30 - 45 minut w temperaturze 180 stopni. Voila!
Smacznego i do napisania wkrótce! ;)
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(Atom)
Posmakowało już:
Akcja!
Lookam
-
Recenzja filmu „Superposition” (reżyserka: Karoline Lyngbye) - OSTRE CIĘCIA Uciekając od zgiełku Kopenhagi, małżeństwo artystów postanawia spędzić trochę czasu na odludziu. Wyruszają więc z synkiem i psem do ukrytego...
-
Pasztet z królika prosty przepis - Nie spodziewałam się, że zrobienie pasztetu może być tak proste.Nie wiem też dlaczego nazywa się on pasztetem z królika skoro jest tam kilka innych ...
-
Bułki francuskie ze szpinakiem i szynką - *Witajcie po dłuższej przerwie. Jakoś nie mam ostatnio natchnienia. Pewnie przez te dziwne czasy, w których żyjemy. Dzisiaj przedstawiam Wam bułki francu...
-
Pyszne ciastka z czekoladą. - Bardzo proste i pyszne ciastka z gorzką czekoladą , niezbyt słodkie – ideał. Zwykle piekę je w rozmiarze XL ,bo takie smakują nam najbardziej. Składniki : ...
-
Lekcja 1 - biszkopt - Dzień dobry Wiele z Was prosiło mnie, abym powiedział/pokazał jak to naprawdę jest z tym biszkoptem. Za bardzo nie chce wierzyć w to, że tak proste ciasto...
-
Soczyste rolady ze szpinakiem i serem! - Cześć moi mili! Mamy kolejny weekend, tym razem już jesienny.. Mam nadzieję, że miło go spędzacie z dużą dawką słońca, ruchu i świeżego powietrza. Ja jeste...
-
ZUPA z GROSZKU - Ostatnie dni lata... i czas do szkoły !!! Dlatego mam dla Was pyszną bombę witaminową w postaci zupy z groszku. * dla tych co wolą zupy krem jest rada po p...
-
Pożegnanie - Nadszedł ten czas... Mój blog został stworzony na potrzeby napisania pracy licencjackiej i magisterskiej. Studia całe szczęście już za mną, obie prace obro...
-
VEGE kotlet ! - Dzisiaj przepis dla wegetarian... pyszne kotleciki z soczewicy i białego twarogu, doskonałe z sosem czosnkowym . Kotlety te możemy smażyć, ale także grill...
-
Wygląda naprawdę smakowicie :)
OdpowiedzUsuń