O mnie
- AlicjaGorska
Blog Archive
- 2017 (3)
- 2016 (11)
- 2015 (87)
- 2014 (169)
-
2013
(104)
- grudnia(11)
- listopada(13)
- października(20)
-
września(12)
- Wołowina i ziemniaki nacinane z pieca ze skorupką ...
- Keczup z cukinii
- Zupa krem z porów oraz bruschetta z gruszką, orzec...
- Ciasto półkruche z białkową pianką i brzoskwiniami
- Burgery z musztardową nutą
- Papryka marynowana w zalewie octowej z gorczycą, c...
- Brzoskwinie w słodkim syropie najprostsze na świecie
- Śliwkowy czokodżem
- Karkówka pomidorowa
- Kompot na zimę z jabłek, mirabelek, winogron i brz...
- Udka faszerowane mięsem mielonym, fetą i papryką
- Gruszki w syropie, idealne do ciasta i jako kompot
- sierpnia(31)
- lipca(17)
piątek, 6 września 2013
Przepraszam Was bardzo, że ostatnio przepisy nie pojawiają się codziennie. Wszystko przez remont. Trochę to potrwa, ale postaram się prezentować Wam kolejne przepisy w miarę możliwości czasowych :)
To przepis mojej mamy i po prostu go uwielbiam. Karkówka rozpływa się w ustach, jest słodka i krucha - pycha!
To przepis mojej mamy i po prostu go uwielbiam. Karkówka rozpływa się w ustach, jest słodka i krucha - pycha!
KARKÓWKA POMIDOROWA
Składniki:
- 500 gram pieczarek (opcjonalnie)
- 3 duże cebule
- 100-150 mililitrów wody
- 150 gram koncentratu pomidorowego
- 150 gram koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- pieprz
- sól
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- pieprz
- sól
Przygotowanie:
Karkówkę kroimy w plastry (nie rozbijamy), posypujemy wymieszanymi przyprawami podanymi w liście składników i umieszczamy w lodówce na 3 godziny. Po tym czasie obtaczamy mięso w mące. Podpiekamy na patelni i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Cebulę pokrojoną w piórka oraz pieczarki w plasterkach podduszamy na tłuszczu po mięsie. Wykładamy na mięso. Zalewamy sosem przygotowanym z wody, sosu sojowego, cukru i koncentratu pomidorowego. Pieczemy około 1 godziny i 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 170-180 stopni. Voila!
Smacznego i do napisania wkrótce! :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(Atom)
Posmakowało już:
Akcja!
Lookam
-
Recenzja filmu „Superposition” (reżyserka: Karoline Lyngbye) - OSTRE CIĘCIA Uciekając od zgiełku Kopenhagi, małżeństwo artystów postanawia spędzić trochę czasu na odludziu. Wyruszają więc z synkiem i psem do ukrytego...
-
Pasztet z królika prosty przepis - Nie spodziewałam się, że zrobienie pasztetu może być tak proste.Nie wiem też dlaczego nazywa się on pasztetem z królika skoro jest tam kilka innych ...
-
Bułki francuskie ze szpinakiem i szynką - *Witajcie po dłuższej przerwie. Jakoś nie mam ostatnio natchnienia. Pewnie przez te dziwne czasy, w których żyjemy. Dzisiaj przedstawiam Wam bułki francu...
-
Pyszne ciastka z czekoladą. - Bardzo proste i pyszne ciastka z gorzką czekoladą , niezbyt słodkie – ideał. Zwykle piekę je w rozmiarze XL ,bo takie smakują nam najbardziej. Składniki : ...
-
Lekcja 1 - biszkopt - Dzień dobry Wiele z Was prosiło mnie, abym powiedział/pokazał jak to naprawdę jest z tym biszkoptem. Za bardzo nie chce wierzyć w to, że tak proste ciasto...
-
Soczyste rolady ze szpinakiem i serem! - Cześć moi mili! Mamy kolejny weekend, tym razem już jesienny.. Mam nadzieję, że miło go spędzacie z dużą dawką słońca, ruchu i świeżego powietrza. Ja jeste...
-
ZUPA z GROSZKU - Ostatnie dni lata... i czas do szkoły !!! Dlatego mam dla Was pyszną bombę witaminową w postaci zupy z groszku. * dla tych co wolą zupy krem jest rada po p...
-
Pożegnanie - Nadszedł ten czas... Mój blog został stworzony na potrzeby napisania pracy licencjackiej i magisterskiej. Studia całe szczęście już za mną, obie prace obro...
-
VEGE kotlet ! - Dzisiaj przepis dla wegetarian... pyszne kotleciki z soczewicy i białego twarogu, doskonałe z sosem czosnkowym . Kotlety te możemy smażyć, ale także grill...
-
Przepis przyciągnął mnie, bo ostatnio próbowałam czegoś zrobionego chyba własnie w ten sposób. Bardzo bym chciała osiągnąć tamten smak :) Tylko brak jednego szczegółu - w jakiej temperaturze piec?
OdpowiedzUsuńPonadto - w marynacie na Twoim zdjęciu widzę cebulę - w przepisie wkracza ona dopiero na patelnię :(
Temperatura 170-180 stopni.
UsuńMożna zrobić na dwa sposoby - smażąc cebulę później albo razem z mięsem - zdecydowanie bardziej poprawnym, sensowniejszym i bardziej estetycznym sposobem jest smażenie jej oddzielnie później, stąd różnica w zdjęciu :)
witam jak zapomniałam obsmażyć karkówki a zalałam już ją sosem to ile czasu ma się piec bez pieczenia w piekarniku żeby ją uratować ? :o
OdpowiedzUsuńile czasu ma się piec? bez smażenia* piokąc w piekarniku żeby ją uratować :o ???
OdpowiedzUsuńMyślę, że brak obsmażenia jej nie zabił :) Wystarczy doliczyć nieco więcej czasu i sprawdzać, czy już jest gotowa :)
Usuńmore information click this link here now Web Site replica louis vuitton bags helpful resources visit the website
OdpowiedzUsuńgucci replica x57 l4z89w6c51 high quality replica bags g37 s8u49n3t48 replica ysl n59 a4p23y6f72
OdpowiedzUsuń