O mnie
- AlicjaGorska
Blog Archive
- 2017 (3)
- 2016 (11)
- 2015 (87)
- 2014 (169)
-
2013
(104)
- grudnia(11)
- listopada(13)
- października(20)
-
września(12)
- Wołowina i ziemniaki nacinane z pieca ze skorupką ...
- Keczup z cukinii
- Zupa krem z porów oraz bruschetta z gruszką, orzec...
- Ciasto półkruche z białkową pianką i brzoskwiniami
- Burgery z musztardową nutą
- Papryka marynowana w zalewie octowej z gorczycą, c...
- Brzoskwinie w słodkim syropie najprostsze na świecie
- Śliwkowy czokodżem
- Karkówka pomidorowa
- Kompot na zimę z jabłek, mirabelek, winogron i brz...
- Udka faszerowane mięsem mielonym, fetą i papryką
- Gruszki w syropie, idealne do ciasta i jako kompot
- sierpnia(31)
- lipca(17)
sobota, 28 września 2013
Keczup w kuchni ma wiele zastosowań. Nie mam pojęcia, ile przeciętny Polak rocznie zużywa go w zaciszach swojego domu, ale jestem pewna, że nie da się tego określić małą liczbą.
Z tego przepisu można stworzyć jego łagodną i pikantną wersję (ja wolę zdecydowanie pikantną). Możemy też pobawić się w keczupy smakowe (trochę bazylii, tymianku, rozmarynu, czosnku - co, kto lubi). Pycha! :)
KECZUP Z CUKINII
Składniki:
- około 2 kilogramów cukinii
- 3-4 cebule
- 2 szklanki cukru (na wszelki wypadek dodawajcie go stopniowo, żeby kontrolować słodycz)
- 1 szklanka octu
- 500 gram koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz czarny
- pieprz cayenne
- papryka słodka
- papryka ostra
Przygotowanie:
Cukinię obieramy, pozbawiamy pestek, kroimy na mniejsze części. Cebulę obieramy. Wszystkie warzywa miksujemy z solą na gęstą masę i przelewamy do garnka. Gotujemy przez około 10 minut, po czym przechodzimy do doprawiania. Dodajemy ocet, cukier i koncentrat pomidorowy. Gotujemy jeszcze 10 minut - jeżeli jest za mało kwaśne, za mało słodkie lub za mało pomidorowe, dodajemy odpowiedniego składnika. Doprawiamy pieprzami i paprykami oraz ewentualnie solą. Zagotowujemy. Zamykamy w wyparzonych słoikach, gdy masa jest jeszcze wrząca (tak zwane "wekowanie na gorąco") lub pasteryzujemy. Voila!
Smacznego i do napisania wkrótce! ;)
Etykiety:przetwory,warzywa,wegetariańskie
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(Atom)
Posmakowało już:
Akcja!
Lookam
-
Recenzja filmu „Superposition” (reżyserka: Karoline Lyngbye) - OSTRE CIĘCIA Uciekając od zgiełku Kopenhagi, małżeństwo artystów postanawia spędzić trochę czasu na odludziu. Wyruszają więc z synkiem i psem do ukrytego...
-
Pasztet z królika prosty przepis - Nie spodziewałam się, że zrobienie pasztetu może być tak proste.Nie wiem też dlaczego nazywa się on pasztetem z królika skoro jest tam kilka innych ...
-
Bułki francuskie ze szpinakiem i szynką - *Witajcie po dłuższej przerwie. Jakoś nie mam ostatnio natchnienia. Pewnie przez te dziwne czasy, w których żyjemy. Dzisiaj przedstawiam Wam bułki francu...
-
Pyszne ciastka z czekoladą. - Bardzo proste i pyszne ciastka z gorzką czekoladą , niezbyt słodkie – ideał. Zwykle piekę je w rozmiarze XL ,bo takie smakują nam najbardziej. Składniki : ...
-
Lekcja 1 - biszkopt - Dzień dobry Wiele z Was prosiło mnie, abym powiedział/pokazał jak to naprawdę jest z tym biszkoptem. Za bardzo nie chce wierzyć w to, że tak proste ciasto...
-
Soczyste rolady ze szpinakiem i serem! - Cześć moi mili! Mamy kolejny weekend, tym razem już jesienny.. Mam nadzieję, że miło go spędzacie z dużą dawką słońca, ruchu i świeżego powietrza. Ja jeste...
-
ZUPA z GROSZKU - Ostatnie dni lata... i czas do szkoły !!! Dlatego mam dla Was pyszną bombę witaminową w postaci zupy z groszku. * dla tych co wolą zupy krem jest rada po p...
-
Pożegnanie - Nadszedł ten czas... Mój blog został stworzony na potrzeby napisania pracy licencjackiej i magisterskiej. Studia całe szczęście już za mną, obie prace obro...
-
VEGE kotlet ! - Dzisiaj przepis dla wegetarian... pyszne kotleciki z soczewicy i białego twarogu, doskonałe z sosem czosnkowym . Kotlety te możemy smażyć, ale także grill...
-
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)