czwartek, 7 listopada 2013
O niezwykłym smaku odpowiednio przyrządzonej wołowiny wie każdy wielbiciel dobrej kuchni. Mięso to jest bardzo wdzięcznym "materiałem" - nadaje się zarówno do smażenia, jak i duszenia czy grillowania. Dzisiaj jedna z możliwości jej wykorzystania.

WOŁOWINA DUSZONA Z SUSZONYMI POMIDORAMI, CZOSNKIEM I PIETRUSZKĄ W OTOCZENIU PIECZAREK


Składniki:
- 1 ½ kg wołowiny
- ok. 150 g suszonych pomidorów w oleju
- 10 pieczarek
- 1 pęczek pietruszki
- 5 ząbków czosnku
- 50 ml śmietany 30%
- sól
- pieprz

Przygotowanie:
Mięso myjemy, oczyszczamy i kroimy w nierówne plastry. Pomidory kroimy w paski, pieczarki w plasterki. Pietruszkę szatkujemy, obieramy czosnek i wyciskamy go przez praskę. Wszystko dodajemy do pokrojonego mięsa wraz z olejem z pomidorów. Doprawiamy solą i pieprzem. Marynujemy przez 30 minut. Następnie wrzucamy na rozgrzaną wysoką patelnię. Dusimy pod przykryciem do miękkości. Na koniec gotowania dodajemy śmietanę. 

Wybrana przez nas wołowina nie musi być koniecznie najdroższą, z najwyższej półki. Nadaje się każda - jest to tylko kwestia oczyszczenia i czasu duszenia. Używanie 30% śmietany gwarantuje, że śmietana się nigdy nie zwarzy. 

Smacznego i do napisania wkrótce! ;)

2 komentarze:

  1. Co zrobic, aby wołowina się nie przypaliła?
    E.

    OdpowiedzUsuń
  2. można dodać nieco wody i zmniejszyć ogień :)

    OdpowiedzUsuń

Każdy Twój komentarz mnie uszczęśliwi! A może masz jakieś pytania? ;)

Posmakowało już:

Akcja!

Lookam

Zbieram na jedzenie

Śledź